VOJAŠTVO
   MILITARY

V SLOVO

Generalu Kolšku v slovo
(27.04.2009)

 

  publicistika
  članki
  zanimivosti
  projekti
  english summaries
  rodoslovje
  o avtorju
  povezave

 
 

Bližnji znanci in prijatelji smo vedeli že nekaj časa, da se mag. Konrad Kolšek, naš prijatelj in generalpolkovnik v pokoju, vztrajno bori za svoje življenje. 27. aprila 2009 ob 5.15 je v celjski bolnišnici zaključil svojo življenjsko pot.

V Enciklopediji Slovenije in v Velikem slovenskem biografskem leksikonu Osebnosti bo ostal zapisan v slovenski zgodovini s skopimi stavki. Zgodovinarji, vojaški strokovnjaki in politiki različnih idejnih usmeritev ga bodo ocenjevali, po stari slovenski navadi, različno. Toda mi, njegovi podrejeni, znanci in prijatelji, lahko samo rečemo odkrito in pošteno, da smo izgubili velikega vojaškega strokovnjaka – magistra vojaških ved, odličnega slovenskega generala in človeka izrednih karakternih lastnosti.

Nisva bila intimna prijatelja. Bil sem mu leto dni podrejen kot poveljnik Skupine za razpustitev 9. armade (1989), pozneje pa sva bila dobra znanca.

V svoji knjigi Balkanski vojaški poligon (1998) sem javno zapisal, da bodo Slovenci admiralu Brovetu in generalu Kolšku postavili spomenik po 50. letih in ga naravnost vzpodbudil, da je še sam napisal svoje Spomine na začetek oboroženega spopada v Jugoslaviji 1991 (2001). Napisal jih je dokumentirano in pošteno, da je celo pokojni škof Vekoslav Grmič priznal Kolšku izredno etično ravnanje v dneh, ko je bil naravnost prisiljen s strani jastrebov bivše JLA, da vodi operacijo za varovanje državne meje SFRJ v SR Sloveniji po nalogi ZIS in Štaba VP, odločno pa je zavrnil ukaz za množično bombardiranje Slovenije kot nekakšen maščevalni ukrep. Zato je bil že tretji dan odstavljen s poveljniškega položaja. Ker je moral podpisati poveljniški ukaz, so ga v matični domovini enostavno proglasili za agresorja, pa čeprav sodnih procesih nihče iz 5. VO ni bil obsojen za agresijo ali agresorja. Tudi sam sem dokazoval, da je šlo za notranji spopad, konkretno za mejno-carinski!

Dejansko pa je general Kolšek rešil mnogo življenja, zatem pa je admiral Brovet tudi iniciral brionsko deklaracijo in umik JLA iz Slovenije. To so zgodovinska dejstva in zasluge zanje si ne morejo prisvojiti drugi poltroni slovenske politične elite!

Generala Kolška sem prvič srečal 1986 ob nekem svojem predavanju v Črni Gori, ko je bil poveljnik Titograjskega korpusa. Bil je izredno prijazen gostitelj. Vse kar se je tedaj dogajalo v Sloveniji, ga je močno zanimalo. Vendar sva že tedaj skupaj ugotovila, da se nam po Titovi smrti neusmiljeno bliža »Dan X«, ko so domači skrajneži poslušno izvrševali tuja naročila o ustanavljanju političnih strank in uvozu demokratičnih »dobrin« iz tujine.

Ko sem v letih 1987–1988 opravljal dolžnost načelnika operativno-učnega oddelka 9. armade, sem po vsakem sestanku v GŠ JLA bil povabljen u pisarno načelnika I. Uprave GŠ JLA, h generalpodpolkovniku Kolšku. Po reševanju raznih strokovnih nalog, sva pogovor skoraj vedno nadaljevala o stanju v Sloveniji. Ob takih prilikam mi je vedno ponavljal, da je prebral razne informacije, vojaške, politične in partijske, ni pa imel pristopa do varnostnih informacij. Ker tudi sam nisem bil več na dolžnosti načelnika varnostnega oddelka 9. armade, sem le s težavo zadovoljeval njegov interes za razna varnostna in politična ozadja. Verjetno sem bil tudi prvi, ki mu je razkril, da se bosta Slovenija in Hrvaška prvi odcepili iz SFRJ. Takrat, pisalo se je leto 1988, je tudi general Kolšek mene presenetil z izjavo, da bo zelo verjetno postavljen za poveljnika 5. armadnega območja oz. vojskovališča v Zagrebu. Kmalu zatem se je to tudi zgodilo. Dvakrat sem bil pri njem na posebnem poročanju o poteku razpustitve 9. armade. Bilo je predvideno, da bom postavljen za načelnika varnostnega oddelka 5. armadnega območja, vendar kadrovska služba zaradi varčevanje ni dovolila generalskega položaja, zato me je prisrčno pozdravil, ko sem odhajal v Bitolj po prvo generalsko zvezdico.

Po moji hitri upokojitvi (1990) smo se prisrčno pozdravili. Ni spraševal za razloge, saj jih je dobro poznal. Le v šali je dejal, da sem moral imeti dobro »veze« v ZSLJ, jaz pa sem v istem stilu navedel samo dve besedici – admiral Brovet! Potem smo se srečevali na pogrebih, promocijah knjig in podobno.

Nenadoma pa žalostna novica…
V četrtek 30. aprila 2009 je bil pokopan v Braslovčah v družinskem in prijateljskem krogu.

 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net