VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C67

Nekoč ste obljubili!

Nedeljski dnevnik, 22.02.2009
Javno pismo Borutu Pahorju, predsedniku vlade

àZahteve za vojaško pokojnino za nekaj Slovencev, častnikov nekdanje JLA - Blog.rado.siol.net, dva javna odgovora

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

SPOŠTOVANI GOSPOD BORUT PAHOR,
PREDSEDNIK VLADE RS!

Vidim, da prejemate številna javna pisma. To je razveseljivo, saj ste predsednik vlade RS – državljani Vam zaupajo, da boste odgovorno izpolnjevali dolžnosti, ki so Vam jih posredno zaupali kot predsedniku vlade.

Nedavno so Vam pisali tudi nekdanji generali, častniki in podčastniki JLA. Časopisi v RS, razen Mladine, niso objavili njihovega pisma, pa tako mnogi ne vedo, za kaj sploh gre. Iz kabineta PR je sicer prišel izredno hiter odgovor, iz katerega se vidi, da ne podpira njihovih »ultimativnih zahtev«, temu odgovoru pa so sledili po vrsti vsi tisti, ki so dejansko povzročili zaplet, da imamo v RS, edini v EU, dve kategorije vojaških upokojencev! Po sklenjenih sukcesijskih pogodbah iz leta 2004, ko so delili baselsko zlato in poslopja veleposlaništev bivše SFRJ, je bil sklenjen tudi dogovor o izplačevanju vojaških pokojnin bivšim pripadnikom JLA (v državi za vse enako)…

Toda ne gre za to! Gre za povsem majhen človeško-etični problem. Če se še spomnite, sem Vam pred leti, točno 15. julija 2001, napisal javno pismo kot predsedniku DZ z naslovom àNe čakajte, da pomro! Odgovorili ste mi tudi neposredno, da si boste prizadevali… itd. Namreč, do takrat je umrl deveti vojaški upokojenec brez vojaške pokojnine! Kmalu zatem je britanski diplomat Watts interveniral pri pokojnem predsedniku vlade Slovenije dr. Janezu Drnovšku, pa sta dva izmed njih, general Kolšek in polkovnik Predojević, dobila vsaj starostni pokojnini! Vsaj nekaj, pa čeprav milostno in po britanski zaslugi… Kaj pa ostali?

Iz sedanjega pisma nekdanjih generalov, častnikov in podčastnikov JLA izhaja, da se je število umrlih v osmih letih povečalo na 12! Ali si lahko predstavljate, kaj to dejansko pomeni? Umreti brez pokojnine in zdravstvenega varstva – v lastni državi – vsi so državljani RS, po narodnosti pa, razen dveh generalov in polkovnika – Slovenci, so ostali Srbi z enim Hrvatom.

Moji znanci in prijatelji so na koncu tudi zapisali, da bi želeli »na stara leta živeti v miru, brez tovrstnih stresov«. Med njimi so tudi moji štirje neposredno podrejeni pripadniki Varnostne službe JLA oz. 9. armade (polkovnik Ivan Bizjak in praporščaki Boško Milijaš, Ilija Rančić in Vasilije Radivojčević), ki so bili deležni še posebnih pritiskov zaradi pripadnosti tej službi, pa čeprav so pred tem častno izvrševali težke naloge varnostne zaščite SR Slovenije. Kasneje pa nobeden od njih ni bil kaznovan zaradi nečastnega dejanja proti RS. Mnogi so, po pisanju Mladine, obupali (Suljević, Miketić in drugi) in niso podpisniki pisma.

Ne vem, kaj ste ali boste odgovorili tej marginalni skupini državljanov RS. Neki »novinar« jih v svojem blogu celo imenuje izmečki, mnogi ksenofobi si dajejo duška in kažejo svoj značaj in kulturo obnašanja, nekateri pa si tudi zaslužijo kazenski pregon po službeni dolžnosti zaradi netenja nacionalnega sovraštva in hude žalitve človeškega dostojanstva. Tožilci in policisti bodo imeli veliko dela…

Ker dobro veste, kdo je dejansko odločal o »zaslugah in krivdi« nekdanjih generalov, častnikov in podčastnikov JLA, se Vam zdaj ponuja izredna priložnost, da javno razkrijete osebe, ki so spočeli ta izvirni »greh« okrog vojaških pokojnin, manjših za okrog 40 odstotkov. Podobno kot za izbrisane!

Lep pozdrav,

MARIJAN F. KRANJC,
GENERALMAJOR V POKOJU, LJUBLJANA


Blog.rado.siol.net – dva javna odgovora
Zahteve za vojaško pokojnino za nekaj Slovencev, častnikov nekdanje JLA

5.02.2009 ob 09:22, avtor Rado (skrajšan)
S svojo zahtevo so nekdanji časniki dregnili v osir slovenskega domoljubja. Slovenija je tako rekoč plebiscitarno planila pokonci in vsi skupaj ter vsak posebej se čutijo dolžnega javno izkazovati gnus do te zahteve. Tudi predsednik Türk in nekdanji predsednik Kučan sta se pridružila plebiscitu. Vsak, ki bo morebiti podprl zahtevo oficirjev bo deležen enakega odpora in zaničevanja. Danes je že več stvari znanih v zvezi z vlogo generala Kolška. Tistim Kolškom, ki mu očitajo, da je vodil napad na Slovenijo in ki je podpisal grozilno pismo. Danes bolje poučeni že vemo, da je general Kolšek odigral eno ključnih vlog pri minimiziranju žrtev in škode, ki se je zgodila ob spopadu. Celih šest dni je zadrževal beograjske generalske jastrebe. Z zamudo je izpolnjeval ukaze iz Beograda. Preprečil je bombardiranje s tem, ko je umaknil letalsko eskadriljo JLA, ki je že bila v zraku in na poti proti ciljem v Sloveniji.

12 odgovorov

10. Kranjc F. Marijan pravi:
20.02.2009 ob 00:05

Preberi si moj Balkanski vojaški poligon! Opisal sem vsa znana ozadja. Zdaj je na prodaj kot CD za 15 €. Tam sem tudi zapisal, da bomo pokojnemu admiralu Brovetu in generalu Kolšku postavljali spomenike s 50-letno zamudo, podobno kot generalu Maistru. Edino pokojni škof Grmič je pravilno ocenil stališča generala Kolška.

11. Kranjc F. Marijan pravi:
20.02.2009 ob 00:23

Del slovenske ksenofobne javnosti se zmrduje zaradi upravičenih zahtev po vojaških pokojninah nekdanjih izbrisanih generalov, častnikov in podčastnikov. Zanimivo bi bilo pa zvedeti, kako so se 1990(!) oblikovale vojaške pokojnine, predvsem nam pripadnikom JLA! Imamo štiri (4) vrste vojaških upokojencev, in sicer:

  • partizanske,

  • pripadnikov JLA (manjše za okrog 40 odstotkov),

  • izbrisanih (navadne, civilne), na Hrvaškem pa za 50 odstotkov manjše (general Čad), v Srbiji pa komaj za vodo in elektriko,

  • pripadnikov SV.

Naj nekdo naredi številčno primerjavo, pa boste videli, da imam prav. Osebno ne zahtevam povečanje za 40 odstotkov. Želim samo izvedeti kdo nas je “nategnil”. Zakaj, to vem!

 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net