VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C62

Vandalstvo nad mrtvimi vojaki

PIŠITE AVTORJU

Avtorju lahko pišete na elektronski naslov na njegovi avtorski strani

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Zgodilo se je v začetku novembra 2008 v Logu pod Mangartom – slika je zgovoren dokaz nezaslišanega vandalstva na grobovih branilcev zahodne slovenske meje!

Feldmaršal Svetozar Borojević – Bojna, poveljnik na soški fronti, je izredno cenil pogum Bošnjakov, pa jih je pošiljal na najbolj nevarne položaja ali odločilne napade! Tudi rez. praporščak Franjo Malgaj je bil leta 1915 nekaj časa poveljnik voda Bošnjakov, pa je v svoj dnevnik vojni dnevnik zapisal:

»1. avgusta smo se poslovili od Vipave. Vipavčanke so nas ovenčale – in v tem cvetju smo marširali z Bosanci (Bošnjaki), ki so prepevali svoje tužne pesmi proti Ajdovščini. Pred Črničami smo počivali in menažirali. Ko smo proti večeru marširali skozi Dornberk, ki je bil prepoln vojaštva (in višjih komand), sem naletel na Lutmanovo Emo. V temi smo marširali skozi Gradišče (nad Prvačino), kjer so nas prebivalci burno pozdravljali, saj so vedeli, da kjer so pogumni Bosanci, tam se ni bati, da bi prodrli Lahi«.

Odstavek je iz knjige àMalgajevi vojni spomini 1914–1919, ki jo pripravljam ob podpori Vojaškega muzeja SV in bo izšla ob 90-letnici njegove tragične smrti. Tudi nadporočnik Malgaj, koroški borec in slovenski junak, ki je branil tudi slovenske meje na Soči, bi odločno obsodil takšen vandalizem!

 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net