VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C56

Mladina, štev.19, 26.6.2007
Tito brez maske (odmev na knjigo)
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Popolnoma se strinjam z oceno navedene knjigo, ki jo je podala novinarka Mateja Hrastar. Nekaj podobnega sem napisal 2. 5. 2007 tudi sam za Delo – Književne liste, vendar zapis ni bil objavljen. Kot avtor knjige Zarote in atentati na Tita dobro poznam navedeno problematiko, navajam samo nekaj dodatnih pripomb, celoten zapis pa sem objavil na svoji spletni strani o vojaštvu.

V knjigi sem našel večje število kardinalnih vsebinskih napak, ki si jih avtor pač ne bi smel privoščiti. Prav nenavadno pa je, da je avtor v knjigo vključil kar dva odstavka (stran 81 in 148–149) o časopisni polemiki z menoj iz Delove (ukinjene) revije VEČ, pa še je navedel napačne podatke in žaljive oznake o mojem generalskem činu (Kos je ukinjen 1955, ko sem postal gojenec Vojaške akademije). Zmerjal me je tudi v srbskih časopisih. Odvetnik mi je predlagal, da bi tožil založniško hišo (Mladinsko knjigo) oziroma avtorja, pa tega nisem storil, ko sem slučajno iz beograjskih časopisov zvedel, da ga bo menda tožil užaljeni pričevalec in bivši Titov »batler« Jože Oseli. To je tista kronska priča, ki je slišal zadnje Titove besede, pri tem pa je avtor pozabil, da je pred tem tudi omenil, kako je imel takrat Tito v ustih (grlu) kovinsko cev, ki je onemogočala vsakršni govor. Menda bo Oseli napisal kar šest takšnih knjig! Bomo videli, kaj se bo (še) zgodilo!?

Čeprav je avtor zatrdil, da bo napisal »pošteno« knjigo, mu seveda to ni uspelo. Namreč, pretežno je uporabljal tri povsem »negativne« (sovražne) pričevalce: znanega disidenta Milovana Djilasa, neobjektivno britansko novinarko Noro Beloff in nacionalistično usmerjenega »osebnega« zdravnika in polkovnika dr. Aleksandra Matunovića. Iz razvpite škatle štev. 36 nismo zvedeli nič posebnega, najvažnejše pa je, da zdravniki in ostalo osebje iz KC ni prekršilo Hipokratove obveze molčečnosti!

Nenavadno je, da avtor na koncu knjige ni objavil običajnega seznama virov – literature. Če je to storil, da bi si prisvojil avtorstvo določenih podatkov, mnenj in zaključkov, potem zares ne moremo govoriti o »pošteni« knjigi, sicer pa se je (bo) izpostavil številnim tožbam. Edina svetla stran knjige je odličen izbor in kvaliteta fotografij, kar je zasluga Martina Ivaniča.

Zanimivo je tudi, da beograjski časopisi te dni ne omenjajo, da bi se Jovanka Broz prek svojega tiskovnega predstavnika prvič po dolgem času oglasila in tožila, kako avtor (novinar) širi laži o njej po vesoljni Sloveniji. Laž ima kratke noge, pravijo, saj menda Jovanka sploh nima tiskovnega predstavnika!

MARIJAN F. KRANJC, LJUBLJANA


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net