VOJAŠTVO
   MILITARY

ZANIMIVOSTI - Z50

Kdo so vse bili borci proti okupatorju?

Fran Saleški Finžgar – intelektualni upornik!

V povezavi s člankom:
Miroslav Petelin, polkovnik VKJ - Slovenski častnik med četniki, domobranci in partizani

  publicistika
  članki
  zanimivosti
  projekti
  english summaries
  rodoslovje
  o avtorju
  povezave

 
 

Na zapis o Miroslavu Petelinu, polkovniku VKJ, ki se ni opredelil za nobeno stran v toku NOB, so se pozitivno odzvali številni obiskovalci. Skoraj vsi podpirajo takšno opredelitev kot realno.

Nekateri pravijo, da se mnogi častniki in podčastniki VKJ, ki so se znašli v italijanskem taborišču Gonarsu na otoku Rabu, niso hoteli odzvati pozivu škofa Rožmana naj prestopijo k domobrancem, temveč so raje ostali v internaciji, saj so slutili, da jih želijo prepeljati na napačno stran.

Mnogi pa, ki so kljubovali v Ljubljanski pokrajini, so se zgledovali po našem pisatelju in duhovniku Franu Saleškemu Finžgarju, ki je postal »intelektualni upornik proti okupatorju« (Primož Vresnik, Fran Saleški Finžgar (1871–1962), Borec št. 564, 1998, str. 45). Pisec članka dodaja, da se je Finžgar odločno opredelil proti domobrancem, saj se mu je zdelo sprevrženo »…da sežeš po orožju smrtnega narodnega sovražnika za boj zoper svoje brate. To je bolečina vseh bolečin«!

Za razliko od mnogih kristjanov v toku druge svetovne vojne se je Finžgar jasno opredelil kot vojak slovenskega naroda, saj je bil gotov, da je njegova »…intelektualna gverila pomenila dostojanstveno orožje, ki ga je spoštoval tudi okupator«. Tako je Finžgar pred italijanskim častnikom, ki ga je nameraval aretirati, dostojanstveno zavrnil, da bi bil komunist in »pogozdni človek«. Odvrnil pa je odločno: »Resnica pa je, da sem zvest Slovenec, vedno socialno čuteč in delaven kot pisatelj in član Akademije znanosti in umetnosti, častni občan Ljubljane in duhovnik«. Finžgar je zvedel, da so ga ovadili duhovniki – klerikalci!

Pisatelj in duhovnik Finžgar je dobro vedel za stanje duha na Slovenskem, saj je o tem razmišljal in tudi pisal. Tako je v svojem delu V letih mojega popotovanja jasno zameril Slovencem, da so se v treh taborih – klerikalnem, liberalnem in socialističnem, stalno prepirali med seboj, in s tem največ pomagali zavojevalcem (okupatorjem), saj marginalni komunisti niso mogli takoj doseči narodno enotnost. Po Vresniku (Znamenja, 1997, str. 47) je bil Fran Saleški Finžgar »…najbolj svobodomiselni duhovnik svojega časa – velik racionalist v pozitivnem pomenu besede in živahen razpravljalec o narodnem vprašanju«.

 

na vrh strani

 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net