VOJAŠTVO
   MILITARY

ZANIMIVOSTI - Z43

Kaj se je zgodilo s podzemno letalsko bazo ŽELJAVA v BIH?

PIŠITE AVTORJU

Avtorju lahko pišete na elektronski naslov na njegovi avtorski strani

  publicistika
  članki
  zanimivosti
  projekti
  english summaries
  rodoslovje
  o avtorju
  povezave

 v
 

Mnogi me sprašujejo, kaj se je zgodilo s podzemno letalsko bazo Željava pri Bihaću?
Odgovor je preprost: "Propada!"

Dokaz:
Štirje MIG–21 na trenažnem letu iznad Bosne 16. oktobra 1989 iz podzemne letalske baze v Željava pri Bihaću. Piloti JLA so bili: Darko Novković, pokojni Mile Vasiljević, oba Srba in Makedonec Nikolce Kostov, danes major letalstva makedonske vojske. Fotografiral je Ivan Selak, Srb. Fotografiji sta iz vojaškega muzeja letalstva v Surčinu pri Beogradu


Leta 1989 – štirje piloti MIG–21 nad Bosno


Leta 2003 – zaraščena podzemna letalska baza Željava pri Bihaću


Očitno letalska baza Željava marsikomu ne da spati. Še vedno se jim zdi zelo skrivnostna. Mirku Vorkapić me na Facebook-u (januar 2012) sprašuje o njej kot o astronavtskem centru. Moj odgovor je bil:
 

Spoštovani!
Podobno vprašanje sem danes že sprejel. Moj odgovor je naslednji:

Gre za posrečeno potegavščino! Na yutube je mogoče prav vse objaviti. Tega centra na Željavi pri Bihaću ni bilo! Poglejte si na moji spletni strani Vojaštvo - Military sedanje stanje letališća in podzemnih zaklonišč v Željavi! Bil sem tam 1980 na študijske potovanju Vojne šole.

Kar se pa tiče atentatov na Tita, Vas moram spomniti, da t. i. "medicinskega atentata" enostavno ni bilo.
To sem objavil 2004 v Nedeljskem. To je navedel generalmajor Luka Božović v odgovor na mojo knjigo. Medinski atentat sta si izmislila general Žeželj (1962 odstavljen) in Adamović. Članek bom kmalu objavil na spletni strani, kajti resnica mora priti na dan.
 

Lep pozdrav,
Marijan F. Kranjc


Glavna projektanta i realizatorja projekta »Željava« sta dr. Ljubo Kodelja, polkovnik in ing. Vladimir Smirnov, podpolkovnik, bolj znan kot miner - rušitelj mosta čez Neretvo in graditelj improviziranega mosta na ruševinah porušenega, s čemer je maršal Tito zavaral nemške in kvislinške sile o smeri preboja iz obroča celotne Operativne skupine z ranjenci vred. Smirnov je bil drugače beloemigrant iz leta 1920, specialist za gradnjo železniških mostov.


 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net