VOJAŠTVO
   MILITARY

SLOVENAČKI ČETNICI

SLOVENAČKI ČETNICI

english summary

SLOVENAČKI ČETNICI
Srbsko izdanje knjige
PLAVA GARDA

Založio: Filip Višnjić u Beogradu, 18.10.2006

  publicistika
  članki
  zanimivosti
  projekti
  english summaries
 
prevodi na srpskom
  rodoslovje
  o avtorju
  povezave

   Kazalo stranice
  pozdravno pismo
          Marijana F. Kranjca na
          promociji srpskog izdanja
          knjige u Beogradu

  prvo izvješće
  izvješće na internetskoj
    
   stranici

  izvješće i fotogalerija
      
sa promocije
  nova odlikovanja -
      
ravnogorska spomenica
  novi slovenački vojvoda
     

Prva promocija knjige bila je 20.3.2007 u 19.00 časova u dvorani "Pogon" Doma omladine u Beogradu. Suavtor Marijan F.Kranjc nije mogao doći na promociju te je poslao pozdravno pismo. Na ovoj stranici bit će objavljene sve novosti i vesti iz srpskih medija u vezi tog događaja.
 


Faksimile poziva

Dragi prijatelji, poštovani gosti!

Dozvolite mi najprije, da vas sve zajedno iskreno i srdačno pozdravim.

Naravno, veće zadovoljstvo bi mi bilo, da to mogu učiniti osobno i neposredno, medjutim iz nekih sebi svojstvenih razloga nisam nabavio putne isprave, pa tako ne mogu putovati ni po Europi ni po Balkanu! Iako ne želim praviti razlike, ipak mi čini posebno zadovoljstvo, da najprije pozdravim svoje školske drugove iz Vojne akademije, a posebne one sa kojima sam drugovao punih 60 godina. Upoznao sam i nekoliko ljubaznih zemljakinja, čije očeve je poštovani dr. Mile Bjelajac uvrstio medju generalitetu jugoslovenske kraljeve vojske, Vladimira Skubica, Metoda Rakuše, Linusa Dekaneve i druge, dok smo za neke, kao npr. generala Petovara, tek nedavno saznali da su jim koreni slovenački! Posebno bih želeo pozdraviti poštovanog dr. Aleksandra Nedoka, koji mi je ljubazno pomogao, da smo konačno saznali za skoro sve slovenačke vojne lekare u srpskoj vojsci, a ujedno ustanovili, da nam stari očevi potiću iz dveh susednih sela u prelepoj Prlekiji! Sa moje strane i posebna zahvala gospodinu Jagošu Đuretiću, direktoru ugledne beograjske izdavačke kuće »Filip Višnjić« i saradnicima, a posebna zahvala uglednim naučnicima dr. Veselinu Đuretiću, dr. Miletu Bjelajcu i dr. Veljku Đuriću, čiji je dug, da pošteno ocene ovu malu knjižicu o zajedničkoj slovenačko-srpskoj istoriji. U eri moderne komunikacije ja sam u Beogradu pronašao i jednog posebnog prijatelja – nazvao sam ga uslovno »internetnim«, jer kako drugačije objasniti, da se nekim kontaktirate samo preko interneta in onda čak zajedno napišete knjigu, na čijoj promociji ste danas svedoci. Sa Slobodan Kljakićem, prijateljem mog prijatelja, brzo smo uspostavili ljudski i interesni kontakt. Obojica smo ispoljili interes za istinom, pa je to bio i osnovni razlog, da sam odmah prihvatio, da u Sloveniji predstavim odredjeni istorijski dokumenat – radi se o izveštaju generalštabnog majora Karla Novaka, komandanta slovenačkih četnika, a koji je posedovao pukovnik Živan Knežević, kraljev adjutant, vojni ataše, čovek, koji taj izveštaj nije hteo objaviti u Srbiji, da ne bi uvredio slovenačke prijatelje, medju koje je spadao i major Ivan Fregl, čiju ćerku smo pronašli sred Beograda, i koju srdačno pozdravljam!
 

Odlučili smo se za slovenačko i srpsko izdanje. Interes za slovenačko je veliki, jer je na izmaku i drugo izdanje. Poželimo tako uspešnu prodaju i srpskom …

Sa odredjene vremenske distance smo sa Slobodanom pokušali istoričarima prikazati ne samo izveštaj majora Novaka, već pre svega njegovu pozadinu. A tu pozadinu smo nas dvojica, Slobodan kao iskusan novinarski istraživać, a ja kao vojni bezbednostni ekspert, dobro poznavali. Tako smo glavne i sporedne ličnosti predstavili u pravom svetlu – majora Novaka kao saradnika engleske, italijanske, nemačke, pa možda i sovjetske obaveštajne službe, a njegovog naslednika generala Ivana Prezelja - Andreja kao nemačkog agenta! Ja sam, uz velike muke, tek nedavno uspeo objaviti i dokumentovani feljton, da je i štajerski deo slovenačkih četnika bio usmeravn sa strane nemačke vojne obaveštajne službe odnosno kasnije gestapa. Na sreču sam pronašao i živog četnika sa kojim sam se sreo još kao devetogodišnji dečak, a koji je bio čak svedok sklapanja dogovora o kolaboraciji tih četnika sa Nemcima.

Takozvani režimski istoričari takve istraživaće kao što smo Slobodan i ja, ne vole baš mnogo, jer jim upravo iz tog skrivenog obaveštajnog podzemlja predstavljamo deliće prave istine. Plavoj gardi, koja je najpre izašla u Sloveniji, dodali smo mnoge arhivske dokumente, a ujedno se iz SAD javio veoma važan svedok – radiotelegrafista majora Novaka, koji nam je slučajno odkrio, da je njegov najbolji drug bio nemački poručnik Abvera, a koji je bio inaće navodni saradnik komandanta štajerskih četnika, narednika Jožeta Melahera - Zmagoslava.

Istoričarima smo ostavili jasnu poruku, da četnički kolaboranti ne mogu biti oslobodioci zemlje ili naroda, osim onih pripadnika Jugoslovenske vojske izvan domovine, u Egiptu i Palestini, kao i licima, koji su bili pripadnici savezničkih, pa i zapadnih obaveštajnih službi. Medju njima smo otkrili i sina generala Rudolfa Maistra, pa zato smatramo, da samo oni zaslužuju rehabilitaciju.

U Srbiji se i nije dosta znalo, da su u Sloveniji postojali baš »pravi« slovenački četnici, koji su bili neposredno potčinjeni generalu Draži Mihailoviću. Ovom knjigom, kojoj smo dali i naslov »Slovenački četnici«, pokušali smo srpskoj javnosti prikazati delić istorijske istine, jer se upravo ovih dana u Srbiji u izdavačkoj kući Pogledi iz Kragujevca piše i istorija ravnogorskog pokreta … Nek se zna, da su mnogi Slovenci žrtvovali živote za te ideale, koji se nisu ostvarili, jer su rukovodioci bili figure stranih obaveštajnih službi. Pa i general Draža Mihailović, za koga je ruski istoričar dokazao, da je bio agent sovjetske vojne obaveštajne službe!

Političke odluke o priznavanju raznih sukobljenih strana u našoj zajedničkoj istoriji zato ostavimo istoričarima i vremenu! Počekajmo, da se otvore arhive! Tamo se krije prava istina.

Hvala što ste me slušali!

Marijan F. Kranjc
general-major u penzijiFaksimile najave iz beograjskega
časopisa PRESS, Beograd; 20.3.2007

Izvod prvog izveštaja
(Slobodan Kljakić, 29.3.2007)

Poštovani Marijane,

po opštem mišljenju je beogradska promocija naše knjige Slovenački četnici protekla spektakularno!

Iako je bilo nevreme i opšti saobračni haos, u Domu omladine se okupilo oko 80 zvanica. Medju njima je bila i gospodja Gordana Fregl, ćerka četničkog majora, Slovenca, koga su Nemci još 1941.g. streljali zajedno sa sinom vojvode Mišića. Bilo je prisutno i osam Vaših drugova iz X. klase VA JNA. Promocija se čak odužila. Ulogu voditelja je znalački obavio gospodin Oliver Potežica, moj kum, a inaće bivši ambasador.

Na početku sam pročitao Vaše pozdravno pismo, koje je ostavilo povoljan utisak na prisutne. Od promotora je najprije govorio prof. dr. Mile Bjelajac, koji je prisutnima predstavio i neke Vaše ranije radove, kao i saradnju na njegovoj knjizi o generalitetu vojske Kraljevine Jugoslavije. Zatim je reć uzeo gospodin dr. Veselin Đuretić. Pored pohvala, bilo je, naravno, i kritičkih primedaba, naročito na naše spominjanje obaveštajnih usluga generala Draže Mihailovića i njegovog savetnika Dragiše Vasića. Treći i najavljeni promotor gospodin dr. Veljko Đurić je opravdao svoju otsutnost.

Onda sam i sam uzeo reć i posvedočio kako je ovaj Novakov izveštaj stigao u moje ruke preko pokojnog prijatelja i istoričara Petra Bosnića, kako smo se povezala i odlučili za dva izdanja: slovenačko i srpsko.

Diskutirali su i drugi.

Ovo pišem na brzu ruku, a izveštaj za web stranu, sa fotografija, stiže kasnije.

Sve najbolje želi Vam,

Slobodan


Izvješće na internetskoj stranici àhttp://www.novinar.de

Kultura | 23. mart 2007.
‘Slovenački četnici’ Slobodana Kljakića i Marjana Kranjca

BEOGRAD - Knjiga “Slovenački četnici” publiciste Slobodana Kljakića i penzionisanog general-majora Marijana F. Kranjca, u izdanju “Filipa Višnjića”, predstavljena je u sali “Pogon” beogradskog Doma omladine. Atmosfera u sali je podsećala na onu iz nekih prošlih vremena, a reagovanje publike najbolje je pokazalo da teme poput četničkog pokreta u Sloveniji još uvek izazivaju kontroverze.

Kljakić je pročitao pismo odsutnog koautora Kranjca koji nije mogao da doputuje jer nema putnih isprava, u kome piše da je ovo svedočanastvo, bazirano na poverljivom izveštaju vojvode i komandanta četničkog pokreta u Sloveniji Karla Novaka i drugih dokumenata iz arhiva emigracije, privuklo veliku pažnju u Sloveniji.

Knjiga je u Sloveniji objavljena prošle godine pod naslovom “Plava garda” i već su prodata dva izdanja.

Kranjac se nada da će knjiga imati istu čitanost i u Srbiji jer joj je cilj da šira javnost sazna više o jednom poglavlju zajedničke srpsko-slovenačke istorije.

Govoreći o knjizi iz ugla istoričara, dr Mile Bjelajac sa Instituta za savremenu istoriju pomenuo je prethodne knjige Marijana F. Kranjca “Slovenačka vojna inteligencija” i “Balkanski vojnički poligon” kao “uvod” u delo koje jasno pokazuje da je Ravnogorski pokret Kraljevske vojske u Otadžbini imao svoj slovenački ogranak koji je delovao u tradiciji jugoslovenske ideje.

On smatra da su integralni dokumenti uključeni u knjigu veoma dragocna istorijska građa koja je do sada bila poznata samo uskom krugu stručnjaka, iako se ne slaže sa svim zaključcima koje nude autori.

Za Bjelajca je važno što knjiga pokazuje da osnova Ravnogorskog pokreta nije bio velikosrpski šovinizam, kako je tvrdila komunistička propaganda, već je polazio od ideje jugoslovenstva, i da zločini protiv drugih naroda nisu vršeni po nalogu vrhovne komande već su to bili akti osvete lokalnih komandanata.

Dr Veselin Đuretić je na promiciji knjige analizirao situaciju u Srbiji i Sloveniji da bi pokazao kako je četnički pokret evoluirao u različitim pravcima u ovim dvema sredinama.

Tanjug


Promocija knjige ,,Slovenački četnici’’ u Beogradu
(Slobodan Kljakić, 7.4.2007)

Knjiga ’’Slovenački četnici’’ Slobodana Kljakića i Marijana F. Kranjca, u izdanju beogradske izdavačke kuće ,,Filip Višnjić’’, predstavljena je srpskoj javnosti na promociji održanoj 20. marta u beogradskom Domu omladine.

Tog popodneva i večeri Beograd je zahvatila prava kišna nepogoda. Uprkos tome što je saobraćaj bio gotovo blokiran, u salu ,,Pogon’’ Doma omladine došlo je stotinak učesnika tribine, najvaljene istog dana u ,,Politici’’ i u dnevnom listu ,,Press’’. Promociji je prisustvovao i gospodin Jagoš Djuretić, direktor izdavačkog preduzeća »Filip Višnjić« iz Beograda.

O knjizi su govorili dr Veselin Đuretić, dr Mile Bjelajac i Oliver Potežica, karijerni jugoslovenski i srpski diplomata, ambasador i izvanredan znalac istorije, kao i Slobodan Kljakić. Zbog iskrslih obaveza, dr. Veljko Đurić nije učestvovao u promociji jer je morao da se posveti gostima pristiglim iz Italije.

Na početku je Sl. Kljakić pročitao pozdravno pismo svog ,,internetnog prijatelja’’ i koautora Marijana F. Kranjca, koje su prisutni saslušali s velikom pažnjom i pozdravili s očigledno pojačanim emocijama.

Promociji je prisustvovala gospođa Gordana Fregl, kćerka majora Ivana Fregla, koga su Nemci, zajedno s majorem Aleksandrom Mišićem, pošto su ih uhvatili na Ravnoj Gori, streljali u Valjevu sredinom decembra 1941. godine.

Bila je prisutna i gospođa Mirjana Gavrilović, kćerka poznatog pukovnika srpske i jugoslovenske vojske Jovana Trišića, koji je u okupiranoj Srbiji postavljen za komandanta žandarmerije, ali ga je uhapsio Gestapo kao saradnika Draže Mihailovića, posle čega je bio zatočenik nacističkih logora, a od oslobođenja 1945. godine politički emigrant u SAD.

Doktor Mile Bjelajac je, pominjući i sopstvenu saradnju s Marijanom F. Kranjcom, upoznao publiku s njegovim knjigama Slovenačka vojna inteligencija i Balkanski vojnički poligon.

Analizirajući Slovenačke četnike sa stanovišta naučne istoriografije, dr Bjelajac je izneo i ocenu da je reč o građi donedavno poznatoj samo uskom krugu stručnjaka, pri čemu su posebno dragoceni dokumetni iz arhive majora Nikole Kosića. Po njegovim rečima, ovi dokumenti svedoče da je osnova Ravnogorskog pokreta bila ideja jugoslovenstva, a ne velikosrpski šovinizam. Razumljivo, on se nije složio sa svim zaključcima koje nude autori, pogotovo kada je reč o njihovom nastojanju da razotkriju pozadinu Ravnogorskog pokreta jer, po njegovim rečima, ,,dokumenti iz obaveštajnih službi iz ugla istoričara nisu mnogo uverljivi’’.

Doktor Veselin Đuretić je o knjizi govorio naslanjajući se na svoju davno definisanu koncepciju o četničkom pokretu kao izrazu ,,srpske egzistencijalne dijalektike’’, te o partizanima kao internacionalističkom pokretu kome ta ,,egzistencijalna dijalektika’’ nije bila prioritet. On je uspostavio i paralelu između ,,četiri sloja’’ srpske i slovenačke egzistencijalne situacije 1941-1945. godine.

Unutar tih slojeva dr Đuretić je uspostavio i paralele Milan Nedić-Leon Rupnik, odnosno Karl Novak-Draža Mihailović. Dr Đuretić je negirao tvrdnje iznete u knjizi da je Draža Mihailović bio sovjetski obaveštajac.

Oliver Potežica je ocenio knjigu kao važan doprinos razumevanju novije slovenačke, srpske i jugoslovenske prošlosti. On je naglasio da ma koliko vredan, jedan dokument nikada ne može da iscrpe istorijsku istinu, dokument je uvek samo jedan delić istine koji istraživačima i zainteresovanima omogućuje da sklope što celovitiju i tačniju sliku istorijskih zbivanja i procesa.
Slobodan Kljakić je upoznao prisutne s nastankom knjige ,,Slovenački četnici’’ i o načinu saradnje s Marijanom F. Kranjcom na ovom projektu. Posebno je govorio o Petru Bosniću, preminulom prijatelju, saradniku i publicisti, od koga su autori dobili na korišćenje poverljivi izveštaj majora Karla I. Novaka. Na kraju promocije, gospođi Mili Bosnić, supruzi preminulog Petra Bosnića, uručeno je i slovenačko i srpsko izdanje knjige.
 


Pogled na Salu pogon Doma omladine

Čitanje pozdravnog pisma Marijana F. Kranjca
sleva nadesno Slobodan Kljakić, Veselin Djuretić, Oliver Potezica i Mile Bjelajac

Oliver Potezica i Mile Bjelajac

Slobodan Kljakić i Veselin Djuretić

Reč Veselina Djuretića
 
Kljakić Jugoslava (Juga), Kljakić Senka (Senja) i Kljakić Mirjana

FILA HOBBY M&M -2007
 NOVA ODLIKOVANJA - RAVNOGORSKA SPOMENICA
 (Nenad Bjeloš)


NOVI ČETNIČKI VOJVODE

Mile Rakočević, vazduhoplovni major VKJ, koji je umro 6. 2. 2007 u Parizu, bio je poslednji od 25 četničkih vojvoda JVuD. Po njegovoj poslednoj volji je sin Djordje dana 17. 3. 2007 u crkvi Sv. Save u Parizu proglasio 15 novih četničkih vojvoda (narednih 9 će kasnije proglasiti Veliki savet), medju kojima i kapetan Uroš Šuštarič, podpredsednik udruženja "Ćića Dražo".

Ujedno je Šuštarič nedavno primio i zlatu značku srpske vlade radi svog doprinosa saradnji izmedju Slovenije i Srbije.

Novom odnosno drugom četničkom vojvodi "Triglavskom", sam 30. 6. 2007 poslao javnu čestitku preko internetskih stranica lista Večernje novosti (slika gore).


Uroš Šuštarič na promociji knjige PLAVA GARDA
u Ljubljani u junu 2006.

  na vrh stranice
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net