VOJAŠTVO
   MILITARY

INTERVJUJI-I06

PREBEGI ČEZ YU-MEJO

REPORTER, 8. november 2010
Ugovor dr. Vinku Gorenaku, poslancu DZ
Neobjavljen intervju STOJ, STRELJAL BOM!

 

  publicistika
  članki
  zanimivosti
  projekti
  english summaries
  rodoslovje
  o avtorju
  povezave

 
 S klikom na članek, se pojavi večja, bolj berljiva kopija.


V pričujočem članku so netočni številčni podatki in novinar Ivan Puc je objavil popravek in dopolnitev:

V članku »Očiščen teren pred prostimi strelci« v zadnjem Reporterju smo povzeli tudi podatke o prebegih čez mejo, ki nam jih je prijazno posredoval Marijan F. Kranjc, upokojeni generalmajor in nekdanji načelnik varnostne službe JLA. Drži, da je do leta 1970 v tujino bežalo 1.543 vojakov. Pri navajanju podatkov do leta 1950 pa je prišlo do nesporazuma, saj številke govore o vseh prebegih, torej tudi civilistov in ne le vojakov. Tako je leta 1946 zbežalo 2.075 civilistov in vojakov, od teh je bilo ujetih 60 odstotkov. Leta 1947 jih je bežalo 1.087, ujeli so jih 46 odstotka, leto pozneje pa so med 549 ujeli skoraj vse oziroma kar 92 odstotkov. Meja - tudi s pomočjo bodeče žice - je bila leta 1948 skoraj popolno hermetično zaprta, možnosti za prebeg pa zelo male. Ko je leta 1949 budnost popustila, je zbežalo 508 ljudi, uspešnost preprečevanja prebegov pa je padla na 70 odstotkov. Marijan F. Kranjc ob teh podatkih dodaja, da meje ni branila samo JLA, saj je imela uspešno sodelavsko mrežo vseh struktur splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite. In še: v mejnih enotah JLA je do leta 1950 življenje izgubilo 18 vojakov, prek 100 pa je bilo ranjenih, »kar kaže na to kako so ubežniki ali vpadniki neusmiljeno ubijali vojake JLA«.
 


Ugovor dr. Vinku Gorenaku, poslancu DZ in e-polemika

 • Marijan F. Kranjc: 20/11/2010, 14:43
  Spoštovani! Če me že citirate v DZ, potem vsaj točno navedite moje osebne podatke, da ne omenjam Vaše površnosti pri samem citiranju, saj niste točno povedali niti enega mojega stavka, ki so navedeni v reviji Reporter. Predvsem pa nisem nikjer omenjal gospoda Branka Maslešo!
  Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju

 • dr. Vinko Gorenak: 20/11/2010, 17:04
  Spoštovani general major gospod Krajnc! Če menite, da nisem točno citiral vaših navedb me prosim opozorite kje in kaj vas nisem točno citiral v kontekstu vaših navedb v reviji Reporter in z veseljem bom zadevo popravil.
  dr. Vinko Gorenak

 • Marijan F. Kranjc: 20/11/2010, 17:44
  Spoštovani! 8. 11. 2010, Reporter, novinar Ivan Puc, je v neavtoriziranem intervjuju citiral tudi naslednje moje izjave: "Če je imel pri sebi dokumente, so obvestili veleposlaništvo. Včasih pa nimate koga obveščati. … Navadno so jih, kot v starih časih, pokopali zunaj pokopališča. … Vojak sicer ni bil nikoli kriv, tudi za usmrtitev ne. Krilo ga je službeno pravilo. … Če je bil na meji ubit vojak, niso klicali organov za notranje zadeve. … Ob smrti civilista je postopek potekal po pravilih sodelovanja mejne službe z organi notranjih zadev in civilnim sodiščem. … (komandir). Ta je obvestil postajo milice, načelnik UNZ pa dežurnega preiskovalnega sodnika iz Kopra. Vse nadaljnje odločitve je dejansko sprejemal preiskovalni sodnik. Odrejal je tudi odvoz trupla …"
  15. 11. 20010, DZ RS – poslansko vprašanje predsedniku vlade: "… O tem je govoril generalmajor Marjan Kranjc. On je rekel tako: “Če nismo vedeli kaj naj storimo s truplom, smo truplo zakopali izven pokopališča. Vojaki, ki so streljali na ljudi, niso bili nikoli krivi kakršnekoli usmrtitve. Če so bili ubiti vojaški dezerterji, nismo obveščali policije in civilnih organov. Če je bil ubit civilist, je poleg vojaškega organa sodeloval dežurni preiskovalni sodnik.”, to je posebej pomembno, kar bom povedal sedaj, “Vse nadaljnje odločitve je sprejemal dežurni preiskovalni sodnik.”
  Torej, preprosto povedano: spoštovani poslanec je menda citiral moje časopisne izjave, dejansko pa ni povedal (citiral) pravilno niti enega stavka!. Kaj to pomeni? Pravijo, da se tako začnejo manipulacije …
  Marijan F. Kranjc generalmajor v pokoju

 • dr. Vinko Gorenak: 20/11/2010, 22:47
  Spoštovani gospod Kranjc!
  Dobro, da ste zadevo objavili – prepustiva bralcem oceno o točnosti mojega citiranja vaših izjav.
  Lepo vas pozdravljam!
 • Marijan F. Kranjc: 20/11/2010, 23:00
  Spoštovani!
  Priznajte, da je Vaša ideja nenavadna! Vi dobro veste, kaj pomeni nekoga citirati in kako se citira! Samo Vi osebno ste odgovorni za svoje postopke, pa zato Vaša strankarska baza nima s tem prav nič opraviti. Predvsem za obiskovalce svoje spletne strani navajam najine posamezne citirane stavke:

  Kranjc: »Če je imel pri sebi dokumente, so obvestili veleposlaništvo. Včasih pa nimate koga obveščati. Navadno so jih, kot v starih časih, pokopali zunaj pokopališča«.
  Gorenak: »Če nismo vedeli kaj naj storimo s truplom, smo truplo zakopali izven pokopališča«.

  Kranjc: »Vojak sicer ni bil nikoli kriv, tudi za usmrtitev ne. Krilo ga je službeno pravilo«.
  Gorenak: »Vojaki, ki so streljali na ljudi, niso bili nikoli krivi kakršnekoli usmrtitve«.

  Kranjc: »Če je bil na meji ubit vojak, niso klicali organov za notranje zadeve«.
  Gorenak: »Če so bili ubiti vojaški dezerterji, nismo obveščali policije in civilnih organov«.

  Kranjc: Ob smrti civilista je postopek potekal po pravilih sodelovanja mejne službe z organi notranjih zadev in civilnim sodiščem. … (komandir). Ta je obvestil postajo milice, načelnik UNZ pa dežurnega preiskovalnega sodnika iz Kopra. Vse nadaljnje odločitve je dejansko sprejemal preiskovalni sodnik. Odrejal je tudi odvoz trupla …«
  Gorenak: »Če je bil ubit civilist, je poleg vojaškega organa sodeloval dežurni preiskovalni sodnik, to je posebej pomembno, kar bom povedal sedaj, “Vse nadaljnje odločitve je sprejemal dežurni preiskovalni sodnik.”

  Tako! Ker ste me javno, pa celo v DZ, netočno citirali, sem Vam moral to tudi javno omeniti. Kot pripadnik nekdanje milice ste o mejnih enotah JLA izrekli nekaj neargumentiranih obtožb, kar Vam ne more služiti na čast. To je vsaj moje skromno mnenje, saj mejne enote JLA niso kar tako povprek ubijale in niso bile pogrebno podjetje. Branile so meje SFRJ v sodelovanje z narodom in organi UNZ, predvsem milico. Številni pripadniki mejnih enot JLA so tudi žrtvovali svoja življenja. Ne morem verjeti, da ste to pozabili, ali pač? Tudi milica je imela pravilo stražarske službe, pa tudi miličniki so streljali … Tudi SV ima pravilno stražarske službe!
  Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju

 • dr. Vinko Gorenak: 21/11/2010, 15:22
  Spoštovani gospod Kranjc!
  Mislim, da je bilo dovolj sprenevedanja, zlasti v vašem zadnjem sporočilu, zato samo še tole pojasnilo potem pa končujem polemiko z vami.

  Zeleno mejo je vsaj v mojem času od 1982 dalje, veste pa, da že zdavnaj pred tem, varovala vojska in ne policija. Če pa je policija kadarkoli imela kontakt z ilegalcem, kjerkoli v notranjosti ali ob meji, seveda izven tistega znamenitega pasu, ni nikoli imela naloge streljati na ljudi in po mojem vedenju tega nikoli ni počela, zagotovo pa ne na meji z Avstrijo na območju UNZ Celje (del v Savinjski dolini) kjer sem bil leta 1989 tudi sam odgovoren za delovanje policije. 
  Vojska je varovala mejo. Ja seveda jo je. Pred kom pa? Pred tistimi, ki so bežali v tujino? Ti ji niso bili nevarni. O tej kategoriji govorimo danes. O oboroženih vdorih v SFRJ pa seveda v tem primeru ne govorimo, tam je situacija drugačna.
  Milica nikoli ni imela nobenega TAJNEGA pooblastila za ubijanje ljudi. Zakonska določila pa so bila jasna (osumljenci in obsojeni za kazniva dejanja 20 let zapora in več), ki bi bežali in se ne ustavili. Vse drugo bi bilo kaznivo dejanje policista. Podobno določilo ima še današnji zakon o policiji. Seveda pa gre tako danes kot je šlo že takrat za zakonsko določilo po katerem lahko policist uporabi orožje v primeru ko gre za protipravni napad na varovano osebo ali varovani objekt oziroma napad na policista.
  Toliko z moje strani s tem polemiko z vami tudi zaključujem.
  dr. Vinko Gorenak

 • dr. Vinko Gorenak: 21/11/2010, 15:49
  Spoštovani gospod Krajnc!
  Seveda obstaja še en razlog, da temo z vami zaključim. Nimam namreč nobene potrditve vaše identitete, ki si jo je lahko kdo tudi izposodil. Glede na čas, ki ga opisujete bi morali biti že precej “v letih” in “hudo dobro obvladate internet”, tako da sumim, da sploh komuniciram s pravo osebo. Kakorkoli že, to je zaključek polemike z vami.

 • Marijan F. Kranjc: 21/11/2010, 16:00
  Spoštovani!
  Vi ste me prvi vpletli v svoje poslansko vprašanje, zato je zares malce nenavadno, da se sedaj celo sprašujete, če niste naleteli na napačno osebo. Veseli me, da ste tudi malce humorist… Pa oglejte si mojo spletno stran, če je že niste! Niste me zgrešili! Saj sva se vendarle morala kje srečati, v Tacnu ali v Celju? Le kako ste me sedaj spet našli?
  Bo pa verjetno držalo, da z menoj ni prijetno zobati jagode!
  Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju


»Stoj, streljal bom!«
Neobjavljen intervju o mejni in stražarski problematiki

Vse vojske sveta imajo stražarsko službo, tudi Vatikan! Vsak stražar bo streljal, ker je lahko tudi sam ustreljen! Razgovor z nekdanjim načelnikom vojaške varnosti 9. armade, Marijanom F. Kranjcem, generalmajorjem v pokoju

Intervju v PDF (0,2 MB)
 
  na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net