VOJAŠTVO
   MILITARY

NEOBJAVLJENI ČLANKI - N04

Za zdaj samo ultimat na konici nožev

Nedelo, 23. septembra 2001
(Odgovor poslan Delu - Sobotna priloga, ni bil objavljen)

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Uredništvo Nedela nam je na naslovni strani pod tem naslovom ponudilo tudi citat: "Napad na Afganistan ne more rešiti tega problema. Svetovni mir se bo - če se že ni - hitro porušil" iz razgovora z enim od "slovenskih obveščevalcev z izkušnjami na Bližnjem vzhodu". Z njim se je pogovarjal Boštjan Videmšek in pogovor objavil na 9. strani.

Medtem ko sem listal po Nedelu in iskal 9. stran, sem tudi razmišljal, kdo bi naj bil "slovenski obveščevalec z izkušnjami na Bližnjem vzhodu". Verjetno kakšna "stara sablja", celo znanec. Najprej sem pomislil na kapetana bojne ladje v pokoju Marjana Seliškarja, nekoč vojaškega atašeja v Turčiji, pa tudi na mladega stotnika 1. razreda Mirka Ciglerja, pomočnika vojaškega atašeja na Kitajskem in Indiji, sedaj podsekretarja v MZZ RS. Ostale (Brovet, Zupanc, Umek) sem zanemaril, ker so bili vojaški atašeji le v Evropi.

Potem pa sem na 9. strani Nedeljskega snopiča zagledal fotografijo mladeniča in pod njo ime: Zoran Kusovac. Na začetku intervjuja je tudi podrobnejša predstavitev: geopolitični analitik, sodelavec revije Jane's Defence in Jane's Intelligence, velik poznavalec svetovnih obveščevalnih služb! Torej, ta zares ne more biti slovenskega rodu! Ugotovim tudi, da ima internetni naslov na polotoku Korčuli. Ker vem, da Slovenija nima pravih "specialistov" za terorizem (nekateri so se te dni sicer vsiljevali na radiu in televiziji), preberem, kaj vse je povedal mladi hrvaški (ne pa slovenski) obveščevalec z izkušnjami na Bližnjem vzhodu.

Povedal je same pametne stvari, tudi to, da so režimi novonastalih držav na Balkanu naredili kardinalno napako: prekinili so stike samo s starimi obveščevalci (in protiobveščevalci), medtem ko so vse ostale strukture, od gasilcev, policistov, učiteljev, zdravnikov, gospodarstvenikov do diplomatov, ostale nedotaknjene!

Na vprašanje o eksploziji rasizma je mladi geopolitik odgovoril, da se tega ni bati, pa čeprav so incidenti proti Muslimanom v ZDA ravno posledica "padca Manhattna", in nadaljeval:

"Z vsem spoštovanjem do Slovenije - med in takoj po osamosvojitveni vojni je bilo povsod po vaši državi precej napadov na oficirske družine in popolnoma nedolžne ljudi… To je žalostno, a razložljivo, če ne celo - razumljivo. Demokratična družba se je od tega zelo hitro distancirala. Podobno je v ZDA. Rasizem ne bo vzletel. Učinek talilnega lonca je še zmeraj zelo močan."

Torej, znani geopolitični analitik pravi, da so menda osamosvojitelji, to so pa lahko samo Janševi in Bavčarjevi fantje uprizarjali večje število "rasističnih" napadov povsod po Sloveniji. Vem tudi, da so neznanci (Slovenci) pred osamosvojitveno vojno ponoči v našem naselju namazali velik napis proti svojemu poveljniku in generalu - Slovencu! Doslej sem mislil, da je šlo za vojaški revanšizem ali klerikalni šovinizem.

Zdaj pa nam tuji geopolitik govori celo o rasizmu! Dobro je, če Nedelo ne prebira gospod Hanžek ali pa gospa Cerarjeva! Predvsem pa gospa Carla del Ponte iz Den Haaga!

 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net