VOJAŠTVO
   MILITARY

NEOBJAVLJENI ČLANKI - N03

BALKAN, BOMBE, BOREC

Revija Svobodna misel, 9. maja 1999
(Odgovor poslan 18. 5. 1999, ni bil objavljen)

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Vaša novinarka in urednica gospa Bojana Žokalj - Jesih se je v Svobodni misli z dne 9. maja 1999 dokaj nekorektno spotaknila ob moje »več kot tristo strani dolgo besedilo« v zadnji številki Borca. Zaradi Vaših cenjenih bralcev, med katerimi je tudi precej mojih znancev in prijateljev, Vas prosim, da objavite moj odgovor, ker se zares ne bi hotel sklicevati na razne zakonske in ustavne pravice o objavi popravkov.

Moji vojaško-varnostni zapisi pod naslovom Balkanski vojaški poligon obsegajo 328 strani. Lahko bi sicer predstavljali kompletno knjigo, vendar sem na željo uredništva Borca pristal, da se objavijo kot »temeljno besedilo. Seveda nisem vedel, da gre za jubilejno številko Borca oziroma za 50-letnico izhajanja revije, zato me pripombe Vaše novinarke o tem, da je »malce nenavadno«, da se ravno moje besedilo, v katerem »čisto po svoje« gledam na dirigirani razpad Jugoslavije, objavi ravno v jubilejni številki revije, seveda ne zadevajo, pa čeprav so »malce« neprijazne! To je stvar uredništva, in kolikor vem, drugega primernega »balkanskega« besedila niso niti  imeli na voljo.

Najbolj moti to, da me je Vaša novinarka prekrstila v »obveščevalnega izvedenca«, kar je popolnoma netočno in zavajajoče. Namreč, nikdar nisem bil pripadnik kakšne obveščevalne službe, pa se tako nisem nikjer predstavljal. Verjetno je Vaša novinarka pomešala jabolka in hruške (ker ni prebrala mojega besedila). Bil sem pripadnik vojaške policije (4 leta) in vojaške varnostne službe JLA (26 let), dosegel sem pa tudi najvišji vojaško-akademski naslov - čin generalmajorja, sedaj seveda v pokoju. Tako sem tudi v avtorskem povzetku predstavljen. In seveda, kot general, ne kot zgodovinar, sem se tudi  lotil »vojaško-varnostnih« zapisov. Ker sem trideset let delal v vojaški varnostni službi, me sicer ne bi motil naziv »vojaško-varnostnega izvedenca«. Da Vaša novinarka ne loči kategorije (skupine) znotraj vojaškega stanu (vojak, častnik, general), še nekako razumem. Torej, nisem nikakršen »oficir«...

Zelo pa mi je žal, ker dr. Repe verjetno ni avtoriziral navedenega razgovora. Na njegovo osnovno pripombo, da ne drži moja teza o razbijanju Jugoslavije s strani velikih sil, zlasti ZDA in Nemčije, sem mu že na predstavitvi revije Borec repliciral, da sem pač svojo tezo zasnoval na vzorčnih primerih tajne diplomacije, pa tudi na dejstvu, da je zgodovinske »resnice« mogoče zakoličiti šele po preteku določenega časovnega obdobja, predvsem pa, ko se odprejo arhivi tajnih služb (primer Nepala). Zdi se mi tudi, da sem dodal, da spomini nekaterih ambasadorjev in predsednikov prej služijo za opravičevanje določene napačne politike kot pa za poveličevanje  zgodovinske resnice.

Predvsem pa me veseli priznanje dr. Repeta, da sem načel neko področje (varnostno?), na katerega se zgodovinarji še niso spustili, pa tudi, da pripravljajo »celovito razpravo«. Žal so se mu pri tem zgodili  neprijetni lapsusi, ki zavajajo Vaše bralce, pa jih zato moram omeniti. Prvič: pohvaljenega »boljšega pregleda zgodovine obveščevalnih služb« jaz zares nisem napisal, razen če je dr. Repe mislil na kratek povzetek zgodovine Kosa - vojaške protiobveščevalne službe JA (JLA) od 1946-1954, ki sem ga priredil na podlagi avtentičnega zgodovinskega dokumenta. Drugič: moj znanec Mirko Munda, ugledni mariborski novinar in urednik, žal ni napisal nobene knjige o delovanju (slovenske) službe državne varnosti, temveč samo podlistek (knjigo pripravlja) z naslovom TRIDESET LET TERITORIALNE OBRAMBE IN ZAROTA BEOGRADA PROTI SLOVENIJI. Tretjič: dr. Repe pravi, da razvijam nekakšno »svojo teorijo o specialni vojni s spopadi nizke intenzivnosti«, kar je povsem netočno in tudi zavajajoče! Namreč, kdor je vsaj površno prebral moje zapise, bo lahko samo ugotovil, da slovenski javnosti predstavljam ameriško vojaško doktrino - Low Intensity Conflict, po domače povedano - spopad nizke intenzivnosti, za katero na koncu res predlagam  novo (staro) ime, in sicer NEKONVENCIONALNA VOJNA. Tega seveda ne smemo enačiti s specialno vojno, izrazom, ki so si ga izmislili ameriški novinarji v času vietnamske vojne, nekritično pa prevzeli tudi v JLA. Četrtič: verjetno ne bo držalo, da o slovenski osamosvojitveni vojni ni kaj novega napisati. Počakajmo še na spomine generala Kolška in admirala Broveta, za katera sem nekje malce provokativno napisal, da jima bo nekoč Slovenija postavila še zahvalni spomenik! In petič: verjetno ne bo držalo, da v mojih zapisih »ni česa bistveno novega«. Na prvem mestu je vsekakor docela samosvoja teza o računalniškem scenariju Cie o dirigirani destabilizaciji in nasilnem razbijanju Jugoslavije s prevlado zunanjih faktorjev (60%)!

Povsem nova in samokritična je tudi moja teza, da »umazane« vloge v brionskem plenumu niso imeli pripadniki SDV, temveč sovjetski agenti - pripadniki Kosa, ki so edini imeli pristop do neposredne Titove bližine, kar je bistveni pogoj za realizacijo tajnega ozvočenja kabineta in spalnice. Mnoge je šokirala tudi moja teza, da je izza Mladine bila sovjetska obveščevalna služba! Zanimivo je tudi, da je Vaša urednica “pozabila” vprašati dr. Repeta o objavljenih prvih treh avtentičnih dokumentih okrog »procesa četverici«, s katerimi dokazujem, da proces ni bil politično montiran s strani JLA. Mnogi mi tudi zamerijo zakaj sem avtorstvo sprave pripisal slovenskemu političnemu emigrantu, dr. Cirilu Žebotu, ne pa Mačku ali še komu. Nekateri Oznovci mi tudi zamerijo zakaj sem poudaril, da je bil Knoj do aprila 1946 pod nadzorom republiške Ozne. Z druge strani, pa mi številni bralci mojih zapisov, tudi borci NOV, sporočajo, naj vendarle povem še vso ostalo resnico o naši bližnji preteklosti, saj so hitro ugotovili, da sem povedal samo 10 odstotkov.To pa je vsekakor izziv tudi za zgodovinarje!

Verjetno pa se vsi skupaj  strinjamo  z dr. Repetom, da je potrebno »dati ljudem besedo tudi za drugačna mnenja, in potem, če je treba, odpreti razpravo«. Tudi v Vaši cenjeni reviji, katere bralce iskreno pozdravljam.

 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net