VOJAŠTVO
   MILITARY

NEOBJAVLJENI ČLANKI - N01

Zame so elita
nekdanji rdeči direktorji

Niko Kavčič, partizan, bankir, sopotnik Staneta Kavčiča
Delo - Sobotna priloga, 30. januarja 1999
(predvideno za objavo, a nikoli niso objavili v sobotni prilogi)

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Zanimiv intervju, ki ga je Miha Jenko vešče  vodil tudi okrog nekaterih novih podrobnosti iz nedavne preteklosti. Tako zvemo, kako sta Bavčar in Janša na Bavčarjevo pobudo prišla v stik z Nikom Kavčičem, do drugega pogovora pa naj bi prišlo že februarja 1987. Potem navaja, kako je po Kavčičevi smrti njegov dnevnik (1600 strani) »pokazal in predal Bavčarju in Janši«, pa tudi kakšno zgodovinsko vlogo je potem odigral Dnevnik Staneta Kavčiča. Šlo naj bi za »nujno lustracijo«, kar je »Kučanu odprlo pot v nov demokratični proces«. Potem pa Niko Kavčič nadaljuje: »Janša naj se spomni, kako smo se skupaj z Bavčarjem v Demokraciji pripravljali na ta zgodovinski obračun s trdo linijo.« Zares, zanimivo!

Sledi še bolj zanimiva ocena, da je tedanji politični vrh Slovenije z aretacijo Janše hotel »...zavreti javno širjenje uničujočih ocen in obtožb, ki jih je o tedanjem političnem sistemu in voditeljih v Dnevniku zapisal Stane Kavčič. V akcijo je stopil scenarij slovenske obveščevalne službe (verjetno republiške SDV?, moja pripomba), ki je pokazala svojo nadmoč. Vojsko so tu potegnili.« Novinar je zvedavo vprašal: »Kako so jih potegnili?« Odgovor se je glasil: »Izkoristili so Ivana Borštnerja, ki so mu sledili. On je bil v Škofji Loki v štabu, podtaknili so mu papirje in tako zvedeli, da jih nosi na Mladino.«

Ne bi se oglašal, če bi podoben odgovor po skoraj desetih letih zavajanja in manipuliranja z javnostjo prebral v Pismih bralcev. Zelo me namreč čudi, da takšen odgovor pride iz ust znanega vosovca in udbovca, ki zelo dobro ve, kaj pomenijo takšne in podobne podrobnosti! Namreč, izjava spoštovanega Nika Kavčiča je popolnoma neresnična, saj Borštner ni služboval v štabu v Škofji Loki, še bolj pa je absurdna trditev, da mu je nekdo (verjetno varnostna služba JLA?, moja pripomba) podtaknil vojaške dokumente in na ta način zvedel, da jih nosi na Mladino! Takšne štorije ne bi objavila niti Demokracija, saj je po njihovi zadnji verziji Borštner že znani »Višnjićev« vojaški dokument neposredno predal Janši! Pa tudi sam Borštner je že napisal kam je vse nosil odtujene vojaške dokumente!

Da bi takšnim in podobnim teorijam in domnevam naredili konec, sem obširni razpravi Balkanski vojaški poligon, ki bo izšla v prvi letošnji številki revije Borec, priložil in prvič javno objavil tri začetne dokumente JLA o procesu proti četverici (sicer podarjene Arhivu Slovenije), ki nedvoumno dokazujejo, da Varnostna služba JLA ni ničesar podtikala niti montirala! Naredila je samo napako, ko je pristala na vsiljen proces zaradi odtujevanja vojaškega dokumenta, ni pa odločno vztrajala pri vohunskem delu procesa. 

Vse to cenjeni Niko Kavčič še kako dobro ve, pa vseeno ponavlja »svojo« resnico. Nekdo jo bo že sprejel (in desetkrat ponovil). Razumem, da je scenarije nerodno popravljati. Potem se vse podre! Podobno se je odzval na kritiko, da je kot izkušen obveščevalec in mentor pri Janši spregledal drugačno nazorsko opredelitev. Prepričan je namreč, da se z izborom urednikov Kavčičeve zapuščine (tudi Janše) ni zmotil in da je dosegel, kar je »...želel doseči«. Tako je tudi v šahovski partiji, ko navijači ne razumejo nekaterih vmesnih in navidezno »slabih« potez. Ploskajo samo ob zmagi! Če njihov igralec zmaga, seveda.

 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net