VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C73

PRLEŠKI GENERALI – POZABLJENI ALI PREZRTI?

Zgodovinsko društvo Gornja Radgona, št. 1-2/2008

Celotno besedilo v PDF!

  publicistika
  članki
  zanimivosti
  projekti
  english summaries
  rodoslovje
  o avtorju
  povezave

 
 

Večkrat sem opazil sezname pomembnih Prlekov, zlasti v zadnjem času na internetu, vendar med njimi praviloma nikdar ne bil omenjen kakšen general. Ker sem avtor t. i. »neideološkega in genetskega seznama generalov – admiralov slovenskega rodu«, ki trenutno šteje 307 generalov–admiralov, moram poudariti, da je tretjina njih Štajercev, med njimi pa je tudi 13 Prlekov.

Naj jih samo naštejem po abecedi z letnico in krajem rojstva: JABLONSKY Joseph (Josip), pl. Monte Berico, feldcojgmajster avstro-ogrske vojske in baron, rojen 1806 v Radgoni;. KRANJC F. Marijan, rojen 1935. v Kumanovem, Makedonija, po očetu in materi iz Prlekije (Radoslavci, Sv. Jurij ob Ščavnici), generalmajor JLA; LANGERHOLC Otmar, rojen 1885 v okolici Ptuja, pehotni brigadni general vojske Kraljevine Jugoslavije; MAJCEN Karl, rojen 1934 v Gradcu, po očetu izhaja iz Velike Nedelje, generalpolkovnik avstrijske vojske; MICKL (MIKL), Johann (Ivan), rojen 1893 v Zenkovcih pri Radgoni, generalporočnik nemškega Wehrmachta; PETOVAR, Rudolf, rojen 1916 v Zagrebu, po očetu iz okolice Jeruzalema, generalpolkovnik JLA; POLAK, Bojan - Stjenka, rojen 1918. v Ormožu, narodni heroj in generalmajor JLA; RAJH, Mirko (Friderik), rojen 1887 v Moti pri Ljutomeru, pehotni brigadni general; RAKUŠA, Metod, rojen 1889 v Sv. Bolfenku na Kogu, pehotni brigadni general vojske Kraljevine Jugoslavije; SAGAI (SAGAJ) Johann (Ivan), rojen 1863 v Ormožu, po očetu iz Stročje vasi pri Ljutomeru, titularni generalmajor avstro-ogrske vojske; SAGAI (SAGAJ), Viktor, rojen 1878 v Slovenj Gradcu, po očetu iz Stročje vasi pri Ljutomeru, feldmaršalporočnik avstrijske vojske; ŠTEINER mag. Alojz, rojen 1957 v Ptujska cesta pri Gornji Radgoni, generalmajor SV (2006) in namestnik načelnika GŠ SV (2006); VAUHNIK, Vladimir, rojen 1896 v Svetinjah pri Ormožu, brigadni general Jugoslovanske vojske v domovini – četnikov.

Celotno besedilo v PDF!

 
  na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net