VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C72

Zapustili Jugoslavijo – vračanje na Zahodni Balkan!  

  publicistika
  članki
  zanimivosti
  projekti
  english summaries
  rodoslovje
  o avtorju
  povezave

 
 

Ob prebiranju knjige Izigrani narodi Jugoslavije dr. Jurija Zalokarja, ki je izšla lani in o kateri ni bilo nobenega prikaza niti komentarja, sem nocoj poslušal na RTV SLO odlično oddajo v Globusu Ksenije Horvat – Petrovčič pod naslovom Vračanje na Zahodni Balkan.

Zanimivo je, da so vsi sodelujoči komentatorji, od dr. Uroša Lipovška do Jurija Gustinčiča, staroste naših novinarjev, izražali dvom v uspešnost slovenskega zunanjepolitičnega projekta, katerega avtor, Vojko Volk iz MZZ je tudi nastopil. Predvsem gre za problem, kako privoliti predstavnike Srbije in novorojene balkanske države – Kosova, da sedejo za isto mizo.

Zdi se mi pa, da problem ni samo v srbsko-kosovskih odnosih niti v medsebojni komunikaciji. Če bi avtorji slovenske iniciative prebrali knjigo, ki sem jo omenil, verjetno se ne bi lotili tega projekta. Razlog je zelo enostaven. Znani slovenski psihiater iz Radovljice, dobro znan tudi bralcem ND, nam je povedal, da je njegova knjiga »…bogat zaklad za iskanje resnice« o tem kdo in zakaj je razbil Jugoslavijo. Na naslovni strani je zapisan osnovni problem: »Narodi Jugoslavije smo se med seboj imeli radi, vsak je imel svoje in vse je bilo naše. Zdaj še sami nismo svoji. Komu smo bili napoti?«

Iz vsebine knjige nedvomno izhaja, da je bila prav Slovenija tista, ki se je prva odcepila in zapustila svoje »bratske narode«, ki so zatem še krvavo obračunali med seboj za vse nedokončane spore iz preteklosti, kar je povzročilo ne samo razbijanje skupne države, temveč tudi ogromne človeške žrtve in gospodarsko škodo.

In sedaj se Slovenija po dvajsetih letih skuša ponovno vrniti v ta »balkanski kotel«. Razlogi so očitni (gospodarski), vendar je bistveno vprašanje, ali so nas nekdanji »bratski narodi«, preprosti ljudje iz Bosne, Srbije in drugih balkanskih »deželic«, pripravljeni sprejeti kot nekakšne novodobne rešitelje in popeljati v svetlo bodočnost. Saj niti njihovim gastarbajtarjem (v Kočevju) ne moremo izplačati zasluženih plač …

Kdor bo prebral Zalokarjevo knjigo Izigrani narodi Jugoslavije se bo sicer prepričal v dobre namere avtorja, obenem pa tudi dojel, da bo minilo še nekaj generacij, dokler se ne bodo zacelile rane, ki so jih povzročili podpihovalci nacionalističnih in verskih vojn na Balkanu, nosilci novega svetovnega reda – globalizma, seveda, za interese bogate manjšine.

Marijan F. Kranjc,
generalmajor v pokoju

 
  na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net