VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI OBJAVLJENI - C60

NEPRIJAZNA RADGONSKA SOSEDA – GENERAL JOHANN MICKL IN STOTNIK JOSEF MATL

Glasilo iz Gornje Radgone štev, 1-2/2007
NEPRIJAZNA RADGONSKA SOSEDA – GENERAL JOHANN MICKL IN STOTNIK JOSEF MATL

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

UVOD

Pravimo, da si soseda ne moremo izbirati. Glede medsebojnih odnosov ga lahko samo opredelimo kot dobrega ali slabega, kot prijaznega ali neprijaznega in podobno. Enako velja za sosede ob meji, ki so to postali po volji višje sile, predvsem raznih mednarodnih oz. meddržavnih razmejitvenih komisij. Te umetne ločitve na meji, ki so posledice zgodovinskih, vojaških, etničnih, nacionalnih ali kakšnih drugih razlogov, so bile pogosto tudi tragične, njihove posledice pa so se izražale kot medsebojno sovraštvo in podobno.

Dobro je, da svoje sosede ob meji poznamo tudi po tej plati, saj so se včasih medsosedski odnosi sprevrgli v nacionalistično-šovinistične prepire in nazadnje tudi uzakonili ločitve z državno mejno črto!

Zaradi zgodovinskega spomina je dobro vedeti, kdo od sosedov nam je storil kaj neprijetnega, celo sovražnega. Genocidni obmejni primeri v zgodovini niso redkost, saj naivni posamezniki pogosto pozabljajo, da nekateri ekstremni primeri po mednarodnem pravu ne zastarajo.

Ta krajši uvod je bil potreben zaradi tega, da bi opredelil dva neprijazna soseda iz okolice sosednje Radgone, od katerih ima eden tudi slovenske korenine. Gre za Ivana Mikla (Johann Mickl), avstrijskega podpolkovnika in nemškega generalpodpolkovnika in Josefa Matla, avstrijskega rezervnega častnika in nemškega stotnika Abwehra, sicer znanega slavista in balkanologa.


è NADALJNJE BESEDILO JE V WORDU
(Velikost 0,5 Mb)

 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net