VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C53

Nedeljnji telegraf, Beograd, 7.marec 2007
Izpoved častnika KOS:
Hruščov je rešil Tita z ukazom »BELI MEDVED MORA ŽIVETI«
(odgovor na nepravilnosti v članku)
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Glavnom i odgovornom uredniku!
Poštovani gospodine Djorgoviću!

Zaista neznam zašto se je moja već davno izašla knjiga Zavere i atentati na Tita, Ljubljana, 2004, ovih dana našla na stranicama Vaše revije, a pogotovu ispod pera uglednog publiciste gospodina Marka Lopušine, inaće odličnog poznavaoca KOS-a. Posebno me čudi, da je u svom zapisu učinio tri kardinalne greške:

Prvo, nisam bio pripadnik ličnog obezbedjenja maršala Tita, već sam samo dva puta boravio u inostrantsvu u tkzv. kontraobaveštajnog predhodnici. Na kraju svoje vojničke karijere sam bio načelnik štaba bitoljskog korpusa, pa zato i nije lepo, da ste me nedavno nazvali »general-majorom KOS«!

Drugo, ne radi se o nikakvoj »ispovesti oficira KOS«, već o analizi javno objavljenih zapisa do 2004. godine o nasrtajima na Tita! Dakle, ne o saznanjima »ovo danas tvrdi« …! Naime, ja sam u slovenačkim novinama i na svojoj web strani objavio i tekstove, koji su negirali »moje« navode! Tako sam odmah objavio izvod iz knjige penzijonisanog general–majora Luke Božovića sa naslovom Dvadeset godina na obezbedjenju Tita, Beograd, 2004, u kojoj on negira tkzv. »medicinski« atentati na Tita sa strane sovjetskih lečnika prilikom operacije Tita na Brdo kot Kranja, a što je javno iznosio general Žeželj na kraju svoje karijere, pa je i po nalogu UB SSNO stavljen pod operativnu kontrolu!  Upravo zato sam u knjizi pledirao, da će puna istina izaći na videlo tek kada se otvore Titovi arhivi!

Treće, u današnjem svetu komunikacija je uobičajeno, da se avtor nekog teksta zamoli ili barem obavesti o objavi, a posebno se traži dozvola za objavu lične fotografije. No, najviše me ipak smeta što me je gospod Lopušina na kraju prekrstio u »Martina«! Samo mogu predpostavljati, da mu je to »savetovao« jedan od nedavnih sugovornika iz Slovenije, koji je lupetao o Titu i u Vašoj uglednoj reviji, pa je usput spomenuo i mene.

Usput, prije bih očekivao, da ste objavili nekakav aktuelni zapis o knjizi Slovenački četnici, Beograd, 2006, koju smo zajedno napisali – uredili  sa Vašim uglednim kolegom iz Politike, Slobodanom Kljakićem, a koja je u Sloveniji pod naslovom Plava garda, poverljiv izveštaj komandanta, Maribor, 2006, postala uspešnica i već je izašlo drugo izdanje!

Sa posebnim poštovanjem.
Marijan F. Kranjc
general-major u penziji, Ljubljana


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net