VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C50

Delo - odzivi in pisma bralcev, 13.12.2006
VOHUNI, AGENTI, ŠPIJONI, ...
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Zadnje čase skoraj vsi naši časopisi, radijske in tv postaje pogosto poročajo »o nekdanjem ruskem vohunu Aleksandru Litvinenku«, ki se je v Londonu zastrupil s polonijem in zatem umrl. Tudi v tujini prevladuje navedba o »ruskem vohunu«, le nekateri časopisi, kot Toronto Daily News, pa Litvinenka pravilno poimenujejo kot upokojenega ali bivšega polkovnika KGB (FSB). Našel pa sem tudi izraze: prejšnji ruski varnostni oficir, FSB podpolkovnik, bivši KGB operativec, polkovnik KGB in podobno.

Zanimivo je, da predvsem naši domači novinarji (častna izjema je Slavko Bobovnik) ne ločijo med pojmoma vohun (agent, špijon) in pripadnik (častnik, operativec, tehnik, načelnik, direktor) obveščevalne (varnostne, protiobveščevalne) službe (agencije), vojaške ali pa civilne!

Iz novinarskih napisov izhaja, da je Aleksander Litvinenko, podpolkovnik FSB, leta 2000 zbežal iz Rusije in zaprosil za politični azil v Veliki Britaniji! Torej ni bil navaden vohun ali agent (ta je vedno tajni sodelavec), temveč visoki častnik ruske varnostno-obveščevalne službe FSB, naslednice sovjetske KGB! Zato bi morali tudi naši uredniki in novinarji (lektorji) pravilno navajati, da gre za nekdanjega (bivšega) ruskega obveščevalca (visokega častnika)!

Mnogi bralci tudi vemo, da so takšni ruski (prej sovjetski) prebegi (dezerterstva) načrtovani, kajti v obveščevalnih službah še vedno velja zlato pravilo: če hočeš kaj zvedeti, moraš tudi kaj povedati! Vemo pa tudi, da so sovjetski obveščevalci prav v Veliki Britaniji dosegli izjemne uspehe (Philby in njegova četverica). Navedbe o tem, ali je kdo od njih dezertiral ali pa je bil nekam poslan, so odveč, ker prav to ni znano! Vemo tudi, da so nekateri od njih pisali »spomine«, ki so bili dejansko proizvod domače obveščevalne službe, seveda z različnimi nameni.

Zasledil sem tudi navedbe o ruskem predsedniku Putinu kot »glavnem ruskem vohunu«, namesto navedbe, da je bil pač direktor KGB! Zanimivo je, da o sedanjem ameriškem obrambnem ministru še nihče ni zapisal, da gre za »ameriškega vohuna«, temveč pravilno – direktorja CIA!

Poznavalci obveščevalne problematike smo ob nepravilnem izražanju in obveščanju upravičeno užaljeni!


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net