VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C45

Odgovor Pogledom (http://www.pogledi.co.yu/forum/index22.php?id=115), avgust 2006
Napačni podatki o štajerskih četnikih!
 

Odgovor forumu "Tukaj je Slovenija!"

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

V forumu spletnega mesta POGLEDI na naslovu http://www.pogledi.co.yu/, v kategoriji PLAVA GARDA, je član IGOR zapisal:

Zanimaju me neke informacije o ovom pokretu koji se,a tako mi se cini, slabo pominje. Kako su se oni deklarisali, i koji su im bili ciljevi borbe, da li su bili u tijesnoj vezi s Drazom, da li su drzali neku teritoriju ili gradove, i da li su saradjivali s Bijelom Gardom u borbi protiv komunista? Znam da je komandant bio major Karlo (Karel) Novak, bivsi komandant Triglavskog planinskog odreda, a poslije njega pukovnik Vladimir Vauhnik, bivsi nas vojni atase (obavjestajni oficir) u Berlinu. Zanima me otprilike kratka istorija PG i sta je bilo s Novakom? Hvala...

Odgovoril mu je urednik založbe gospod Samarđić (http://www.pogledi.co.yu/forum/index22.php?id=115). Ker odgovor ni bil točen, sem nedavno dodal svoje pojasnilo (v srbščini). Prevod se glasi:

Odgovor g. Samarđića je samo delno točen. Sredi letošnjega leta je v Mariboru izšla knjiga Plava garda, poveljnikovo zaupno poročilo, katere avtorja sva Kljakić Slobodan, novinar iz Beograd in jaz, Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju, iz Ljubljane. Osnovne podatke o knjigi lahko najdete na spletni strani http://users.volja.net/marijankr. Kmalu bo v Beogradu izšla tudi srbska izdaja, pa bo tako resnica o ravnogorskem gibanju v Sloveniji dobila nove dimenzije.

Popolnoma napačni so podatki o štajerskih četnikih! Njih ni vodil četniški vojvoda Jože Melaher - Zmagoslav (bil je samo narednik, šele po prihodu v Italijo 1945 je bil povišan v čin podporočnika) niti jih je bilo 1.500 (temveč samo 300). Melaherjevi spomini iz leta 1965 so v mnogih podrobnostih popolnoma netočni. Kmalu bo objavljen moj feljton o štajerskih četnikih, ki je napisan na osnovi arhivskih dokumentov in pričanja H. J., še živega četnika.

Zato navajam samo nekaj relevatnih podatkov: 

  •  Jože Melaher je najprej sodeloval z OF v Mariboru. Po izjavah zaprtih gestapovcev pa je bil tajni agent nemškega Abwehra; njegov najboljši sodelavec pri Nemcih je bil nemški častnik Fritz Werdnik, sicer poročnik Abwehra; Melaher je na koncu celo javno sodeloval z Nemci.

  • Marca 1944 je bil H. J. šele peti četnik pri Melaherju, pa se je šele ob koncu tega leta število četnikov povečalo na 300 (v večini je šlo za dezerterje iz nemške vojske).

  •  Januarja 1945 je Melaher sklenil tajni dogovor s Franzem Steindlom, vodjo nemškega Heimatbunda na Štajerskem (posedujem kopijo), po katerem so četniki prejemali nemško plačo, orožje in hrano – vse za boj proti partizanom.

  • Melaher je bil proglašen za vojnega zločinca in ni bil amnestiran.

  • Napadli so samo tri orožniške postaje in pri tem ubili enega nemškega orožnika in učiteljico.

  • Maja 1945 se je na Koroško umaknilo samo 125 njegovih četnikov, od katerih so Britanci prepeljali v Italijo le 75 četnikov, ostale pa so vrnili v Slovenijo.

 S temi podatki sem seznanil tudi gospoda U. Šušteriča, koordinatorja novega ravnogorskega gibanja za Slovenijo.


Pripis,  25.9.2006

Pripomba založbi »Pogledi« o Plavi gardi:

V rubriki »Slovenci v četnikih« ste zapisali:
»Jože Melehera, poveljnik Dolenjskega četniškega odreda, najmočnejše četniške enote«.

Podatek je popolnoma netočen!
Jože Melaher, narednik, je bil poveljnik, Štajerskega četniškega odreda, ki je štel okrog 300 četnikov.

Sicer pa imamo o štajerskih četnikih dve odlični knjigi:

  • Ignac Harb, Petdeset let zamolčani, Maribor, samozaložba, 1995

  • Katja Zupanič, Četništvo na Štajerskem, diplomska naloga na Pedagoški fakulteti v Mariboru, 2000.

Lep pozdrav, Marijan
 


Pripis,  18.10.2006
(prevod)

Že prej napovedana srbska izdaja PLAVE GARDE je končno realizirana!

Te dni je beograjsko založniško podjetje Filip Višnjić v ediciji Chronogram izdalo knjigo SLOVENSKI ČETNIKI avtorjev Slobodana Kljakića in Marijana F. Kranjca. Ker je PLAVA GARDA v Sloveniji doživela že 2. izdajo, je pričakovati, da bodo srbski bralci s posebno pozornostjo spremljali prvo celovitejše pričevanje o slovenskih četnikih, ker gre pravzaprav za zaupno poročilo generalštabnega polkovnika in četniškega vojvode Karla I. Novaka, poveljnika slovenskih četnikov.

Na ta način smo skušali pomagati založbi POGLEDI, da bo resnica o slovenskih četnikih prikazana v naslednji izdaji zgodovine ravnogorskega gibanja v „severnih pokrajinah“. Resnica pa je ta, da so slovenski četniki, zaradi sektaškega stališča KPS, najprej sodelovali z Italijani (Novak), potem pa tudi z Nemci (Prezelj).
 


Pripis,  25.11.2006
(prevod)

Nedeljski dnevnik iz Ljubljane, najbolj bran slovenski tednik, je danes objavil prvi del mojega feljtona z naslovom Plava garda - radiotelegrafist proti poveljniku.

Tistega dne, ko je izšla 2.izdaja knjige Plava garda - poveljnikovo zaupno poročilo, sem iz ZDA prejel pismo gospoda Ivana Briclja - Ivota, kapetana JVvD in nosilca spomenice današnjega ravnogorskega gibanja Čića Draže. Kapetan Bricelj mi je ob tem poslal svoje spomine v angleškem jeziku. V njih kot radiotelegrafist slovenskih četnikov negira precej Novakovih trditev. No, najbolj ga je prizadela Novakova (Kneževićeva) pripomba, da je nemški agent.

Novak v resnici ni navedel nobenih dokumentov, nasprotno pa je Bricelj navedel poročilo angleške FFS, da ni bil nemški agent. Tako sem mu obljubil, da bom javno navedel njegove trditve. Širši feljton je objavljen na mojih internetnih straneh.

Seveda, v bodoče bodo morali pripadniki četniškega gibanja takšne zamere reševati v medsebojnih komunikacijah.

No, gospod Bricelj mi je ob tem pomagal "odkriti", da sem v opisu njegovega prijatelja Fritza Werdnika, kapetana nemškega Abwera, rojenega v Mariboru, prepoznal sodelavca Jožeta Melaherja - Zmagoslava, komandanta štajerskih četnikov! Feljton o štajerskih četnikih pa bo na mojih internetnih straneh kmalu dosegljiv tudi za srbske bralce.

Nedeljski dnevnik iz Ljubljane, najčitaniji slovenački nedeljnik, je danas objavio prvi deo mog feljtona sa naslovom Plava garda – radiotelegrafista protiv komandanta.

Naime, posle izlaska knjiga Plava garda, komandantov poverljivi izveštaj, baš na dan izlaska drugog izdanja, iz SAD sam primio pismo gospodina Ivana Briclja - Ivota, kapetana Jugoslovenske vojske u domovini in nosioca spomenice sadašnjeg ravnogoskog pokreta Čića Draže. Kapetan Bricelj mi je ujedno poslao i svoje uspomene na engleskem, u kojima je kao radiotelegrafista slovenačkih četnika negirao mnoge od Novakovih navoda. No, najviše ga je tangirala Novakova (Kneževićeva) primedba, da je bio nemački agent.

Pošto Novak zaista nije naveo nikakvih argumenata, a Bricelj je naprotiv naveo izveštaj engleske FFS, da nije bio nemački agent, to sam mu obečao javno objaviti njegove navode. Širi feljton je objavljen na mojim internetskim stranicama.

Naravno, ubuduće će morati pripadnici četničkog pokreta takve zamerke rešavati u medjusobnim komunikacijama.

No, gospodin Bricelj mi je ujedno pomogao »otkriti«, da sam u liku njegovog prijatelja Frica Verdnika (Fritz Werdnik), kapetana nemačkog Abvera, rodom iz Maribora, prepoznao saradnika Jožeta Melaherja - Zmagoslava, komandanta štajerskih četnika! Feljton o štajerskim četnicima uskoro na http//users.volja.net/marijankr/ i za srpske čitaoce.


Pripis,  29.11.2006 (v cirilskem delu foruma Pogledi!)

V pravkar izdani knjigi Slovenački četnici (ki je izšla v Srbiji, v prevodu Slovenski četnici), sva soavtorja Slobodan Kljakić in Marijan F. Kranjc, na str. 227, v opombi štev. 119, že lahko zapisala naslednje pojasnilo glede Ivana Briclja – Ivota, radiotelegrafista in kapetana JVvD (Sloveniji).

»Ivan Bricelj živi danes v ZDA.. Takoj ko je izšla 2. izdaja knjige Plava garda, poveljnikovo zaupno poročilo, je reagiral in pisal M. Kranjcu. V tem pismo je Bricelj negiral zasluge Karla Novaka in trdil, da je polkovnik Novak v svojem poročilu precej tega dodal in tudi lažno predstavil. Bricelj nama je obenem poslal tudi svoje spomine, v angleščini in objavljene v ZDA. Poglavitna je trditev Briclja, da je pred prihod k četnikom delal v agenturnem paru z Viktorjem Hasslom za britansko Soe. Hassl je bil sicer radiotelegrafist državne agencije Avala iz Beograda vse do 1941. Bricelj je negiral, da bi bil nemški agent in potrdil, da gestapo ni aretiral Novaka v Beogradu, temveč že v Ljubljani. Zlasti je zanimivo, da je bil Bricelj dober prijatelj s Fritzem Werdnikom, poročnikom Abwehra. Narednik Jože Melaher - Zmagoslav, poveljnik štajerskih četnikov, pa je za Werdnika trdil, da mu je bil najboljši sodelavec med Nemci! Werdnik je sicer zaupal Briclju namere Abwehra, da ujamejo Lebedeva glavnega sovjetskega obveščevalca v Italiji (M. F. K.).«

p.s.
Od nedavnega je spletna stran založbe Pogledi iz Kragujevca (zgodovina/diskusije) namenjena samo uporabnikom Googla – interneta v Srbiji. Spletna stran z naslovom Plava garda – Karel Novak pa je ukinjena. Škoda!


ODGOVOR FORUMU »TUKAJ JE SLOVENIJA« - www.tu-je.si

Slučajno sem obiskal spletne strani tega foruma. Predvsem hvala »LiMi« za korektno predstavitev knjige Slovenska vojaška inteligenca. Zahvaljujem se tudi »Arnulfu« za objavljeno osebno elektronsko sporočilo. Pišem pa predvsem »Domislavu«, ki mi je namenil prav nekulturni in bedast (bebast) odgovor, češ da sem »major srbskega Kosa«! Namreč, zameril mi je, da sem tržaškega škofa Alojza Fogarja označil za »agenta fašistične OS«.

Prvič, nisem bil major srbskega Kosa, temveč polkovnik in načelnik oddelka Varnostne službe 9. armade, zatem pa sem opravljal dolžnosti, ki jih je prijazno predstavila »LiMi«.
Drugič, v svoji knjigi z naslovom Balkanski vojaški poligon, Ljubljana, 19998 sem res v poglavju z podnaslovom 1.6.2. Obveščevalno-izvidniška in vohunsko-sabotažna dejavnost, str. 49, zapisal tudi stavek »Z italijansko Ovro so bili pred vojno povezani tržaški škof Alojzij Fogar in voditelji primorskih klerikalcev (Kralj, Kemperle, Simčič in drugi).« in kot vir teh podatkov navedel: »ŠCB, Italijanska OS prije rata, str. 7, evid. št. 204«. Naj samo dodam, da je vir podatka iz leta 1950! Kar sem navedel ne zanikam, zares pa ne vem, ali je podatek zanikal prof. dr. Jože Pirjevec, vsaj na obisku pri meni doma, ko je izšla omenjena knjiga 1998, mi tega ni omenil.

Novembra 2005 sem zasledil časopisno novico, da je prof. Mauro Canalia, priznani italijanski zgodovinar, izdal tega leta knjigo z naslovom Režimski vohuni, v kateri je Alois Fogar razglašen za fašističnega vohuna! Gre za goriškega in tržaškega škofa 1923–1936, Furlana, borca za manjšinske pravice, ki je bil v »stalni zvezi« z Virgilijem Trojanijem, glavnim predstavnikom fašistične tajne policije Ovre v Trstu. Mnogi seveda škofa Fogarja branijo, češ da je samo tako lahko reševal posamezne vernike, tudi Slovence. Verjetno je »Domislava« bolj zbodla možna asociacija na podobno usodo nekega ljubljanskega škofa, pa tudi obnašanje voditeljev klerikalnih strank. Ne morem mu pomagati, ker viri tako poročajo, pa tudi vsakršno nekulturno obnašanje ostane zapisano!

Pa brez zamere! In lep pozdrav,
Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net