VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C44

Delo, Sobotna priloga, pisma bralcev, 17.junija 2006
KRIVDO JE VALIL NA ZVEZNO ARMADO
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Gospod Ive A. Stanič iz Kočevske Reke mi v kratkem času že drugič določa »soborca ali vsaj somišljenika«. Najprej mi je v mariborskem Večeru kot takega »določil« spoštovanega gledališka igralca in humorista Dušana Mevljo (po ES: rojen 1920, jaz pa 1935), v PP 29 SP z dne 17. junija 2006 pa mi je »določil« v isti vlogi še gospoda Mitjo Ribičiča (po ES: rojen 1919)! Zares smešno, saj sem bil takrat še desetletni pobič! Seveda pa drži tisto, kar omenja gospod Ive A. Stanič glede krivde za povojne izvensodne poboje kvizlingov. To sem zapisal 1998 v reviji Borec v študiji z naslovom Balkanski vojaški poligon, v poglavju o genezi slovenskih »napadov« na JNA.

Šlo je za prepir o tem, kdo je odgovoren za te poboje, saj so po Titovi smrti vsi krivdo valili na JNA oz. »zvezno armado«. Kot bivši načelnik Varnostne službe 9. armade sem 1984 leta prevzel supertajno nalogo protiobveščevalne zaščite samo ene lokacije množičnega morišča ustašev v Mariboru (mikrolokacijo sem pisno zaupal znanemu mariborskemu zgodovinarju!), ki so ga samovoljno zagrešili pripadniki takratne JA (vsi so bili kaznovani), medtem ko so vse ostale lokacije prevzeli pripadniki slovenske Sdv (menda tudi tiste, kjer so bili likvidirani srbski ljotičevci)! Pozneje sem javno dodal še dve pomembni podrobnosti. Glavni pobudniki za masovne likvidacije kvizlingov so bili inštruktorji Nkvd-eja pri Ozni, polkovnik Timofejev pri zvezni, pri slovenski pa Bogomolov, saj so imeli izkušnje takoj po oktobrski revoluciji z beloemigranti, po letu 1944 pa so likvidirali vse zajete kozake, vrangelovce, vlasovce in druge kvizlinge.

Ker so enote JA v zaključnih operacijah spomladi 1945 pogosto pobijale zajete sovražne vojake, je maršal Tito 14. maja 1945 podpisal ukaz s katerim je strogo prepovedal ubijanje ujetnikov. Ukaz je bil poslan poveljnikom armad in GŠ NOV Slovenije in Hrvaške. Takoj po objavi tega članka v ND 3. 3. 2003 so menda v AS v označeni škatli in fascikli (4/3) našli Titov ukaz! Pokojni generalmajor Polak me je takoj zatem povabil na razgovor in odkrito povedal, da za omenjeni ukaz ni vedel pa čeprav je bil takrat v GŠ NOV Slovenije. Sledil je ukaz o formiranju ujetniških taborišč … Pripisovati maršalu Titu krivdo za poboje je nelogično, saj je prav on s pisnim ukazom prepovedal likvidacije ujetnikov! In drugič, mnoge odločitve so bile sprejete brez Tita ali pa se jim je namerno izognil, saj je bil pametnejši od Stalina, Hitlerja in drugih. Zgodovinarji so že tudi sami ugotovili, da je bila takrat Ozna in Knoj pod drugim gospodarjem! To je bistveno za razreševanje krivde o izročanju kvizlingov (pobojih), ki so jih inicirali veliki na Teheranski konferenci. Nenazadnje, vsem kvizlingov je kralj Peter II. ukazal ob koncu 1944 naj se pridružijo NOV, maršal Tito pa jim je obenem ponudil amnestijo, seveda, razen tistim s krvavimi rokami!

Zanimivo pa je, da se je doslej le malokdo vprašal, kdo pa je bil od Slovencev v takratnem času dejansko kriv za usodo pobitih domobrancev. Poznamo sicer opozorila slovenskih predstavnikov begunske vlade v Londonu, vendar doslej ni bila znano mnenje iz tabora slovenskih kvizlingov. Odgovor boste z velikim presenečenjem našli v moji pravkar izdani knjigi z naslovom Plava garda – poveljnikovo zaupno poročilo, ki je te dni izšla pri založbi Pro-Andy v Mariboru in bila javno predstavljena 13. 6. 2006 tudi v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani. Na strani 50-51 je četniški vojvoda in generalštabni polkovnik Karl I. Novak, poveljnik slovenskih četnikov, zapisal tudi naslednje:

»Po nemški kapitulaciji poleti 1945 je prišlo do strašne tragedije: t. i. Slovenska narodna vojska (tj. Rupnikovi domobranci, ki se niso smeli pridružiti vojski generala Draže Mihailovića) je po ukazu samooklicane slovenske vlade brez boja zapustila t. i. slovensko državo, nato so jo zavezniki razorožili in predali Titovim partizanom na milost in nemilost. Okrog 11.000 odličnih borcev je brez borbe padlo kot žrtev napačne vojaške taktike Slovenske zaveze, ki se je povsem odcepila od generala Draže Mihailovića in od Kraljeve jugoslovanske vojske. Niso smeli zmagati za Jugoslavijo, toda morali so umreti za svojo stranko!«

Gospod Ive A. Stanič omenja tudi polkovnika Dubajića, ki je vodil likvidacije srbskih ljotičevcev in nedičevcev. Naj mu zaupam, da ostareli Simo Dubajić, polkovnik srbske Ozne, nudi objavo svoji spominov, zato sem uredniku srbske izdaje že sporočil, da je tudi v Sloveniji še vedno veliko zanimanje za tovrstne morbidne spomine! Upam samo, da Dubajić ni krivde naprtil JNA! Prav on je bil tisti, ki je kot poveljnik »hitrega« odreda JA na Koroškem opozoril generala Arso Jovanovića, načelnika GŠ JA, da ujetnikov ne bi smeli pobijati …

Marijan F. Kranjc,
generalmajor v pokoju, Ljubljana


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net