VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C36

DELO, revija VEČ – Poštarija, oktober, november 2005
KAKO JE ŽIVEL IN UMIRAL JOSIP BROZ - TITO
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

VEČ, 07. 10. 2005

V vaši reviji  Več št. 40. III. leto z dne 7. oktobra 2005 je feljtonist Miro Simčič v 14. nadaljevanju Kako je živel in umiral Josip Broz Tito, omenil tudi mojo malenkost. Pri tem me je prekrstil v Antona Kranjca, ki naj bi pripadal KOS-u – jugoslovanski vojaški obveščevalni službi. Navedel je tudi, da sem trdil, da so na Tita »poskušali narediti kar 74 atentatov«, in da po mnenju feljtonista »general Kranjc mogoče pritirava«.

Če avtor feljtona ni prebral moje knjige Zarote in atentati na Tita, ki je izšla lani in je bila zatem tudi v reviji VEČ kar solidno predstavljena, potem zares ne morem razumeti, kako je mogel zagrešiti kar tri kardinalne napake: prvič, nisem Anton, temveč Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju; drugič, KOS niti slučajno ne pomeni tisto, kar navaja vaš feljtonist, temveč le (jugoslovansko) vojaško protiobveščevalno službo; in nazadnje: ne bo držalo, da sem »trdil« kako je na Tita izvršeno 74 atentatov – naštel in opisal sem samo 4 izvršene atentate, 26 poskušanih in 27 načrtovanih!

Ker sem že pri besedi, bi prosil, naj feljtonist Miro Simčič navede vir od katerega je zvedel, da je bil polkovnik dr. Aleksandar Matunović osebni Titov zdravnik!!! Če se bo skliceval samo na njegovo velikosrbsko in protititovsko propagandno knjigo Enigma Tito, potem je zavajal bralce revije VEČ. Namreč, polkovnik dr. Matunović je bil samo navaden vojaški zdravnik v Maršalatu. Tito pa se z njim prav gotovo ni pogovarjal, še manj pa, da bi dr. Matunoviću karkoli pripovedoval. »Kosovci« to vsekakor ne bi dovolili … Titove osebne zdravnike (med njimi tudi vrhunske slovenske zdravnike kot so bili dr. Brecelj, dr. Tavčar in dr. Lavrič) sem omenil v svoji knjigi, med njimi pa ni polkovnika dr. Matunovića. To mi je potrdil tudi polkovnik Dušan Rusić, namestnik načelnika Varnostne uprave JLA, ki živi v Beogradu! 


VEČ, 23. 10. 2005

Nisem pričakoval, da se bo spoštovani Miro Simčič, avtor feljtona Kako je živel in umiral Josip Broz - Tito, oglasil na moje opozorilo o treh kardinalnih napakah, še manj pa, da se bo opravičil.

Namesto te lepe in kulturne navade, se je lotil (površne) analize moje knjige Zarote in atentati na Tita in na koncu vehementno zaključil: »Niste me prepričali, g. general.« Kot je odkrito zapisal ga najbolj moti »verodostojnost virov«, ki sem jih koristil pri pisanju svoje knjige, pa nekatere srbske celo omenja (Cenčić, Lopušina. Radulović). Ponuja mi, naj si (raje) pogledam »pristne vire« o Titovi smrti, ki se nahajajo v škatli št. 36 arhiva CK ZKS, ki se nahaja v »slovenskem državnem arhivu« (verjetno v ARS).

Moj odgovor je naslednji: iz verodostojnih virov vem povsem zagotovo, da je skupina Varnostne službe OS SFRJ, ki je varovala Tita v ljubljanskem kliničnem centru do maja 1980, vse relevantne dokumente o Titovi smrti odnesla v Beograd in bodo objavljeni kdaj pozneje. Torej, »pristni« dokumenti o Titovi smrti niso v Ljubljani, temveč izven Slovenije! Kdor trdi drugače, zavaja javnost!

Hrvaški publicist Vjenceslav (ne pa Vjekoslav!) Cenčić je za svojo knjigo Titova poslednja ispovijest po mojih podatkih uporabil (s strani Kos-a) podtaknjene Titove stenograme, verjetno tudi tistega o sestanku 24. decembra 1979 v Karađorđevu. Ali je »slovensko« verzijo pisal kdo od članov slovenske delegacije, zaenkrat še ni znano. Obtožbe proti Cenčiću v knjigi Velika prevara sem tudi javno komentiral.

Spoštovani gospod Miro Simčič vehemento zatrdi: »Za Dušana Rusića nisem nikoli slišal«. Torej, če že ni prebral moje knjige Zarote in atentati na Tita, kjer sem polkovnika Dušana Rusića predstavil v besedi in fotografiji (str. 341), bi lahko vsaj pogledal v »Google«, kjer bi na prvi strani naletel na nekaj predstavitev polkovnika Dušana Rusića iz Beograda. Lahko pa bi si ogledal tudi prevod knjige soproge Aleksandra Rankovića in slovenske partizanke dr. Slavke Becele Ranković Življenje z Leko, Ljubljana, 2002, kjer sem kot urednik prikazal kar nekaj novih dokumentov, ki jih je polkovnik Dušan Rusić prispeval k razkritju resnice o »brionskem plenumu« leta 1966!

Fotografije (fotomontaže) in razne (lažne) izjave so danes še kako v službi propagande in zavajanja javnosti! Verodostojnemu viru, ki zatrdi, da dr. Matunović ni bil osebni Titov zdravnik, gospod Šimčič enostavno ne verjame! Bolj se zanaša na fotografijo na naslovnici in dejstvo, da »nima informacij, da bi šlo za fotomontažo«. Tudi njegovo mnenje, da »Kos ni bil vsemogočen« in zelo čudne primerjave z James Bondi in italijanskimi pribežniki na soški fronti, dovolj zgovorno pričajo o avtorjevi strokovnosti in smelosti pri ocenjevanju varnostnih in strateških vprašanjih!

Gospod Simčič (ponovno) pravi, da pretiravam s svojimi 75 atentati in zarotami proti Titu!? Že drugič ponavljam: šlo je samo za 4 atentate, dejansko za 3 atentata (»medicinskega« na Bledu si je izmislil general Žeželj – dokazal generalmajor Luka Božović, jaz pa javno objavil v Nedeljskem). Ostalo so bili poskusi ali pa načrti, da zarot in raznih intrig ne štejem! Dokažite, da sem »pretiraval«! Napisal sem tudi, da pravo resnico in število skrivajo arhivi …

Zelo me je začudilo, da se tudi gospod Šimčič poslužuje uporabe iztrganih citatov! Če je že citiral moje navedbe o »načrtovani destabilizaciji in razbijanju« Jugoslavije, bi bilo enako pošteno, da je navedel tudi navedbe ameriškega ambasadorja Zimmermana v Beogradu, kdo je bil začetnik tega razbijanja, kakor tudi to, da so imeli v ambasadi pripravljenih več scenarijev! Stipe Mesić je celo napisal knjigo Kako smo razbijali Jugoslavijo! Bojim se, da spoštovani gospod Simčič še ni slišal za ameriško vojaško doktrino »spopadov nizke intenzivnosti«, saj bi potem lažje in brez posmeha ocenjeval, kako se lahko »razbije« neka država, tudi Romunija, Sovjetska zveza, jutri pa je že lahko na vrsti tudi Kitajska!


Več, 11. 11. 2005

Spoštovani gospod Simčič Miro! Zelo mi je žal, ker Vam moram reči, da ste ga tokrat pošteno polomili. O tem, da polkovnik dr. Matunović ni bil Titov osebni zdravnik, ste mojemu viru, polkovniku Dušanu Rusiću, nazadnje namestniku načelnika Varnostne uprave JLA, ki je prvenstveno skrbela za varnost svojega vrhovnega poveljnika – bil je tudi vodja protiobveščevalne ekipe ob Titovem obisku v Belgiji, Nizozemski in Franciji, in sem ga tudi v besedi in sliki predstavil v svoji knjigi Zarote in atentati na Tita, za katerega v zadnji Poštariji smelo trdite, da je »precej nezanesljiva priča« – zoperstavili svojo »avtentično pričo iz prve roke«, Titovega kuharja gospoda Jožefa Oselija! Ne podcenjujem dejstva, da je Titov kuhar lahko marsikaj zvedel iz Titove okolice, tudi kakšne resne in zanimive stvari, toda trditve gospoda Oselija, da »kosovci« niso prihajali v Titovo bližino in da se jih spomni kot »fantov iz grmovja«, je blago rečeno navadna nevednost tega kuharja, ki mu je jaz osebno ne zamerim. Namreč, če gospod Oseli ni vedel, da so Tita fizično varovali mladi gardni častniki, skriti v grmovju in dobro oboroženi, temveč je mislil, da so bili to »kosovci«, potem zares ne more biti »avtentična priča«! Zamerim Vam, gospod Šimčič, da ste znanega Titovega kuharja zlorabili kot pričo, zanikate pa pričo, ki je skrbela za Titovo varnost. Vse ima svoje meje, tudi položaj ali dolžnost v Titovi okolici, zato naj bralci sami presodijo, komu bodo bolj verjeli: kuharju ali pa polkovniku vojaške varnosti!

Cenčićeva knjiga Titova poslednja ispovijest je tudi znanstveno ocenjena kot falsifikat in velika prevara. Svoje mnenje o tem sem sporočil tudi Cenčiću in redakciji časopisa Glas istine v Beogradu. Zelo resno dvomim, da obstoji še kakšen drugi »Titov politični testament«, to pa vsekakor ne more biti »zelo profesionalno narejen« zapisnik ob obisku slovenske republiške delegacije pri Titu 24. decembra 1979 v Karađorđevu! Spoštovani gospod Šimčič, povejte vsebino tega dokumenta, pa bo strokovna javnost presodila ali gre za »politični testament« ali pa za »zapisnik sestanka«! Razlike so namreč očitne! Javno povejte, kdo je avtor oznake »Titov politični testament« – Vi gospod Simčič ali pa še živeči člani slovenske delegacije? Naj se vendar oglasijo! Javnost ima pravico zvedeti resnico!

Resno tudi dvomim v vso ostalo dokumentacijo, ki je nastala po Titovi smrti in je šele potem vložena v škatlo št. 36! Zato prosim, gospod Simčič, ko pravite, da boste vsebino istih »še prenesli našim bralcem«, da ob predstavitvi vsakega zdravniškega dokumenta navedete datum nastanka, predvsem pa vrsto dokumenta (original, kopija), oziroma komu je bil dokument poslan. Razlog sem že navedel: organi vojaške varnosti iz maršalata so odnesli vse, kar je bilo povezano s Titovim zdravljenjem in smrtjo v Ljubljani od januarja do maja 1980. Motite se, gospod Simčič, če mislite, da je bil Kos servis politike! Ne, Kos je bil servis JLA, ustavno in zakonito! To mi boste pa že morali verjeti …

Od Vas smo zvedeli, da je Račan »dokumente skril ali uničil« in da že ve, zakaj je to naredil. Pravite, da naj tudi sam neke »avtentične dokumente« predam ARS! Jaz sem to že storil pred leti, največ podatkov pa sem objavil v Balkanskem vojaškem poligonu, ki je izšel 1998 v reviji Borec. Pa vi, gospod Simčič, ki ste sedeli na raznih sestankih CK in IS? Kaj ste vse predali v ARS?

Gospod Simčič, zares ni lepo, da mi karkoli podtikate. Predvsem Vam nisem predlagal, da si preberete spomine dr. Slavke Becele Ranković! Le zakaj? Res je samo, da sem Vam predlagal, da si oglejte prevod te knjige z mojim uvodom in predvsem prilogami, katere je prispeval polkovnik Dušan Rusić glede resnice o brionskem plenumu. O polkovniku Rusiću je bila beseda, ne pa o knjigi soproge A. Rankovića, o Golem otoku in Vaših vtisih o pogrebu njenega soproga! Menim, da ste se grdo spozabili ob pietetnem spominu neke soproge, da ne omenjam Vaših nebuloz o dogodkih po pogrebu. Če niste prebrali Rankovićeve Dnevničke zabeleške, v cirilici seveda, 2001, potem bi bilo najbolj korektno, da neke svoje vtise ne objavljate, posebej, če je beseda o ženskah. Tudi svoje geostrateške floskule raje zadržite za sebe, ker vseeno niste strokovnjak za to področje.

Ne bom Vas več nadlegoval! Pa kar kmalu pridite na dan z glavnimi podatki iz škatle štev. 36! Razne novodobne zgodbice o Titu pa prepustite šarlatanom. Tudi jaz Vam želim vse najboljše! In brez zamere, g. Simčič!


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net