VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C31

Nedeljski dnevnik, 18. 8. 2004
Odmevi na knjigo Zarote in atentati na Tita
»Medicinskega atentata« na Tita ni bilo!
 

  publicistika
  članki
  zanimivosti
  projekti
  english summaries
  rodoslovje
  o avtorju
  povezave

 
 

Tako je nedavne tega v beograjski Politiki zatrdil Luka Božovič, generalmajor v pokoju, sicer pa načelnik vojaške varnosti v gardi oziroma Maršalatu od 1944–1961, zatem pa pribočnik maršala Tita od 1961–1966 (po odstavitvi generala Žežlja). Lahko bi rekli, poleg Jovanke Broz, še edini živi in najvažnejši pričevalec okrog t. i. »medicinskega« in drugih atentatov in zarot proti Titu.

Novinar Slobodan Kljakić je 25. in 26. julija 2004  v Politiki objavil izjavo generala Božovića, ki je dejansko odgovor Miladinu Adamoviću, piscu knjige Brozovi strahovi, po pripovedi generala Milana Žežlja, ki je pred tem v Politiki samo ponovil svojo inačico atentata. Obenem me je neutemeljeno obtožil za plagiat njegove knjige pa čeprav sem jo navedel med viri in literaturo!

Verjetno se bralci Nedeljskega dnevnika, ki so prebrali mojo knjigo Zarote in atentati na Tita, še spominjajo poglavja o medicinskem atentatu, ki naj bi ga izvedli sovjetski zdravniki februarja 1947 po Stalinovem osebnem ukazu. Navedel sem tri do tedaj znane inačice: prvo iz knjige že omenjenega Adamovića oziroma pričevanja generala Žežlja, drugo iz sinopsisa  knjige Atentati na Tita avtorja Vjenceslava Cenčića in tretjo iz knjige Enigma Broz polkovnika in Titovega zdravnika dr. Aleksandra Matunovića.

Zdaj se je pojavila še četrta inačica. Njen avtor, general Božović, tedanji načelnik vojaške varnosti garde, je bil dejansko nosilec načrtovanja in izvajanja vseh varnostnih nalog okrog Titovega varovanja. Bil je »glavni« šef v Maršalatu in brez njega  tudi maršal Tito ni mogel ničesar ukreniti na svojo roko. Zato mu velja prisluhniti. Takole pravi:

Zaradi priprav na operacijo slepega črevesa pri Titu, je februarja 1947 major Luka Božović poskrbel, da so v rezidenci na Brdu pri Kranju adaptirali in medicinsko opremili eno od soban, za kar sta bila zadolžena prof. dr. Božidar Lavrič in dr. Borislav Boro Božović, tedanji Titov osebni zdravnik. Zdravniško ekipo, ki naj bi ga operirala, je Tito izbral kar sam. Odločil se je za »slovensko« ekipo: prof. dr. Božidar Lavrič, dr. Bogdan Brecelj, dr. Ivan Tavčar in Livija Merlak, glavna medicinska sestra na Lavričevi kliniki v Ljubljani.

Pred samo operacijo pa se je na Brdo nenadoma pojavila sovjetska zdravniška ekipa, ki jo je poslal sam Stalin, pa čeprav naša stran ni prosila za nikakršno pomoč. Sovjetsko ekipo so sestavljali kirurg dr. Bakuljev, internist dr. Smotrov in medicinska sestra – instrumentarka. Glede na tedanji položaj in odnose med ZSSR in SFRJ, je Tito odločil, da ga bo vendarle operiral sovjetski kirurg.  Tako je operacijo opravil prof. dr. Bakuljev, asistiral pa mu je prof. dr. Lavrič.  Operacija je opravljena z lokalno anestezijo  pa je tako lahko tudi sam Tito spremljal potek zdravniškega posega.

Po končani operaciji so za Tita skrbeli osebni zdravnik dr. Božović in Titova gospodinja Jovanka Budisavljević, sicer partizanska bolničarka. Poleg tega so ob Titu bili še pribočnik Milan Žeželj, osebni sekretar Gustav Vlahov in oskrbnik rezidence Rade Ristanović.

Naslednjega dne je Tito potožil, da čuti bolečine v trebuhu. Sovjetska zdravnika sta predlagala dodatno kirurško intervencijo pa so zato nujno poklicali slovensko zdravstveno ekipo. Po skupnem posvetu so sklenili, da takšna intervencija ni potrebna. Titovo zdravstveno stanje se je po desetih dnevnih povsem normaliziralo. Kmalu zatem je odpotoval v Zagreb. Z njim sta bila tudi sovjetska zdravnika.

Na Tuškancu je težje bolan ležal Mitar Bakić, tedanji sekretar zvezne vlade. Pregledal ga je tudi internist dr. Smotrov. Ko je obiskal bolnika v drugo, se je na stopnicah zgrudil in izdahnil. Šlo je za neprijetno situacijo. Sovjetska ambasada v Beogradu je odobrila, da se obdukcija dr. Smotrova izvrši na medicinski fakulteti v Zagrebu. Poleg dr. Bakuljeva in dr. Bore Božovića, je bil v komisiji tudi major Luka Božović. Komisija je ugotovila, da je dr. Smotrov umrl zaradi navadnega infarkta.

General Božović je v razgovoru novinarju Kljakiću navedel, da organi vojaške in državne varnostne  službe, kljub zaostrenim medsebojnim odnosom, niso mogli ugotovili, da bi sovjetska zdravstvena ekipa nameravala izvršiti »medicinski« atentat na Tita. Zakaj je general Žeželj novinarju Adamoviću navajal napačne podrobnosti o tem atentatu, general Božović ni hotel komentirati. Po mojem mnenju odgovor leži v naših in sovjetskih tajnih arhivih.

Namreč, general Božović je opozoril še na drugo zelo važno okolnost. Ko je Tito junija 1956 obiskal Moskvo, se je sam spomnil na dr. Bakuljeva, ki je bil tedaj predsednik Akademije medicinskih znanosti. Na ambasadi so organizirali kratek sestanek pa je Tito dr. Bakuljevu izročil skromno osebno darilo.

General Božović je na kraju navedel, da bi se teh dogodkov gotovo spomnila tudi Jovanka Broz, ki je bila tedaj s Titom v Moskvi že kot njegova soproga.

Tako je general Božović demantiral inačico Adamovića oziroma generala Žežlja o »medicinskem« atentatu. Verjetno se z generalom Božovićem ne bo v celoti strinjal niti Cenčić, da o Matunoviću ne govorim. Osebno sicer verjamem generalu Božoviću, ki je prebral mojo knjigo brez posebnih pripomb, kar pomeni, da vseeno moramo počakati na pisne arhivske vire. Njegovo in Jovankino pričevanje bi verjetno pospešilo odpiranje naših in tujih arhivov. Tako naj bi ostali pri treh atentatih na Tita, seveda, če ne upoštevamo številnih poskusov in neuspešnih načrtov.

Dr. Marku Vrhuncu, piscu knjige Šest let s Titom, se ob tej priliki javno opravičujem za napačen podatek o njegovem bivanju in dolžnostih pri Titu. Pravilno je, da je bil od 1967–1970 ekonomski svetovalec in pomočnik generalnega sekretarja, od 1970–1973 pa šef kabineta Predsednika republike.


 
  na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net