VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C29

Mladina štev. 25, 23. junija 2003
Poveljniška odgovornost
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Popolnoma se strinjam s pisanjem vašega novinarja Igorja Mekine v Mladini št. 22 in tudi 24. Zdi se mi le čudno, zakaj naprtiti poveljniško odgovornost samo gospodu dr. Janezu Drnovšku, tedanjemu predsedniku vlade, ko pa je vesoljni Sloveniji znano, da je bil vrhovni poveljnik v tistem obdobju gospod Milan Kučan, tedanji predsednik RS!

Po moji vojaški presoji, poveljniška odgovornost zadeva samo vrhovnega poveljnika in njemu podrejeno vojaško strukturo, predsednika vlade pa, poleg politične, zadeva tudi kazenska odgovornosti o kršenju človekovih pravic. Zakaj ni stopil na prste represivnima ministroma, Janši in Bavčarju? Pa tudi pozneje gospodu Šteru, Debeljaku in drugim.

Samo izbrisanim je znano, da je večina  prosila in pričakovala zaščito od bivšega predsednika RS, menda pa ni odgovoril prav nobenemu, na pogovor pa ni sprejel niti kakšnega »izbrisanega« generala ali polkovnika, kaj šele druge! To velja tudi za prejšnjega predsednika vlade. Ali ni sramota, da mora ugledni britanski lord intervenirati, da bi dva upokojenca - general in polkovnik dobila vsaj civilno pokojnino? Ali ni za pravno državo ponižujoče, da je izbrisanega slovenskega generala sprejel na pogovor le ljubljanski nadškof gospod dr. Franc Rode? Verski dostojanstveniki, predvsem gospod nadškof Šustar, so bili tudi edini, ki so pisno odgovarjali na obupane prošnje izbrisanih! Seveda je šlo le za tolažilne besede, toda izbrisanim so pomenile veliko!

Pred časom, ko izbrisani še niso ustanovili svojega društva, sem javno predlagal gospodu Borutu Pahorju, predsedniku DZ, naj za reševanje problema izbrisanih ustanovi preiskovalno parlamentarno komisijo. Gospod Pahor mi je kmalu zatem poslal pisni odgovor, da bo z mojo  pobudo seznanil vodje parlamentarnih strank. Kaj se je potem zgodilo, ne vem.

Če se kaže, da bo docela kriminalističen problem pretepenega novinarja lahko rešila samo parlamentarna preiskovalna komisija, potem je naravnost vpijoče, da mora tudi problem politične odgovornosti za 18.000 ali celo več izbrisanih reševati le parlamentarna preiskovalna komisija v najmočnejši postavi. Morda bi jo moral voditi sam predsednik DZ? Gre za politično odgovornost nekdanjega predsednika RS, nekdanjega predsednika vlade, prva dva represivna ministra, njune pomočnike, naslednike in še koga.Takrat so se zgodili »izbrisani«, kmalu pa bomo zvedeli tudi za prve razsodbe evropskega sodišča za človekove pravice prav glede izbrisanih! Deset izbrisanih častnikov bivše JLA  je že umrlo, verjetno pa tudi nekaj desetin ostalih civilistov - »južnjakov! Da desetletnega trpljenja in poniževanja  izbrisanih, ki so živeli tukaj med nami, ne štejemo.

Seveda, kazensko pa naj odgovarjajo tisti, ki so sestavljali sezname brez pravne podlage in materialnih dokazov! Naivno je grditi občinske upravne delavce, da so postopali svojevoljno. Seznami so bili uradno in vnaprej sestavljeni: eni so bili poslani na mejne prehode, drugi pa na matične urade! Kdo jih je sestavljal in ukinjal, se bolj ali manj ve! Za vsakim seznamom je bil naredbodajalec in nekaj sestavljalcev! Nekateri so znani tudi iz sodnih primerov. 

Če bo držalo, kar je sklenilo ustavno sodišče in pritrdila večina državljanov, da so izbrisani zares »moralni madež« na slovenski pravni državi, obenem pa verjetno tudi težak odškodninski kamen, potem je zares potrebno kar hitro najti tudi vse krivce. Edino tako se bo nehalo sprenevedanje pa tudi naravnost smešne podpore nekaterih »razumnikov« ali celo javne zahteve za ponovnim preštevanjem! Menda gre za domoljube in demokrate, ki javno oporekajo odločbi ustavnega sodišča. Le kaj jim bo rekla Evropa?


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net