VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C25

Mladina štev. 18, 5. maja 2003
Past Udbinih dosjejev
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Vaš sogovornik, ki se je v RSNZ Slovenije ukvarjal z informatiko in »zagotavlja, da RSNZ ni nikoli vodil evidenc o sodelavcih varnostne službe JLA ali TO«, ne govori resnice!

O tem sem javno pisal v BALKANSKEM VOJAŠKEM POLIGONU, Borec, 1998, str. 108, nedavno pa tudi v VOJAŠKOZGODOVINSKEM ZBORNIKU 2002/8, str. 160-161. Med drugim sem zapisal, da je 1986 sprejet zadnji Pravilnik o delu varnostnih služb, državne in vojaške, v katerem je bilo zapisano, da se uvaja v CEK enotna evidenca vseh (civilnih) sodelavcev! Bil sem prvi, ki se je uradno uprl takšnemu določilu, vendar sem nazadnje moral popustiti. Povelje je glasilo: SDV Slovenije predati vse sodelavce! Predal pa sem jih samo 120, predvsem tiste, ki so imeli t.i. naloge protiobveščevalne zaščite objektov (vojašnic, skladišč, stražnic in podobno). To so bili predvsem gostilničarji, poštarji in prebivalci okrog raznih vojaških objektov). Vse ostale sodelavce pa smo prekrstili v »prijateljske zveze«, ki jih ni bilo potrebno registrirati. Sodelavce »A« kategorije pa itak nismo nikjer registrirar (Potrdil tudi Miran Frumen, intervju v Delu - SP, dne 26. 4. 2003)!

Zato je v objavljenem registru CEK od 1986 pod šifro 20000 lahko največ 120 sodelavcev JLA oziroma 9. armade (pozneje 14. In 31. korpusov), seveda, če moja dva naslednika nista še kakšnega dodala. Dr. Anton Bebler vsekakor ni bil sodelavec JLA - varnostnega oddelka  9. armade! Če je na spletnem mestu www.udba.net več sodelavcev JLA od števila 120-150, potem gre očitno za ponaredek!

Varnostna oddelka RŠTO in RSLO Slovenije sta bila samostojna, tudi glede registracije sodelavcev. Kako sta ravnala po letu 1986, ne vem, čeprav sta vedela za moje nasprotovanje. Ne gre pozabiti, da je do 1986 načelnik varnostnega oddelka RŠTO Slovenije bil tudi formacijsko popolnjen z organom (operativcem) SDB. Po letu 1987 je bil to polkovniški položaj in ga je zasedel podpolkovnik Jože Holc.


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net