VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C22

Nedeljski dnevnik, 31. marca 2002
Zadnjič - grobovi da, spomeniki ne!
O prepovedi kolaboracije z okupatorjem, usodi pripadnikov kvizlinške vojske in Slovenski narodni vojski  
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Zgodovino je nemogoče potvarjati! To je dokazal tudi dr. Janez A. Arnež, avtor  knjige z naslovom SLS - SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA 1941-1945. V knjigi je dokumentirano predstavil malo znana stališča vodstva SLS v pri begunski vladi v Londonu. Zaradi spolitizirane teme o vojaških grobiščih se velja soočiti s tremi »vojaškimi« stališči nekdanjega vodstva SLS.

Najpomembnejše je stališče vodstvo SLS, da je izrecno nasprotovalo sodelovanju z okupatorjem! Tako avtor zapiše: »Čim so Krek, Snoj, Grabrovšek in Kuhar zvedeli za Natlačenovo imenovanje, so bili razočarani in razburjeni. Razočarani, ker se Natlačen ni držal marčnih sklepov, da nihče iz vodstva stranke ne bo sprejel kakršnekoli funkcije, ki bi lahko pomenila sodelovanje z zasedbenimi oblastmi.«  Tudi Slovenska zaveza  je maja 1942 s svojo Ustanovno listino  »izključevala vsako politično sodelovanje z okupatorjem« (kar pa verjetno ni zadevalo »vaških straž« in »protikomunistične milice!?). Po kapitulaciji Italije je vodstvo SLS izrecno prepovedalo sodelovanje z Nemci. General Leon Rupnik, ki je bil postavljen za predsednika pokrajinske uprave, je pod pritiskom »mladih« iz vaških straž formiral slovensko domobranstvo, kot kvislinški privesek nemške vojske. Avtor pravi, da je »SLS domobranstvo tolerirala, ni pa ga formalno odobrila, še manj pa vodila«. Dr. Krek je imel celo idejo, da bi se »domobranstvo moralo zaveznikom predstaviti kot slovenski del kraljevske vojske«. Vendar je general Rupnik ravnal po nemških navodilih. Vest o prisegi domobrancev Hitlerju  pa je prišla tudi do zahodnih zaveznikov!

Dr. Alojzij Kuhar je julija 1944 v britanskem vojnem ministrstvu zvedel usodno novico z teheranske konference. Tam je bilo namreč odločeno, da bodo zavezniki »vse vojaške oddelke, ki bodo nosili uniforme in orožje, podarjeno od Nemcev, prisilno vrnili v rodno deželo«.  Komentar dr. Kuhar je bil: »Če bodo vrnjeni Titu, jih bodo partizani pobili!« Zato je vodstvo SLS  pravočasno poslalo opozorilo v Slovenijo, dr. Kuhar pa je celo kot spiker radia BBS javno svaril domobrance o njihovi bodoči usodi. Pozival jih je, naj se priključijo zaveznikom, kajti medtem so ti že priznali partizane kot del zavezniške vojske. Dr. Krek je svetoval polkovniku Ivanu Prezlju-Andreju, naj bi domobranci šli v ilegalo. Prezelj je o tem obvestil tudi domobranskega polkovnika Franca Krenerja, ki pa je odvrnil: »Jaz sem jih notri spravil, jaz jih bom tudi ven!« Kakor vemo iz drugih virov, je divizijski general Franc Krener interveniral pri britanskih vojaških oblasteh na Koroškem. Rešil je le sebe in okrog 700 slovenskih četnikov - pripadnikov Kraljeve vojske v domovini (prepeljanih v Italijo), vsi zajeti domobranci pa so bili v železniških vagonih prepeljani v Slovenijo. Dr. Kuhar je že 8. februarja 1945 zapisal, da mu je žal, ker dr. Krek ni tudi javno obsodil »domobranske kolaboracije«, saj »odločilni ljudje doma vodijo v polom, da je slovenska zadeva »omadeževana in mi jo moramo sramotno skrivati«, na koncu pa je vzkliknil: »Naj Bog čuva življenje dečkov, ki jih politiki niso bili sposobni zaščititi!« 

Dne 3. maja 1945 je Narodni odbor v Sokolskem domu na Taboru v Ljubljani organiziral zasedanje 74-članskega slovenskega parlamenta pod predsedstvom Franceta Kremžarja in proglasil ustanovitev »Narodne države Slovenije v federativni Jugoslaviji pod dinastijo Karađorđevićev«. Obenem so ustanovili tudi Slovensko narodno vojsko, ki naj bi jo sestavljali domobranci, slovenski četniki in drugi ilegalni gverilci, pod poveljstvom brigadnega (pozneje divizijskega) generala Franca Krenerja. Ker je kmalu zatem prišlo tudi do umika Nemcev proti Koroški, so se jim pridružile tudi vse enote novoustanovljene slovenske vojske, pa čeprav večina vojakov in častnikov verjetno ni vedela, da pripadajo neki novi vojaški organizaciji. 

Formalno-pravno je šlo za pripadnike Slovenske narodne vojske, pa čeprav so bili dejansko zapuščeni in prevarani domobranci, ki bi morali na vojaških grobiščih imeti dva spomenika (in napisa):  PADLI V VOJNI in POBITI PO VOJNI. Vseeno pa bi predlagal, naj o napisu na spomenikih ne odločajo samo politiki in poslanci, temveč naj o tem soodločajo tudi še živeči domobranci in njihovi častniki, saj tam v Kočevskem Rogu, Teharjih in še kje počivajo njihovi bojni sotovariši. Te pravice jim ne bi smeli vzeti! Tako bo sprava (pokojnih) najbolj poštena, saj so jo dejansko že 1968 predlagali prav živeči domobranci in emigranti - poročnik Vinko Levstik (Tri odprta pisma k narodni spravi, Rim, 1968) in politični emigrant dr. Ciril Žebot (Minimalni slovenski program, 1968).


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net