VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C19

Delo, priloga Znanost - Odmev, 4. decembra 2001
Kdo naj bi bil "Martinčič"?
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Zaradi bralcev Vaše ugledne priloge, kakor tudi ugotavljanja dejanske resnice, kdo naj bi se skrival izza "znanega slovenskega komunista Martinčiča", pisca knjige o gospodarstvu Slovenije, sem pred kratkim vzpostavil telefonski in pisni stik z znanim hrvaškim publicistom Vjenceslavom CENČIĆEM iz Reke (Ursinjski uspon štev. 5, 51000 RIJEKA, telefon 051-254-715), piscem knjige TITOVA ZADNJA IZPOVED.

Na kratko sem mu predstavil svoj ugovor glede pisanja novinarke Alenke Puhar ali se izza priimka "Martinčič" dejansko skriva Dragotin GUSTINČIČ, znani predvojni slovenski komunist in častnik španske revolucionarne armade. Gospod Cenčić je v pismo z dne 15. oktobra potrdil ugotovitve novinarke Alenke Puhar, predvsem pa znanega komentatorja Jurija Gustinčiča, z besedami: "Umjesto Martinčič treba da stoji Gustinčič. Nije moja ni Kopiničeva greška, već loš prevod sa ruskog". (Namesto Martinčič bi moralo pisati Gustinčič. Ni pa to moja, niti Kopiničeva napaka, pač pa slab prevod iz ruščine.)

P.s. V poslanem prispevku pa urednik priloge Znanost ni objavil drugi odstavek, ki glasi takole:
"Glede očitkov o ponaredku se mi zdi nepošteno to pripisovati Cenčiću! Ponaredek bi bilo mogoče očitati le čuvarjem arhiva Josip Broz - Tito, kajti po dokaj zanesljivih podatkih je dvojnik ključa te arhive imel tudi generalmajor Aleksander V. Ocenjujem takole: če je Jovićeva knjiga ZADNJI DNEVNI SFRJ delni falsifikat (po znanem obrascu: 70% resnice, 20% polresnice in 10% neresnice), potem je zelo verjetno 1988 tudi Cenčić prepisal falsifikat v podobnem ali še slabšem razmerju. Za stenogram razgovora Tito - vojni vrh sem skoraj prepričan, da gre za falsifikat, ker je v njem vložek, za katerega sva vedela v Ljubljani samo midva z generalom Jerkičem, v Beogradu pa načelnik vojaške varnostne službe! Poleg tega pa je Branko JERKIČ, generalpolkovnik v pokoju, tudi moj poveljnik, ena od enajstih še živečih prič, ki je bil 21. decembra 1979 na sprejemu pri maršalu Titu, pa bo lahko povedal pravo RESNICO."


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net