VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C18

Nedeljski dnevnik, 23. oktobra 2001
Ne čakajte, da pomro!
Res je, da so vsi bolj ali manj prijazni, na socialnem področju pa ni nič spodbudnega.
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Pod tem uredniškim naslovom je bilo 15. julija letos na tem mestu objavljeno moje javno pismo gospodu Borutu PAHORJU, predsedniku Državnega zbora. Namreč, navedel sem podatek, da je v desetih letih brez rešenih državljanskih, socialnih in zdravstvenih pravic umrlo že osem pripadnikov nekdanje JLA, ki so ostali s svojimi družinami v Sloveniji. Medtem je umrl še deveti…

Ker mnogi menijo, da podobna javna pisma nimajo nobenega učinka, prav zaradi bralcev ND vseeno navajam "rezultate", in naj bralci ND sami presodijo o smiselnosti takšnih javnih "pritiskov".

Kabinet predsednika Državnega zbora me je o prejemu pisma takoj obvestil, s pripombo, da so kopijo pisma razdelili vsem vodjem poslanskih skupin (čeprav sem predlagal samo vodjem poslanskih skupin koalicije).

Najbolj sem bil vesel telefonskega klica nekdanjega soseda in polkovnika (brez pokojnine) Joza KUKAVICE, ki mi je sporočil, da je kmalu po objavi članka prejel z MNZ RS odločbo o slovenskem državljanstvu; posebej še, ker je prav tisti dan prišel na obisk iz ZDA tudi njegov sin, dr. Igor KUKAVICA. Oglasili so še drugi. Vsem pa sem tudi povedal, da ima največ zaslug za reševanje njihov zahtevkov nekdanji poveljnik TO Slovenije in 9. armade, Branko JERKIČ, generalpolkovnik v pokoju.

Gospod Matjaž HANŽEK, varuh človekovih pravic RS, se je prijazno zahvalil za poslano kopijo pisma in izrazil pripravljenost, da javno podpre predlog o skupnem nastopu z vodjo Helsinškega monitorja v DZ, če to poslovnik DZ omogoča. Tudi gospa Neva Miklavčič Predan, predsednica Helsinškega monitorja, se je zahvalila za iniciranje predloga o skupnem nastopu - poročanju v DZ. Edino vojni ataše ZDA se še ni oglasil in ni potrdil prejema pisma.

Dne 21. oktobra sem prejel še pismo gospoda Rada BOHINCA, ministra za notranje zadeve, v katerem navaja "rezultate", ki so jih njegove strokovne službe zbrale o skupini 10 - 20 bivših pripadnikov JLA brez državljanskih, socialnih in zdravstvenih pravic. Ker v pismu nisem navajal osebnih podatkov, so tudi v odgovoru navedli samo številke o pridobivanju slovenskega državljanstva, in sicer: štiri osebe so pridobile državljanstvo RS po rodu in niso obravnavane v MNZ (Slovenci, generali); štiri osebe so pridobile državljanstvo RS na podlagi 40.čl. Zakona o državljanstvu RS, nedavno tega tudi Milorad KOJIĆ, podpolkovnik, iz Tolmina; dve osebi sta pridobili državljanstvo RS na podlagi 10. člena in drugega odstavka 12. člena Zakona o državljanstvu RS in uradno naj bi bilo državljanstvo odvzeto samo eni osebi (verjetno gre za generalmajorja M.A.).

Ker strokovne službe MNZ v svojih evidencah o državljanstvu "niso mogle identificirati dveh oseb", prosim gospoda Rada BOHINCA, naj javno odgovori zakaj slovenskega državljanstva niso mogli dobiti še preostali s t.i. "šinterskega seznama", in sicer: ALEKSIĆ Miloslav, podpolkovnik, organ varnosti JLA, Ljubljana; MATIĆ Marjan, polkovnik, Ljubljana; MILINKOVIĆ Vasilije, polkovnik, Novo Mesto; PROKOPOVIĆ Blagoje, polkovnik, Ljubljana; RANČIĆ Ilija, praporščak 1.stopnje, organ varnosti JLA, Ajdovščina; STAMENKOVIĆ Slaviša, podpolkovnik, Ljubljana in VOJNOVIĆ Dušan, praporščak, Kobarid. Morda sem koga pozabil… Vseeno, pohitite, da ne pomro!

Rezultati na ostalih področjih, predvsem socialnem, pa niso vzpodbudni. To je zdaj že očitno! Zato bi predsednik Državnega zbora ali pa vodja poslanske skupine LDS, gospod Tone ANDERLIČ, morala inicirati predlog o oblikovanju parlamentarne komisije, ki bo preučila celotno problematiko vojaških pokojnin, odvzema državljanstva oziroma izbrisa iz evidence (registra prebivalstva), deložacij iz vojaških stanovanj, številnih malverzacij in ostalih nerešenih sukcesijskih vprašanj. Bilo bi tudi zanimivo slišati mnenje dr. Boštjana ZUPANČIČA, slovenskega člana Evropskega sodišča za človekove pravice o poteku in rezultatih reševanja 21 "vojaških" pritožb iz Slovenije (19 Srbov, 1 Hrvat in 1 Slovenec - generalpodpolkovnik Marijan ČAD), ker je baje že do sedaj zavrženo 14 pritožb brez obrazložitve!


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net