VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C16

Delo - Sobotna priloga, 29. septembra 2001
Tujci težko razumejo naš sistem hierarhije  
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Novinar Rok Praprotnik je v članku z naslovom Tujci težko razumejo naš sistem hierarhije dne 21.t.m. omenil tudi spremembe osebnih in položajnih činov v slovenski vojski. Ne samo tujci, tudi mnogi izmed državljanov RS ne razumemo generalske (admiralske) čine. Tako imamo Janševe brigadirje (kapitane), ki imajo generalski rang, dočim so Kacinovi in drugi brigadirji (kapitani) samo častniški čini! Seveda je šlo za skrajno spolitizirano početje, ki je bilo skregano z zdravo pametjo (ukinitev čina generalmajor, dve vrsti brigadirjev in podobno). O tem sem pred časom tudi javno pisal v VOJNOZGODOVINSKEM ZBORNIKU 5/2000, pa predlog samo ponavljam:

"Upam, da bo bodoči razvoj SV, če bo hotel biti kombatibilen s standardi NATA, nujno pripeljal do neke pametne (in kompromisne) rešitve tako, da se v SV uvedejo štiri stopnje generalskih (admiralskih) činov, in sicer: brigadir (kapitan), generalmajor (kontraadmiral), generalpodpolkovnik (viceadmiral) in generalpolkovnik (admiral). Dovolj za naraven in nepolitičen razvoj bodoče slovenske generalitete!"


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net