VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI OBJAVLJENI - C04

IZGUBLJEN - NAD MARIBOROM!

Nedeljski dnevnik, 16. julija 1999
IZGUBLJEN - NAD MARIBOROM!
Helikopter iskali celih 24 dni

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Vsestransko, predvsem obrambno usposobljen novinar Nedeljskega Tomaž Bukovec, seveda tudi ob nedavnem iskanju civilnega letala nad mariborskim Pohorjem, ni mogel iz svoje kože, da ne bi ponovil svoje "strokovne" očitke glede iskanja vojaškega helikopterja Gazele, ko sta se 1984 smrtno ponesrečila polkovnik Ivan Rom in pilot - kapetan Goran Pekić, na kraju nesreče pa je poškodbam podlegel tudi poveljnik TO Slovenije, generalpodpolkovnik Radoslav Klanjšek. Svoje očitke je strnil takole:

  • najpogostejši je bil, da nismo upoštevali letalskih strokovnjakov;

  • na pomoč je iskalcem priskočila tudi profesorica Milka Petrovec iz Ljubljane, ki je z nihalom določila mesto pada helikopterja, vendar "vojska nihala ni upoštevala", ker je poslušala drugo radiostezistko (iz Zagreba), kakor tudi, da so vojaki teren pregledali "premalo natančno";

  • iskanje ni bilo uspešno zaradi številnih drobnih napak;

  • po 14 dneh ustavili množične iskalne akcije in poslali v gozdove lastnike parcel;

  • priznava JLA, da je helikopter iskala tudi s pomočjo aerosnemanja, da je iskali pomoč pri ZDA;

  • general Klanjšek naj bi umrl "okoli 12 ur po zadnjem uživanju hrane, kar bi lahko pomenilo, da je živel še več kot dan ali dva ob helikopterju in čakal reševalce. Ki pa jih ni bilo!"

Res ne vem, zakaj cenjeni novinar, kljub mojim podrobnim pojasnilom v Nedeljskem sredi leta 1995, ponavlja svoje neargumentirane trditve! Bralce Nedeljskega, ki so takrat spremljali najino polemiko pod naslovom "Akcija Helikopter" seveda ne more prevarati. Mogoče pa verjame, da trikrat izrečena neresnica lahko postane resnica? Zato pač moram odgovoriti na njegove ponovljene netočne očitke, in sicer:

  • imeli smo posebno letalsko komisijo, v kateri je bil letalski strokovnjak iz poveljstva VL, kakor tudi "domači" strokovnjaki iz poveljstva 9. armade, med katerimi je bil tudi pilot helikopetrja kapetan Anton Merlak; po njihovih nasvetih smo se dosledno ravnali in podvzeli vse možne ukrepe;

  • profesorica Milka Petrovec dejansko ni priskočila na pomoč, ker smo za njeno lokacijo izvedeli posredno; res je samo, da nismo poslali iskalce na njeno lokacijo, saj smo predtem na isto lokacijo (Bele stene), po podatkih s terena in lastni strokovni oceni (najbolj verjetna smer poleta!) takoj, torej že drugi dan(!), poslali tja najbolj osposobljeno enoto - izvidniški vod planinske brigade; nažalost je enota zgrešila lokacijo za 250 metrov, ker se je poveljnik planincev podal na novozgrajeni odcep gozdne ceste namesto, da je nadaljeval pot po določeni (stari) cesti; za namig profesorice Petrovec smo zvedeli kmalu zatem, ker pa nakazoval že pregledan rajon okrog Belih sten, ga samo zato, ne pa zaradi nihala, nismo upoštevali niti smo rajon ponovno pregledovali;

  • netočno je, da smo lastnike gozdov (pa tudi lovce in druge) poslali na oglede svojih parcel šele ko naj bi ustavili množične iskalne akcije; resnica je, da smo vsem lastnikom gozdnih parcel, tudi privatnikom, že takoj drugi dan naročili (ukazali) naj podrobno pregledajo svoje parcele; ukaz smo seveda kasneje še ponavljali; morda bi Franceta Miheliča iz Ribnice kazalo tudi sedaj vprašati, zakaj že ob prvem ukazu ni bolj podrobno pregledal svoje celotne parcele;

  • kdaj in zaradi česa je umrl poškodovani general Klanjšek, sem že 1995 navedel mnenje ugledne ljubljanske sodnomedicinske ustanove, pa se zato gospod Bukovec z nepravilnim osnovnošolskim računanjem (12 ur po zadnjem uživanju hrane - živel še več kot dan ali dva!) samo smeši.

Zanimivo bi bilo izvedeti zakaj gospod Bukovec tokrat ni ponovil osnovnega očitka oziroma napake, namreč, da sta 1984 "iskanje vodila in organizirala general in inšpektor, namesto, da bi vodenje dela na terenu prepustila…navadnemu gozdarju…ki bi desetkrat bolje organiziral iskanje…" ?!

Zaradi bralcev Nedeljskega dodajam še zanimivo epizodo ob akciji "Helikopter - 84". Namreč, te dni sem slučajno srečal gospo profesorico Milko Petrovec. Omenila,je, da bo v kratkem izšla njena knjiga v kateri je tudi opisala kako je 1984 "našla" pogrešani helikopter JLA. Seveda pa ni vedela, kako smo zvedeli za njeno lokacijo, saj sem 1995 v Nedeljskem samo omenil, da smo podatek zvedeli iz operativnih virov. Povedal sem ji resnico, namreč, da smo tudi zaradi operativnih razlogov in možne variante (kidnapiranje poveljnika TO) takoj uvedli tajni prisluh telefona na stanovanju kapetana - pilota Gorana Pekića. Gospa Petrovec je telefonirala Pekićevi soprogi in prosila za njegovo sliko ali druge predmete, pa ji je kmalu zatem sporočila lokacijo nesreče: Bele stene iznad Ribnice! Ker smo "njeno" lokacijo pregledali že takoj drugi dan, seveda pregleda nismo ponavljali! Ali je bila to napaka? Verjetno… Druga radiostezistka (iz Zagreba) nas je napotila na lokacijo, kjer smo našli truplo že dolgo pogrešane osebe.

Bistvo pa je, da smo možno lokacijo (Bele stene) določili takoj drugi dan na podlagi ocene letalskih strokovnjakov! Zaradi nesrečnega naključja smo iskani helikopter za las zgrešili! Objektivni bralci bodo vseeno lahko presodili, da smo storili vse, da bi našli svoje pogrešane tovariše! To pa so storili tudi požrtvovalni iskalci v nedavnem mariborskem primeru.

In za konec še vprašanje gospodu Bukovcu, ki terja odgovor: Zakaj se vendarle smešite s ponavljanjem nestrokovnih argumentov?

 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net