VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI OBJAVLJENI - C03

KDO BO KOGA?

Delo - Sobotna priloga, 29. maja 1999
KDO BO KOGA

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Medtem, ko vojaški poseg Nata proti ZRJ zahteva predvsem civilne žrtve (do sedaj okrog tisoč mrtvih in štiritisoč ranjenih), nas novinarka Alenka Puhar v svojem komentarju Kdo bo koga (Delo, 15. 5. 1999), poučuje o »spolnem nasilju kot elementu vojnega pustošenja« na Balkanu. Blodno razpredanje novinarke je zares neokusno in žaljivo za vse civilne žrtve vojnega nasilja, tako Srbe kot tudi Albance, in vse druge. Novinarka se je grdo spozabila: iz enega samcatega  »prostaškega, a zanimivega vica«, ki ga je objavila beograjska Politika, da je ameriška državna sekretarka Madeleine Albrightova pogajalce v Rambouilleju nagovorila: »Kako, fantje, seks ali vojna?«, je Delova komentatorka razvila celo razpravo o »samopodobi možatega, ponosnega (srbskega!?) naroda« oziroma »jeznih mladeničev«, ki ne bi naredili »usluge« ameriški lovači! Zato pač padajo bombe po njihovi deželi...

Seveda se ni dotaknila druge medalje medijskih manipulacij! Pozabila je strokovno obdelati in komentirati številne parole, ki jih gledalci TV-ekranov vidimo na beograjskih mitingih S pesmijo proti vojni, na katerih so grobe in docela vulgarne različice slogana o Monici in Clintonu! Torej, lahko bi  problem obdelala tudi z drugega zornega kota: o zgodovinski krivdi ženske za vojne na splošno ali pa bolj konkretno, kolikšna je krivda Monice Levinsky za sedanjo ameriško politiko na Balkanu! Tako bi kompleksno obdelala celoten problem vojnega nasilja in  prezrte ženske (ameriške) vloge! Seveda, brez imperialistične zarote podlega Zahoda ali česa podobnega.

V isti številki Dela se v rubriki Pisma bralcev Gustav Guzej iz Portoroža ob deseti obletnici Majniške deklaracije zaskrbljeno sprašuje, kaj nam je prinesla nova slovenska država. Novinarka, ki je vse življenje posvetila boju za človekove pravice in mirovna gibanja v svetu, bi verjetno lahko zelo konkretno odgovorila bralcu, zakaj je vse manj individualnih človekovih pravic v Sloveniji!  Delovi komentatorji bi morali najprej postoriti »domače naloge«. Balkanske zadeve, posebej še neokusne spolne variacije, naj raje pustijo na miru!

 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net