VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI OBJAVLJENI - C02

SLOVENSKI GENERAL PISAL O GROBIŠČIH V STRAŽUNU

Nedeljski dnevnik, 9. maja 1999
SLOVENSKI GENERAL PISAL O GROBIŠČIH V STRAŽUNU
Za mikrolokacijo zdaj ve direktor Muzeja narodne osvoboditve v Mariboru

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Vaš mariborski novinar gospod Otmar Klipšteter je v ND dne 28. 3. 1999 približno točno citiral vse, kar je našel v mojih varnostno-vojaških zapisih pod naslovom BALKANSKI VOJAŠKI POLIGON, objavljenih nedavno tega v reviji Borec. Netočen je samo naslov: nisem pisal o “grobiščih v Stražunu”, temveč o enem samem množičnem  grobišču na Teznem pri Mariboru, edinem grobišču v Sloveniji, za katerega so organi varnostne službe JLA od 1982 vodili dosje protiobveščevalne zaščite. Za vsa ostala grobišča je podobne dosjeje vodila SDV Slovenije. Vsaka varnostna služba je pač odgovarjala za dejanja svojih predhodnikov.

O tem sem nekatere časopise - revije obvestil že prej, pa uredniki novice niso hoteli objavili! Namreč, zdelo se mi je cinično, ko so posamezniki iz nekdanjega republiškega vodstva javno govorili, kako so poboje vrnjenih domobrancev v Kočevskem Rogu zagrešile »enote z juga« oziroma pripadniki JLA, ki so 1945 sodelovali pri osvoboditvi Slovenije. Javnost, predvsem strokovno, sem hotel tudi seznaniti z zanimivo podrobnostjo, da so bile enote Knoja vse do aprila 1946 podrejene republiškim Oznam, ne pa poveljstvom JA oziroma organom Kosa.

Ker je Vaš novinar objavil tudi razne nepreverjene zgodbice o zločinih takratne JA v širši okolici Maribora, sem se odločil, da zgodovinski stroki, konkretno direktorju Muzeja narodne osvoboditve v Mariboru, gospodu dr. Marjanu Žnidariču, posredujem podatke o mikrolokaciji edine množične ustaške grobnice na Teznem pri Mariboru. To sem tudi storil ustno, 7. aprila t.l., pa tudi pisno. Tako bodo zainteresirani strokovnjaki v Sloveniji in tudi na Hrvaškem našli vsaj bolj točno nadomestilo za podatke iz beograjskih arhivov, ki jih verjetno ne bomo nikdar dobili na vpogled. Obenem bo manj tudi srhljivih časopisnih in drugih zgodbic iz časov, ko smo bili še kratkohlačniki.

 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net