VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI OBJAVLJENI - C01

MIRNA VEST

Večer,  12. aprila 1999
MIRNA VEST
Implodirane akrobacije vojaškega politologa
Odmev na intervju s prof. dr. Antonom Beblerjem, Večer, 3. 4. 1999

  publicistika
  članki
  zanimivosti
  projekti
  english summaries
  rodoslovje
  o avtorju
  povezave

 
 

Že dolgo se nisem tako sladko nasmejal ob intervjuju novinarja Blaža Zgage s prof.dr. Antonom Beblerjem iz FDV, predsednikom Atlantskega sveta, do nedavnega tudi ambasadorjem Slovenije pri OZN v Ženevi, sedaj pa tudi predsednikom slovenske Izseljenske matice (mimogrede, to funkcijo so včasih ponujali čudnim patronom).

Priznani vojaški, bolje rečeno obramboslovni strokovnjak, ameriški doktor politologije in še kaj, je v intervjuju pod naslovom Američani bodo morali rusko soglasje kupovati (njegov stavek!) večino svojih analitičnih zaključkov začel ali končal z besedico “verjetno”, kar ravno ni primerno za tako uglednega in mednarodno priznanega strokovnjaka. To, pa še nekatere nelogičnosti in poenostavitve, so me tako motile, da sem ob ponovnem branju naštel točno trinajstkrat izrečeno besedico “verjetno”, od tega v poudarjenem okvirčku kar tri! No, pa pustimo času njegove verjetne domneve in znanstvene napovedi, saj bo le čas pokazal njihovo realnost in vrednost.

 

Na novinarjevo vprašanje kaj meni o moji “izzivalni tezi”, da so Jugoslavijo načrtno razbile zunanje sile, je  spoštovani strokovnjak vehementno zaključil, da je to »nadaljevanje teze« obveščevalne in varnostne službe JLA. Dodal je, da gre za »nesmiselno tezo«, ki jo je zagovarjal tudi general Kadijevič, in zaključil, da nekatera (našteta) dejstva postavljajo »tezo generala Kranjca na laž«. Ker mu je zmanjkalo strokovnih argumentov, se obramboslovni strokovnjak (po Slivniku tudi pripadnik Kučanovega klana) poda tudi na politično področje in definira, da so to tezo »uporabljali konzervativci« in »zagovarjali unitaristi«, pa tako mednje enostavno prišteje tudi mojo malenkost! Že znan recept: ko zmanjkajo strokovni argumenti, enostavno nasprotnika popljuvaš politično! Od doslej spoštovanega strokovnjaka sem iskreno rečeno pričakoval vsaj resno in argumentirano strokovno kritiko! Priznani ameriški doktor politologije pa še sam pristavi svoj lonček in nam lansira svojo tezo, ki glasi dobesedno takole: »SFRJ je implodirala, se sesula sama vase. In to ne zaradi zunanjega pritiska ali kake zarote tujih zahodnih obveščevalnih služb.«

 

Zares nenavadna in naravnost genialna teza, ki bo verjetno nekoč dobila ime po svojem avtorju! Upam, da jo bo avtor kmalu tudi bolj podrobno obrazložil. Namreč, smešno se mi je zdelo, da avtor takoj nato razlaga, kako je Natov poseg na Kosovu pospešil etnično čiščenje, katerega idejna podlaga naj bi segala v leto 1912! Da, pravilno ste prebrali! No, elaborat o tem pa je potem 1937 napisal akademik Vaso Čubrilović, sedanji operativni načrt (etničnega čiščenja) pa je izdelala skupina, ki jo je »verjetno« vodil Zoran Sokolović, sedanji minister policije ZRJ!

 

Tako doktor Bebler: njegova vedenja o idejah, elaboratih in načrtih etničnega čiščenja na Kosovu so znani in evidentni vse od 1912, moja izzivalna teza o dirigirani destabilizaciji SFRJ pa je lažna in unitaristična, saj se je naša bivša skupna država kar sama od sebe sesula! Ne vem, kaj bodo rekli drugi strokovnjaki. Vem samo, da niti poslednji ameriški ambasador v Beogradu, Waren Zimmermann, ni zanikal obstoja več ameriških scenarijev, krivdo za razpad SFRJ pa je prevalil na republiške voditelje in garniture. Najbolj naravnost je celo stvar predstavil Stipe Mesić, zadnji predsednik  Predsedstva SFRJ, ki je celo napisal knjigo z naslovom Kako smo srušili Jugoslavijo! Da ostalih »resnic« ne omenjam.

 

Dr Bebler bo moral bralcem Večera pojasniti še neke stvari. Predvsem bo moral povedati, kdaj, kako in kje je zvedel za ocene obveščevalne službe oziroma II. Uprave GŠ JLA! Ne bo držalo, da so bile njihove in ocene varnostne službe identične. Torej, moja teza o prevagi zunanjih faktorjev bazira na doktrini spopadov nizke intenzivnosti (zaradi podobnih kritikov sem jo celo označil kot 60 odstotno!) in sploh ni podobna omenjenim službam, čeprav sem njuna analitike polkovnika Alojza Zupanca in dr. Petra Kneževića, oba živita v Beogradu, zelo dobro poznal kot sošolca in prijatelja. Ocene sta pač pisala po naročilu svojih »pametnih« šefov! Še manj pa je moja teza podobna tezi armadnega generala Veljka Kadijevića, ki na str. 161 svoje knjige Moje vidjenje raspada, dobesedno pravi naslednje: »Postavlja se vprašanje kateri faktorji so imeli primat pri razbijanju druge Jugoslavije - notranji ali zunanji. Mislim, da je najbližje resnici odgovor, da sta imela oba v medsebojni povezanosti in pogojenosti, s tem, da je imel primat notranji faktor.« Tako je kar očitno, da  priznani strokovnjak ni preveč natančen, pa svoje ocene in poglede kar stresa iz rokava. Zato mu bom svoje dosedanje spoštovanje enostavno odrekel!

 

Za tiste neprijazne in celo žaljive epitete (laž, unitarist, konservativec) bi ga lahko sicer tožil, pa ga ne bom! Raje ga bom javno izzval, naj javnosti oziroma bralcem Večera podrobneje pojasni samo naslednje:

 

Ali je mogoče za unitarista proglasiti generala, ki je že septembra 1990 zapustil JLA, takoj ko je zvedel za tajni načrt vojaškega posega proti Sloveniji? Da ne omenjam inačice, po kateri bi se celo priključil slovenski vojski, če bi dr. Bebler postal republiški minister, generalmajor Milovan Zorc pa načelnik RŠTO.

 

Zakaj je dr. Bebler kot član strokovne komisije FSPN dne 12.6.1989 podpisal mnenje, da se izvolim za izrednega profesorja in docenta na FSPN za predmet Temelji vodenja in poveljevanja? Ali sem bil že tedaj unitarist, ko pa je imel pred seboj moj življenjepis in vse druge podatke? Ali se morda spomni, kako so se navedeni podatki znašli v uredništvu Mladine?

 

Kako je mogoče, da je dr. Bebler tega istega unitarističnega  polkovnika nekaj dni po predstavitvenem predavanju celo povabil, da študentom pojasni ozadje spolitiziranega procesa proti četverici?

 

Svoje preteklosti se, dr. Bebler, ne sramujem! Nimam česa skrivati, še manj pa se komu opravičevati, saj sem se v usodnem trenutku zavedel, da se proti svojemu narodu ne moreš boriti! Očeta sem izgubil že v rani mladosti, pa ni mogel name vplivati unitaristično, pa čeprav je bil kazensko premeščen v Makedonijo. Zaradi šibkega socialnega položaja sem se moral podati v brezplačno vojaško akademijo. Nisem pripadal nobeni eliti, temveč sem živel skromno, delovno in pošteno. Tako sem tudi dosegel generalski čin.Tudi konservativec nisem mogel biti, razen, da še vedno zagovarjam Cankarjeve in Titove ideje o sožitju jugoslovanskih narodov! Prodajal pa sem tudi nisem! Tudi Mačku sem odločno rekel: NE! Imam mirno vest. Kaj pa Vi, dr. Bebler? Tisto narodno, da ima laž kratke noge, sigurno poznate! Odslej Vas resnično ne morem več spoštovati.

  na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net