VOJAŠTVO
   MILITARY

ZANIMIVOSTI - Z57

RAZVOJ VOJAŠTVA IN VOJAŠKI DOGODKI
OD PREVRATA DO DANES.
(prispevek Viktorja Andrejke iz zbornika SLOVENCI V DESETLETJU 1918-1928)

Besedilo v PDF

  publicistika
  članki
  zanimivosti
  projekti
  english summaries
  rodoslovje
  o avtorju
  povezave

 
 

Kdo je prvi pisal slovensko vojaško zgodovino?

V knjigi Legendarni slovenski obveščevalci, sem slovenski javnosti celoviteje predstavil polkovnika Viktorja Andrejko, bolj slavnega sina gardnega avstro-ogrskega podpolkovnika Jerneja Andrejka pl. Livnograd. Namreč, polkovnik Viktor Andrejka se je predvsem izkazal kot vrhunski obveščevalni častnik, saj je ustanovil in dolga leta vodil zelo uspešni in prodorni obveščevalni center VKJ v Ljubljani. Njemu gre tudi levji delež zaslug za uspešno delovanje tigrovcev na Primorskem. Bil je tudi resni kandidat za namestnika generala Rupnika, saj je očitno, da je ves čas italijanske in nemške okupacije 1941–1945 vodil tudi tajne obveščevalne niti, saj so to zaznali tudi ljubljanski vosovci.

Dokaj neznano pa je dejstvo, da je bil polkovnik Viktor Andrejka tudi prvi »uradni« pisec slovenske vojaške zgodovine, saj je že 1928 v zborniku Slovenci v desetletju 1918–1928 napisal dokumentiran in strokovni članek z naslovom Razvoj vojaštva in vojaški dogodki od prevrata do danes. Originalni članek se nahaja v AS, v Udetovem delu. Članek je sicer dostopen v omenjenem zborniku, vendar ga je širša javnost ne pozna.

Zato sem se odločil, s privolitvijo M. Andrejke, potomca, da članek objavim na svojem spletišču s ciljem, da se z vsebino spozna tudi širša javnost. Moram poudariti, da je članek pisal častnik, neposredni udeleženec usodnih dogodkov in tudi eden od kreatorjev slovenske vojaške misli in zgodovine, zato seveda že od nekdaj ni bil všečen raznim strankarskim in ideološkim nestrpnežem, predvsem pa ekstremnim nacionalistom.

Priporočam, da si članek preberete in ustvarite svoje lastno mnenje.

Besedilo v PDF


 

na vrh strani

 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net