VOJAŠTVO
   MILITARY

ZANIMIVOSTI - Z24

Red slovanskega viteza ali Kdo je rešil Slovenijo

Vojnozgodovinski zbornik 21/2005
Red slovanskega viteza ali Kdo je rešil Slovenijo
odgovor Marijanu Furlanu iz Kanade

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Z veliko radovednostjo sem v rubriki PREJELI SMO prebral predlog z naslovom Red slovanskega viteza avtorja Marijana Furlana iz Ontaria v Kanadi. Pričakoval sem, da bo beseda o »slovenskem« vitezu, pa sem se krepko zmotil. Gospod Furlan je povsem določeno navedel, da gre za Slovane, za skupino »ustanoviteljev novega reda«, za sonce kot staroslovanski simbol, brez ideoloških in verskih znakov in podobno.

Ker je navedel svoj naslov, kamor je potrebno poslati predloge, sem najprej opazil oznako »Militaria House«. Kliknil sem na Google in pod oznako »Furlan Marijan Militaria House Toronto Canada« nisem dobil nobenega odgovora. Na oznako »Militaria House Toronto Canada« sem nekje na koncu dobil rezultat pod oznako Lubavitch Library, zatem pa naslednje: Republika Slovenia Army Insignia &, Decorations 1918–1992, Furlan Marian, Militaria House, Toronto, Ontario, Canada, 1993. Spletne strani knjižnice Lubavitch nisem uspel odpreti. Zato sem poskusil na osebno ime »Furlan Marian« in takoj se mi je prikazal članek v angleščini z naslovom Salvation for Slovenia oziroma v prevodu Rešitev za Slovenijo. Ko sem ga na hitro preletel, sem takoj dojel, da gre za gospoda Marijana Furlana, za katerega je nad naslovom tudi dobesedno zapisano naslednje reklamno sporočilo: »Ni mogel priskrbeti orožja in streliva, toda verjetno je lahko poskrbel za blagoslov s strani rabina Lubaviča«.

Seveda sem članek takoj prebral. Da bralci VZZ ne bi bili prikrajšani za zanimivo vsebino o gospodu Marijanu Furlanu, ki je javno predstavljena na internetu, jo posredujem v prevodu. Glasi pa takole:

REŠITEV ZA SLOVENIJO
Nekaj let pred padcem komunizma je rabin Lubavič začel napovedovati njegov konec. Naročil je profesorju Yirmiahu Branoverju, naj v Jeruzalemu pripravi nekaj prebivališč, v katere bodo lahko sprejeli novi val emigrantov. Napovedal je tudi, da se bo prihodnje leto zgodil čudež, in glej, kljub vsem razlikam in ekspertizam se je zgodil kakor je rabin napovedal. Leta 1991 se je železna zavesa nenadoma dvignila in sto tisoč Judov je bilo prostih, brez vsakršnega strela ali ovire.

Med narodi, ki so zahtevali svobodo, je bila tudi majhna dežela, čvrsto vpeta med Italijo, Avstrijo in Hrvaško, z imenom Slovenija. Toda ko se je to zgodilo, je komunistična Jugoslavija takoj reagirala z napovedjo vojne. Položaj je bil žalosten za novo nastajajočo državo. Mogočna jugoslovanska armada je načrtovala kopenski in zračni napad z uporabo kemičnega orožja, tankov in letal, da zlomi slabotnega nasprotnika. Toda rešitev za Slovenijo je prišla iz popolnoma nepričakovane strani.

Takrat je v Torontu v Kanadi živel slovenski Jud Marijan Furlan. Bil je poročen z Izraelko in nekega večera je nova slovenska vlada preko svojega ambasadorja v Kanadi vzpostavila z njim stik, z upanjem, da bi njegova soproga lahko zagotovila orožje in strelivo preko svojih zvez v Izraelu. On je odgovoril, da čeprav ne more pomagati Sloveniji prek Izraela, lahko poskrbi za blagoslov in molitev rabina Lubaviča.

Marijan in njegova soproga sicer nista bila znana Juda, toda začela sta obiskovati Torahove privržence v Chabad House v Torontu, kjer sta tudi slišala za rabina. Zvedela sta, da rabin dela čudeže in vedoč, da Slovenije ne more hitro rešiti nič drugega kot čudež, sta se odločila, da zaprosita rabina za pomoč.

Odločila sta se, da odpotujeta k rabinu v Brooklyn in mu izročila dve domoljubni pismi za pomoč: eno pismo je bilo od slovenskega ambasadorja, drugo pa od župnika slovenske cerkve v Torontu. Župnik je v pismo dodal prošnjo, naj rabin reši Slovenijo komunizma, tako kakor je Mojzes rešil Jude pred barbarskimi Amaleki, ko so bili izpuščeni iz ujetništva v Egiptu.

Ko sta končno prišla na naslov 770 Eastern Parkway, v rabinov glavni štab, je bilo 7. junija 1991 ob 16.00 po slovenskem času. Rabin je poslušal njuno zgodbo in sprejel obe pismi. Zatem je podelil svoj blagoslov Sloveniji, da bi se boji prekinili in da bi zavladala mir in napredek.(Po nekem drugem poročilu je vprašal tudi za ime slovenskega predsednika vlade in očetovo ime in ju prav tako blagoslovil.)

Tedaj, ko je rabin blagoslavljal Slovenijo, so bili jugoslovanski reaktivci v zraku in le nekaj minut oddaljeni od prestolnice Slovenije. Naenkrat so piloti prejeli ukaz, naj se vrnejo v svoje baze. Bilo je nepričakovano, da je jugoslovanska vlada sprejela premirje in s tem priznala Sloveniji neodvisnost. To se je zgodilo v nedeljo, 7. junija kmalu po 16. uri; rabinov blagoslov je rešil Slovence od Nejudov!

Kmalu zatem je Slovenija izdala brošurico v čast svoje najnovejše zmage in suverenosti. Na zadnji strani je napisano:

»Slovenski Jud je v New Yorku osebno delil številna pisma iz slovenske skupnosti, ki so bila naslovljena na svetovnega vodjo Judov – rabina Menachem Mendel Shneersona, ko je določenega dne blagoslovil slovenski narod in so bile sovražnosti končane.«

Biografska notica (dodal verjetni avtor: rabin Tuvia Bolton):

Lubavič, rabin Menachem Mendel Schneerson (11. Nissan 1902 – 3. Tammuz 1994) je sedmi rabin iz dinastije Chabad od 10. Shvat 1950. Znan je kot eden glavnih judovskih voditeljev v drugi polovici 20. stoletja. Je velik učenjak ter tudi poliglot. Znan je po izredni ljubezni in skrbnosti do vseh Judov na tem planetu. Njegovi številni učenci po svetu predstavljajo žilavost judovstva. Napisal je številne knjige, od katerih jih je na ducate prevedeno tudi v angleščino.

O judovski sekti Lubavič iz ZDA sem nekaj več prebral ne samo na internetnih straneh, temveč nedavno tudi v Mladini. Šlo naj bi za spor o judovski monolitnosti, v katerega je vmešana tudi močna judovska sekta Chabad – Lubavič. Sekta je nastala v mestu Lubavič v Belorusiji, pred holokavstvom pa so njeni pripadniki zbežali v ZDA in v Brooklynu organizirali najbogatejšo judovsko centralo Chabad – Lubavič. Sekta ima številne socialne programe, vendar tudi izredno bogastvo!

Prek Cobissa je mogoče tudi ugotoviti, da so v NUK evidentirane naslednje Furlanove knjige oziroma priročniki za faleriste, in sicer:

  • Furlan, Marian, Soviet Army insignia 1917–1985, Toronto, 1990, 72 strani, v angleščini.

  • Furlan, Marijan, Bjeloš, Nenad, Yugoslavia Army insignia and decorations 1918–1990, Toronto, 1991, 72 strani, v angleščini.

  • Furlan Marian, Republika Slovenia Army insignia and decorations 1918–1992, Toronto, 1993, 88 stranbi, v angleščini.

Glede na zgornje strokovne reference iz faleristike in sodelovanje s strokovnjaki iz Slovenije (leta 2001 je prejel priznanje slovenske veteranske organizacije za predstavitev vojaških insignij SV v tujini), Jugoslavije (Bjeloš Nenad, sodelavec VZZ) in drugih (slovanskih) držav, je vsekakor kompetenten strokovnjak tudi za kakšen »vseslovansko viteški red«. Vendar pa je v sedanjem trendu globalizma in nasprotnih –izmov po vsej verjetnosti njegova ideja anahronistična, razen če ni predvsem komercialna. Namreč, mnoga podobna in namišljena odlikovanja so faleristom že dobro znana. Menda je v toku 2. svetovne vojne mladi kralj Peter II. v ZDA med četniki prodal kar precej raznih »viteških redov«, moj prijatelj in generalmajor vojske Srbske Krajine pa mi je nedavno sporočil, da so v ZDA in Kanadi prodajali po ceni 750 dolarjev veliko število (lažnih) odlikovanj te vojske – Veliki orden srpskog junaka! Na nesrečo so ga ponudili tudi njemu skupaj z ukazom na katerem pa je bil njegov ponarejen podpis!

Ko sem v VZZ prebral predlog gospoda Marijana Furlana in na internetni strani zapis o zaslugah »slovenskega Juda« Marijana Furlana pri osamosvojitvi Slovenije, se mi je nehote vsililo tudi vprašanje, komu prvemu podeliti »Red slovanskega viteza« za vojne zasluge? Morda celo gospodu Marijanu Furlanu? Zakaj pa ne! Potem se mi je »posvetilo«! Gre verjetno za rabina Lubaviča, ki je vendarle slovanskega (beloruskega) rodu!

Problematičen je samo dvakrat ponovljeni datum – 7. junij 1991, ko naj bi se zgodil opisani čudež! Verjetno gre za napako, za napake pa se navadno odlikovanja ne delijo (ali pa kasneje odvzamejo). Namreč, 7. junij 1991 je bil petek in tistega dne je bilo v zraku le nekaj letal in helikopterjev JLA na rutinskih poletih. Po vsej verjetnosti je avtor članka pomešal datume, saj je verjetno mislil na 7. julij, ko je bila zares nedelja. No, tedaj je bil znani sestanek na Brionih, ko je bilo zares sklenjeno tudi premirje. Zato je logično, da tistega dne ob 16. uri ni bilo nobenih reaktivcev v zraku! Bili so samo načrti letalskega napada. Tako nam dr. Janez Drnovšek v svoji knjigi razkriva, da mu je general Kadijević kasneje rekel, da so načrtovali dva velika letalska napada, in sicer 30. junija in zvečer 7. julija 1991. Vendar gre najbolj verjeti generalpodpolkovniku Jurjeviću, poveljniku letalstva JLA, ki je admiralu Mamuli pravil, da je »nekaj dni pred 30. junijem« moral ukazati povratek 60 bombnikov na matična letališča, kar je bilo zelo rizično, ker letala navadno ne pristajajo z bojnim kompletom. Poluradni vir (Narodna armija) pa navaja, da je letalstvo JLA 3. julija 1991 »začelo odločno akcijo enot vojaškega letalstva«, nakar naj bi slovenska stran zahtevala premirje. Mimogrede, prvo premirje je bilo sklenjeno 28. junija 1991 ob 21.00 po pogovoru med gospodom Milanom Kučanom in admiralom Stanetom Brovetom, drugo 3. julija 1991 po zahtevi Slovenije, tretje pa 7. julija 1991 na brionskem sestanku po pritisku »evropske trojke«.

Mag. Konrad Kolšek, generalpolkovnik v pokoju, takratni poveljnik 5. VO v Zagrebu je v svoji knjigi spominov v poglavju z naslovom Nedelja, 30. junij (četrti dan spopadov) in v podpoglavju Vse je pripravljeno na zračni napad zapisal tudi naslednje: »Zjutraj me je okoli 6. ure po telefonu poklical načelnik štaba 5. korpusa vojnega letalstva, polkovnik Ljubomir Bajić, in zahteval mojo odobritev za izvršitev načrtovane naloge. … tri udare vojnega letalstva po objektih v Sloveniji. Na zahtevo polkovnika Bajića, da odobrim polete, sem kategorično odgovoril: NE!« General Kolšek je bil naslednjega dne odstavljen s svoje dolžnosti. Njegov naslednik, generalpolkovnik Života Avramović, je sicer stopnjeval ognjene napade na enote TO Slovenije, vendar do množičnega zračnega napada na Slovenijo vseeno ni prišlo. Tudi grožnje generalpolkovnika Blagoja Adžića, načelnika GŠ JLA, izrečene 2. julija 1991, da bo letalstvo silovito odgovorilo, se niso uresničile. Dne 6. julija 1991 je armadni general Veljko Kadijević, zvezni sekretar za ljudsko obrambo, javno napovedal mir in konec intervencije JLA v Sloveniji! Naslednji dan je sledil sestanek na Brionih, na katerem je evropska »trojka« izsilila premirja in trimesečni moratorij za slovenske odločitve glede mejno-carinskih vprašanj. Že 18. julija 1991 pa je na predlog štaba Vrhovnega poveljstva predsedstvo SFRJ sprejelo sklep, da bo JLA zapustila Slovenijo v roku treh mesecev. To se je tudi zgodilo! Kdo je, torej, rešil Slovenijo?

Vsekakor bo moral pisec internetnega teksta o zaslugah gospoda Marijana Furlana izbrati novi datum, ko so bili bombniki JLA zares v zraku, saj se opisani čudež ni mogel zgoditi, kakor je opisano. Seveda, bralce spletnih strani po svetu je mogoče tudi zavesti z napačnimi podatki, za vse ostale, ki poznamo kronologijo osamosvojitvene vojne Slovenije, pa je takšno pisanje neodgovorno. Predvsem pa bo pisec tega teksta moral pojasniti, iz katerega vira je zvedel za podatek, da je nameravala JLA napasti Slovenijo tudi »s kemičnim orožjem«!? Tega podatka doslej nismo vedeli!

Pričakujem, da bo gospod Marijan Furlan piscu navedenega članka, seveda če ga pozna, posredoval prošnjo, da najprej pojasni nastalo zmedo z datumi glede samega »čudeža«! O verskih čudežih pa v Vojnozgodovinskem zborniku verjetno ne bomo razpravljali.

Seveda je predlog gospoda Marijana Furlana zelo simpatičen, vendar pomanjkljiv!

Za civilne zasluge je več možnih kandidatov (Havel, Gorbačov), med njimi tudi gospod dr. France Bučar, predsednik Združenja slovenskega panevropskega gibanja! Bil je tudi predsednik Ljudske skupščine in je 25. 6. 1991 razglasil suverenost Slovenije (še preden se je zgodil »čudež«, saj je pisec internetnega članka verjetno mislil na 7. julij 1991, ko je zares bila nedelja in bilo sklenjeno premirje).

Predvsem pa bi bilo potrebno, da gospod Marijan Furlan predstavi »skupino Slovanov«, ki se je odločila za novo odlikovanje, člane »posebne komisije« za podelitev civilnega odlikovanja, kakor tudi komisijo »treh slovanskih generalov«, ki bo podeljevala red slovanskega viteza za »vojne zasluge«! Seveda me zanima tudi poimenska sestava komisije ki bo izbirala med predlogi za to novo odlikovanje in podeljevala tudi lepo denarno nagrado v evrih! Potem si bomo lažje predstavljali tudi namen njegovega predloga. Brez navedenih podatkov tudi hvalevredna »slovanska« ideja ne bo mogla zaživeti, saj je na svetu preveč skeptikov! Osebno bi bil bolj naklonjen kakšnemu karantanskemu ali celo venetskemu vitezu …

Viri:

  • Narodna armija, Istina o oružanom sukobu u Sloveniji, Beograd, 1991, stran 17

  • Dr. Janez Drnovšek. Moja resnica, Ljubljana, 1996, strani 246-247 in 252-253

  • Branko Mamula, Slučaj Jugoslavija, Podgorica, 2000, stran 221

  • Veteran št. 15/2001, Ljubljana, Furlan Marijan – organizator razstave insignij SV v tujini i in prejemnik srebrnega znaka Zveze veteranov vojne za Slovenijo, strani 13-14 in 23-25

  • Konrad Kolšek, Spomini na začetek oboroženega spopada v Jugoslaviji 1991, Maribor, 2001, stran 218

  • internetna stran na »Google«: www.ascent.org.il/NewAscentOfSafed/Stories - 9k, 15. aprila 2005, pod Classidic Story # 210

  • Tatjana Jakšič, Verstva – Zrušen mit o judovski enotnosti, Mladina štev, 18/2005, stran 46.

 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net