VOJAŠTVO
   MILITARY

OCENE NOVIH KNJIG - NK03

Davor Domazet - Lozo
Hrvatska i veliko ratište
Međunarodne igre na prostoru zvanom bivša Jugoslavija
Zagreb, 2002, 3. izdaja, strani 384

Ocena objavljena v Vojnozgodovinskem zborniku štev. 20/2005.

  publicistika
  članki
  zanimivosti
  projekti
  english summaries
  rodoslovje
  o avtorju/author's CV
  povezave

 
 

Nadebudnemu pomorskemu častniku JLA, Davorju Domazetu, rojenemu 1941 v Sinju, ki je briljatno končal vse vojaške šole, se je obetala lepa kariera. Sredi leta 1991, po končani Vojni šoli JLA, je bil postavljen za načelnika obveščevalnega oddelka Vojnopomorskega poveljstva v Splitu. Vendar se je kmalu zatem prikrito pridružil admiralu Letici in generalu Špeglju oziroma Franju Tudjmanu. Postal je načelnik Urada za strateške raziskave. Ambiciozni obveščevalec in strateg je začel oponirati svojim šefom, pa je tako pritegnil pozornost takratnega predsednika Franja Tudjmana. Od 1992 do 1998 je bil načelnik obveščevalne uprave GŠ Hrvaške vojske. Kot pristaš trdnega jedra HDZ in »vojaški strateg« je začel bliskovito preskakovati admiralske čine (kontraadmiral – 1994, viceadmiral – 1998, admiral – 2000) in nazadnje postal celo načelnik GŠ Hrvaške vojske (1998–2000). Ko je kmalu zatem skupaj z dvanajsterico generalov napisal javno pismo, da se pripadniki HV kriminalizirajo zaradi Haaga, ga je predsednik Stipe Mesić skupaj z ostalimi brez pomislekov upokojil.

Užaljeni admiral se je zato podal na politično prizorišče in postal podpredsednik nove konzervativne stranke HIP (Hrvatski identitet i prosperitet), katere predsednik je postal dr. Miroslav Tudjman, sin pokojnega predsednika in bivši šef obveščevalnih služb v tujini.

Ko je bil ostareli in bolehni armadni (stožerni) general Janko Bobetko obtožen vojnih zločinov, je septembra 2002 javno izjavil, da so le-te storili: njegov predhodnik generalpolkovnik Antun Tus in podrejeni admiral Davor Domazet in generalpolkovnika Imre Agotić in Petar Stipetić! Obenem je Stipe Mesić objavil t. i. »brionske stenograme«, tudi na spletnih straneh, ki razkrivajo, kako so pokojni predsednik Franjo Tudjman in njegovi generali načrtovali vojaške operacije proti »srbski« vojski (osnovno je bilo, da se v vojaški coni pusti »odprta cesta«, po kateri se bodo nemoteno umikali hrvaški Srbi). Nastala je popolna zmešnjava, pa je Ante Gotovina enostavno »izginil«.

Ta uvod je bil potreben zaradi tega, da bi razumeli, zakaj se je upokojeni admiral Domazet preizkusil kot vojaški teoretik in se lotil pisanja knjige s pretencioznim naslovom o Hrvaški in nekakšnem velikem vojskovališču! Namreč, na promociji svoje knjige v Sinju sredi novembra 2002 je javno povedal, da je njegova knjiga namenjena obrambi Hrvaške pred obtožbami za genocid nad Srbi, tako kot je bil kardinal Stepinac 1946 obtožen za ustaške zločine v Jasenovcu!

Zato je tudi razumljivo, da je vsebina knjige (v devetih poglavjih) tako razvlečena, da bi lahko zamerljivi admiral vse od 1985 nanizal postopke in celo vojne načrte, kako je JLA postajala »srbska imperialna sila«, ki je kar šest let pripravljala »agresijo na Hrvaško«. Vse njegove navedbe so bile pravzaprav namenjene haaškim preiskovalcem, ki so ga začeli zasliševati 20. septembra 2002 v Zagrebu. Toda že čez dva dni je protestno zapustil zaslišanje, ko so mu postavili povsem nedolžno vprašanje: »Kje ste bili tega dne na cesti Ogulin – Zagreb, ali ste se zaustavili in pili vodo?« Užaljeni admiral na takšna vprašanja ni hotel odgovarjati. Hrvaški lobi je dosegel, da bo moral v Haag le general Gotovina. Zanimivo je tudi, da je operacijo »Vihar« (»Oluja«), ki jo je menda načrtoval admiral Domazet in so na tem haaški preiskovalci tudi najbolj vztrajali, opisal na strani in pol (243 in 245) ter jo predstavil kot »prelomnico« za sklenitev Daytonskega sporazuma.

Sicer prepričljiv pisec aktualnih političnih domislic (Piranski zaliv se ne more deliti niti z dvotretinjsko večino v parlamentu, temveč samo na vseljudskem referendumu, že leta 2001 pa je predlagal naj Hrvaška vzpostavi »gospodarski pas«), se je upokojeni admiral Domazet na vojaškoteoretičnem področju kot nekakšen »geostrateg« popolnoma osmešil. Namreč, v teoriji vojne veščine je tako kot v vsaki znanstveni disciplini potrebno vsako teoretično novost ali celo samo določen aksiom podrobneje obrazložiti in tudi dokazati. Naj naštejem samo nekaj takšnih »cvetk« inovativnega admirala Domazeta, ki jih poznavalci vojaške znanosti verjetno še niso zasledili: strateška črna luknja, strateški trikotnik, strategija realne grožnje, čista zmaga, strategija kombiniranega odvračanja, determinirani kaos, doktrina determiniranega kaosa, stohastični šum, strategija glavnih (stožernih) točk, strategija diskretnih korakov in podobno. Človek ima vtis, da niti sam avtor ni vedel, kaj je hotel (novega) povedati.

Nekaj stvari si je tudi enostavno izmislil. Tako naj bi bil generalmajor dr. Radovan Radinović (tudi moj mentor za generalsko nalogo leta 1989) glavni tvorec srbske vojaške strategije (bil je samo načelnik Centra za strateške študije JLA), tudi že mnogokrat ponovljeno in zlorabljeno politično domislico bivših republiških predsednikov, da je ukinitev armad (v republiških mejah) in podreditev republiških poveljstev TO na novo formiranim vojaškim območjem dejanski začetek oblikovanja »velike Srbije«, ki jo slovenski vojaški zgodovinar, podpolkovnik in prof. Karlo Nanut (Vojaškozgodovinski vidiki vojne za Slovenijo, SV/2002) povzame kar po neki »prejšnji« študiji admirala Domazeta! Bilo bi zanimivo vedeti, ali je prof. Nanut analiziral »napade« admirala Domazeta na Slovenijo, ne samo glede Piranskega zaliva, osimskih sporazumov, temveč tudi glede povsem cinične ocene, češ da je bila menda osamosvojitvena vojna v Sloveniji simulirana (stran 69, 14. Simulirani rat)! Cilj naj bi bil, da se Hrvaška »navleče« v vojno in zatem proglasi za agresorja. Ali je kdo od slovenskih vojaških zgodovinarjev nasprotoval takšnemu stališču oziroma podcenjevalnemu odnosu admirala »prijateljske« sosede? In še zadnja »cvetka« velikega geostratega: »prelomna« je bila operacija, ko po zaslugi Franja Tudjmana enote HV niso »padle v srbsko past« in v toku osamosvojitvene vojne za Slovenijo niso napadle vojašnic JLA na svojem ozemlju (po načrtu generala Špeglja oziroma medsebojnem sporazumu), saj bi bili takoj obtoženi, da so napadli legalno vojsko!

Zame osebno so še najbolj zanimive mednarodne igre, ki jih je opisal admiral Domazet ali pa mu jih je svetoval glavni recenzent – zdravnik dr. Miroslav Tudjman, ki je kot šef civilne obveščevalne službe in očetov sodelavec kajpada vedel mnoge stvari, ki so se pletle v trikotniku ZDA – Milošević in Tudjman! Gre za ponovni dokaz, da so dejansko vse politično-vojaške poteze pri razbijanju Jugoslavije dirigirale ZDA, v manjši meri pa tudi EU oziroma Nemčija.

 
  na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net