VOJAŠTVO
   MILITARY

ČLANKI C32

Nedeljski dnevnik, 25. 8. 2004
Kdo pozna prve slovenske prostovoljce v srbski vojski?
Milan Plesničar, divizijski general vojske Kraljevine Jugoslavije, je bil slovenskega rodu!
 

 àpublicistika
 àčlanki
 àzanimivosti
 àprojekti
 àenglish summaries
 àrodoslovje
 ào avtorju
 àpovezave

 v
 

Verjetno se bodo bralci Nedeljskega dnevnika spomnili, da so mi pomagali pri iskanju rodbine Vladimirja Skubica, brigadnega generala vojske Kraljevine Jugoslavije. »Poročal« sem tudi, da smo zatem ugotovili, da je njegov oče, dr. Viktor Skubic, rojen v Črnomlju, odšel v Srbijo, se poročil in zatem vključil v sanitetne enote srbske vojske. Na koncu sva z Markom Skubicem sestavila rodovnik Skubicev od 1620 in ugotovila, da njihov rod izhaja iz Stare vasi v župniji Šmarje Sap.

V novomeški reviji Rast sem nedavno tega objavil o dr. Viktorju Skubicu daljši zapis z naslovom àSlovenska kri za srbske brate, v katerem sem omenil tudi preostalih 46 slovenskih zdravnikov, ki so od 1912 pohiteli na pomoč v Srbijo. Zapisal pa sem, da je bil verjetno dr. Viktor Skubic, poleg dr. Ivana Ribnikarja, ki sta oba sodelovala 1876 v vojaškem spopadu med Srbijo in Turčijo, tudi prva slovenska vojaška zdravnika v srbski vojski.

Novinar Slobodan Kljakić je v Politiki 16. julija 2004 objavil kratek povzetek mojega zapisa z naslovom Slovenci branili Srbijo. Potem mi je presenečen sporočil prve reakcije bralcev Politike, med njimi tudi uglednega beograjskega zdravnika prof. dr. Aleksandra Nedoka, sicer slovenskega rodu. Za naše zgodovinarje bo seveda najbolje zanimivo Nedokovo pričevanje o prvih slovenskih prostovoljcih zdravnikih, ki so pohiteli na pomoč srbskim prijateljem. Iz še neobjavljene monografije je dr. Nedok novinarju Kljakiću nanizal naslednje podatke, in sicer:

Prva dva slovenska zdravnika, ki sta se prijavila že leta 1864 kot prostovoljca v srbsko vojsko, sta bila dr. Stevan Nedok iz Ljutomera, Aleksandrov praoče, in dr. Jovan Kovač, po domače »Podliščekov« iz okolice Novega mesta. Za njima je kmalu zatem prišel ljubljanski kirurg dr. Ivan Plesničar, ki je imel dva sinova, oba častnika srbske vojske – major Aleksander je padel 1915, mlajši sin Milan pa je kot podpolkovnik 1918 postal častnik vojske Kraljevine Jugoslavije in kasneje tudi divizijski general. Torej, imamo Slovenci tri divizijske generale v vojski Kraljevine Jugoslavije (Rudolf Maister, Leon Rupnik in Milan Plesničar), kar doslej ni bilo znano! Vnuk generala Plesničarja, Milan Pešić iz Milana, je lani v beograjski reviji Orden potrdil, da njegovi predniki izvirajo iz slovenske Istre.

Omenjeni trije slovenski zdravniki so v srbski vojski – saniteti, zavzemali glavne vodstvene položaje. Njim so kmalu zatem sledili še absolvent medicine Karl Lipold iz Mozirja, dr. Franjo Ribnikar iz Golnika, dr. Josip Šetič iz Ljubljane in dr. Franjo Kopše iz Idrije. Tudi njihovi potomci so postali pripadniki srbske vojske in delili usodo naroda v novi domovini.

Dr. Aleksander Nedok je v ohranjenih arhivih srbske vojske podrobno raziskal nastanek in razvoj vojaške sanitetne službe te vojske, vendar je obsežna monografija ostala v predalu delovne mize. Upam, da bo dr. Nedok kmalu objavil nove zgodovinske podrobnosti o slovenskem deležu. Naj se ve, da so srbski vojski, poleg Čehov, Poljakov, Slovakov, Ukrajincev in Hrvatov, med prvimi pomagali tudi slovenski zdravniki.

Prosim bralce Nedeljskega dnevnika, ki karkoli vedo o omenjenih slovenskih zdravnikih, posebno o njihovih prednikih in koreninah  v Sloveniji, da mi to sporočijo pisno (Litijska cesta 62, 1119 Ljubljana). Najbolj pa bi bil vesel podatkov o prednikih in sorodnikih divizijskega generala Milana Plesničarja, ki ga bom v knjigi Slovenska vojaška inteligenca, ki je pred izidom, podrobneje predstavil kot slovenskega generala vojske Kraljevine Jugoslavije.


 
 á na vrh strani
    
 

 

  Oblikovanje © 2007, Andrej Ivanuša - domača stran - vse kar me zanima

Strani so avtorsko zaščitene © 2003-2015 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Objavljanje in kopiranje je dovoljeno samo s pisno privolitvijo avtorja.
Skrbnik strani in oblikovanje Andrej Ivanuša, Maribor. Tehnične napake javite na:
andrej.ivanusa@amis.net