eVerigarji

!!! PODATKI V UREJANJU !!!

Rokovanje z Verigarji

Osnovni pribor in pristop

Osnovno filatelistično orodje za zbiranje Verigarjev je: filatelistična pinceta, album za znamke, zobomer in povečevalno steklo. Vse skupaj stane nekaj 10 Evrov. Prav bi prišla tudi barvna lestvica Verigarjev, ki pa žal ne obstaja.

Za izdelavo nekoliko večjih zbirk je nujno imeti tudi podrobnejši katalog in drugo literaturo. Skoraj nujno pa se je povezati s filatelističnimi društvi, ki jih je v Sloveniji kar veliko. Velik vir informacij so tudi osebni kontakti na raznih filatelističnih srečanjih. O vsem najdemo veliko informacij seveda tudi na internetu.

'Pranje'

Znamke iz pisemskih ovitkov in razglednic običajno najprej odstranimo, vendar je pri Verigarjih pogosto bolje, če jih pustimo, saj imajo kot celota višjo ceno. Če se že odločimo za odstranjevanje znamk z ovitkov, znamke izrežemo s približno pol centimetrskim robom.

Nežigosanih Verigarjev ne peremo, saj s tem odstranimo lepilo, ki je pomemben del takšne znamke. Operemo pa lahko rahlo poškodovane žigosane Verigarje in žigosane Verigarje s prilepkami. (Prilepka ali falc je poseben majhen lepilni trak, s katerim se znamka pritrdi na list. Pred desetletji, ko albumi v današnji obliki še niso obstajali, je bil takšen način zbiranja najbolj pogost, zato so znamke s falci zelo pogoste še danes.)

Odrezke znamkami ali posamezne že ločene znamke damo v posodo z mlačno vodo (za zelo umazane znamke dodamo kapljico ali dve varekine) in znamke dobro potopimo. Namakamo jih od nekaj minut do nekaj ur, odvisno od lepila in umazanosti znamk.

Znamke nato s hrbtno stranjo navzgor (da se morebitno ostanki lepila ne sprimejo s papirjem) položimo na papir, npr. na časopis ali papirnato brisačo. Še mokre jih lahko previdno zgladimo in s tem odstranimo odvečne koščke papirja in umazanijo ter poravnamo morebitne poškodovane robove. Na papirju jih do konca posušimo v nekaj 10 minutah.

Znamke, ki jih je napadla papirna rja, ni mogoče očistiti in jih tudi sicer ni priporočljivo vlagati v zbirko, ker se bo rja s časom prenesla na ostale znamke. Prav tako nima smisla prati zelo poškodovanih znamk.

Vlaganje v albume in shranjevanje

Pri vlaganju Verigarjev v albume je najbolj pomembno, da jih pri tem ne poškodujemo. Zlati so občutljivi zobci. Pomagamo si lahko z lističi, ki jih predhodno vtaknemo v režo albuma in šele nato samo znamko za njim.

Znamke v albumih je priporočljivo vsaj na nekaj mesecev ali let prezračiti, in sicer najbolje tako, da jih za hip izvzamemo iz albuma in jih nato vrnemo. Albume praviloma shranjujemo v suhem, ne preveč toplem prostoru, v katerem vlaga in temperatura ne nihata veliko. Albumi morajo stati navpično.

Avtor:

Emil Hudomalj

email: Emil.Hudomalj at t-2.net

Copyright (©) Emil Hudomalj - Vse pravice pridržane.