DomovLokacijaApartmajiAktivnosti ZanimivostiPovezaveKontakt

 

Škofja Loka

 

 

Škofja Loka, tisočletno mesto ob sotočju Poljanske in Selške Sore, je bila kot središče Loškega gospostva 830 let last freisinških škofov, ki so kraju vtisnili neizbrisen pečat. Staro mestno jedro se ponaša s številnimi kulturno zgodovinskimi znamenitostmi, nad mestom pa kraljuje Loški grad, zgrajen že pred letom 1202. Škofja Loka velja za najlepše ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji. Bogata kulturna dediščina se prepleta z neokrnjeno naravo, kar je dalo mestu naziv galerija v naravi, slikovitost in barvitost hišnih fasad pa botrujeta še eni oznaki - pisana Loka.

Več o Škofji Loki

Znamenitosti Škofje Loke

 

Kranj

 

 

Kranj je slikovito zgodovinsko mesto na skalnatem pomolu med gorskima rekama Savo in Kokro. Danes je Kranj četrto največje mesto v Sloveniji ter gospodarsko, kulturno in športno središče Gorenjske. Najpomembnejše kulturno zgodovinske znamenitosti se nahajajo v starem mestnem jedru Kranja, ki so ga leta 1983 razglasili za zgodovinski in kulturni spomenik.
Znamenitosti Kranja

 

Ljubljana

 

 

Ljubljana je politično, znanstveno in kulturno središče slovenskega naroda ter z 275.000 prebivalci hkrati največje mesto v Sloveniji in njen najpomembnejši gospodarski center. Leži na križišču pomembnih prometnih poti saj je na naravnem križpotju iz Srednje Evrope v Sredozemlje, na Balkan in v Panonski bazen. V Ljubljani se staro prepleta z novim in zdi se, da je zgodovina vseh petih tisočletij, kolikor je stara naselbina na tem mestu, mesto pripravljala za to, da postane državna prestolnica. Posrečilo se ji je ohraniti sledove vseh obdobij bogate zgodovine – zapuščino rimske Emone, nekdanje mestno jedro z renesančnimi, baročnimi in secesijskimi pročelji, okrašenimi portali, romantičnimi mostovi, ki krasijo reko Ljubljanico, vegastimi strehami in s parkom, ki sega globoko v naročje mesta.
Znamenitosti Ljubljane

 

Bled

 

 

Bled je naselje ob Blejskem jezeru, ki sodi med starejše in najlepše turistične kraje v Sloveniji. Leži sredi razgibane, ledeniško preoblikovane pokrajine, na prehodu iz Radovljiške kotline v vzhodno vznožje Julijskih Alp. Jezero, ki je dolgo dobra 2 km in široko od pol do 1 km ima poleti prijetno ogreto vodo primerno za kopanje, ki se na površini segreje do 25ºC in ohrani primerno temperaturo (do 18ºC) vse do jeseni. V bolj mrzlih zimah jezero zamrzne. Sredi jezera nas pozdravlja blejski otok.
Znamenitosti Bleda

 

Tavačrjev dvorec

 

 

Tavčarjev dvorec s sosednjim gospodarskim poslopjem predstavlja višek kmečkega stavbarstva v drugi polovici 18. stoletja. Sem sodijo tudi mogočen kozolec, sušilnica za sadje, park s Tavčarjevim kipom in grobnica. Zaradi izjemne arhitekture, zgodovinskega pomena, pričevalnosti o nekdanjem načinu življenja in naravnih lepot je Tavčarjev dvorec z okolico razglašen za kulturni spomenik. Stavba je bila zgrajena v 17. Stoletju in prav tu je Ivan Tavčar, pisatelj in pravnik, spisal svoja najlepša dela: Visoško kroniko, Cvetje v jeseni, Med gorami, V Zali, Kuzovci, Izza kongresa, 4000
Več o Ivanu Tavčarju