.

 

Limbarska gora  spletne kamere v živo

Slike s kamer se osvežijo vsako minuto. Za ogled arhivskih slik kliknite na sliko v živo.


* +


 
 

Pogled z Limbarske gore proti zahodu in vzhodu.
Več informacij >>

 

SPLETNE KAMERE OMOGOČAJO:


SLUŠNI CENTRI AUDIO BM

GOSTILNA URANKAR

  

Pogled iz Moravč proti Limbarski gori.


 

AUDIO BM slušni centri

 


  

 

 

.Na kratko o Limbarski gori in Moravčah s spletne strani: www.limbarskagora.comLIMBARSKA GORA je lepa razgledna točka v osrednji Sloveniji in najbolj priljubljena pohodniška točka Moravške doline ter bližnje okolice. Oddaljenost od Ljubljane je zgolj 30 km.

Izhodišče za vzpon na 773m visoko Limbarsko goro je lahko kraj Moravče kjer pustite avtomobil, ali pa  se z njim odpeljete pod vznožje hriba v vas Gabrje. Za pohod po zahodni smeri je treba oditi v vas Serjuče. Obe poti sta označeni, tako da ni nevarnosti, da bi zašli. Ob zmerni hoji se na vrh pride v eni uri. Poti sta primerni tudi za gorske kolesarje.

Več možnosti dostopa se nahaja na strani: Kako na Limbarsko goro.

Na vrhu Limbarske gore stoji znamenita baročna cerkev sv. Valentina, ki jo je leta 1735 zasnoval stavbenik Gregor Maček. Zgradba je mogočno delo s posebej stoječim zvonikom, ki je nekdaj služil kot obrambni stolp. Poleg cerkve se nahaja Gostišče Urankar.

Vsako leto marca: Pohod po nagelj na Limbarsko goro.


Vrh Limbarske gore z obema kapelicama vzhodno in zahodno od cerkve je od leta 1999 razglašen za kulturni in zgodovinski spomenik.


Lokacija na: Google Maps, Open Street Map, ali Geopedia.si.


Gostilna na Limbarski gori
Tel.: 
(01) 7231 990, 
(051) 80 66 08 

 

 
Moravče

so staro naselje, ki je bilo najprej kot fara omenjeno že med leti 1232 - 1246. Stara okrogla urbana zasnova Moravč se je ohranila do danes, medtem ko novi del razvija na vzhodni strani. Kraj je nastal na križišču krajevnih cest, ki se stekajo proti s parkom obdani župnijski cerkvi sv. Martina v središču kraja. Moravče so edino  večje strnjeno naselje na tem območju. V okolici so že nekoč kopali kremenčev pesek, ki so ga vozili tudi na Štajersko in Češko. Termit, ki je največje podjetje v Moravčah izvaja izkop še sedaj. Kremenčev pesek se uporablja za potrebe livarn, tovarn keramike in gradbenega materiala. Največ zaposlenih se vozi na delo v Domžale in Ljubljano.

Dostopnost se je za mnoge ljubitelje rekreacije z izgradnjo avtoceste še okrepila. Občina se lahko pohvali s številnimi markiranimi potmi. Ena izmed njih je 52 km dolga Moravška krožna pot, ki jo je uredilo domače planinsko društvo. Skozi občino vodi tudi Evropska pešpot E6, Bajdurova, Rokovnjaška in Valvazorjeva pot. Na njih imajo številni pohodniki in kolesarji možnost spoznati staro kulturno pokrajino, bogato ljudsko izročilo in mnoge kulturne in naravne zaklade, kot so številne cerkve, znamenja, kozolci, stare domačije in ostanke gradov.

Urejene turistične kmetije ponujajo počitek in sprostitev še tako zahtevnemu obiskovalcu. Posebno doživetje je za pohodnika prav gotovo pot po najvišjih robnih vzpetinah z mnogimi lepimi razglednimi točkami. Na njih so ljudje gradili cerkvice, večje in manjše, te pa so največkrat postale tudi cilj romarjev. Najbolj znane so cerkev svetega Mohorja (511 m) na Mohorjevem hribu, cerkev svetega Valentina (773 m) na Limbarski gori, cerkev svetega Florjana (698 m) na Slivni in cerkev svetega Miklavža (698 m) na Ciclju.

Moravška dolina leži v neposredni bližini geometričnega središča Slovenije, ki je na Sp. Slivni pri Vačah, ter na obronkih hribovja Limbarske gore in sv. Mohorja na severu in južnim pobočjem Ciclja, Murovice in Javoršice. Od glavnega mesta države, Ljubljane, je oddaljena slabih 30 km. Na 61 km2 in v 49 naseljih živi blizu 5.000 prebivalcev, ki si svoj kos kruha služijo predvsem z delom v sosednjih industrijskih središčih. Nekaj prebivalcev še obdeluje zemljo na številnih majhnih kmetijah, v zadnjem času pa se vse več kmetij ukvarja z dopolnilnimi dejavnostmi. Poleg občinskega središča sestavljajo občino krajevne skupnosti Moravče, Peče, Vrhpolje, Dešen in Velika vas.

Z vidika turizma in privabljanja ljudi pa sta zagotovo dva največja magneta Limbarska gora in grad Tuštanj. 

Več o Moravčah
Povezave:

www.limbarskagora.com

facebook - limbarska gora

blog - limbarska gora


YouTube - AUDIO BMVabljeni na Limbarsko goro


 
Več informacij o pogledu s kamer:

KAMERA LG1: pogled z Limbarske gore proti zahodu (Moravška dolina, Ljubljana, Krim, Nanos)

KAMERA LG2: pogled z Limbarske gore proti vzhodu (Kum, Čemšeniška planina, Kal).

 

 

 

 Izdelava spletne strani
Franci Urankar

.