.

 

Limbarska gora in Moravče - spletne kamere v živo
Delovanje spletnih kamer omogočajo:
Slušni centri AUDIO BM (Ljubljana, Maribor, Trbovlje, Novo mesto, Koper, Brežice, Celje, Kranj, Murska Sobota)

Gostilna Urankar, LIMBARSKA GORA

 

Za informacije o sluhu, naglušnosti in slušnih aparatih obiščite www.audiobm.si
Baterije za slušne aparate in tehnični pripomočki za naglušne
so vam še ugodneje na voljo tudi v
spletni trgovini AUDIO BMS klikom na sliko se prikažejo slike iz arhiva.

* +


Pogled z UŠT/ŽERENK na moravško dolino

Kliknite za povečavo.


Vremenska napoved

Vreme
.

 
 

Povezave:
www.limbarskagora.com
facebook - limbarska gora
blog - limbarska gora


Arhiv slik s spletne kamere:
Kliknite na sliko v živo ali na:
Kamera - Limbarska gora - projekcija
Kamera - Moravče - projekcija

Pobarvanka
 

 
 

Slika s kamer se osveži vsako minuto.

 


Na kratko o Limbarski gori in Moravčah s spletne strani: www.limbarskagora.com
 
.¸.¸ . .
 

LIMBARSKA GORA je lepa razgledna točka v osrednji Sloveniji in najbolj priljubljena pohodniška točka Moravške doline ter bližnje okolice. Oddaljenost od Ljubljane je zgolj 30 km.

Izhodišče za vzpon na 773m visoko Limbarsko goro je lahko kraj Moravče kjer pustite avtomobil, ali pa  se z njim odpeljete pod vznožje hriba v vas Gabrje. Za pohod po zahodni smeri je treba oditi v vas Serjuče. Obe poti sta označeni, tako da ni nevarnosti, da bi zašli. Ob zmerni hoji se na vrh pride v eni uri. Poti sta primerni tudi za gorske kolesarje.

Več možnosti dostopa se nahaja na strani: Kako na Limbarsko goro.

Na vrhu Limbarske gore stoji znamenita baročna cerkev sv. Valentina, ki jo je leta 1735 zasnoval stavbenik Gregor Maček. Zgradba je mogočno delo s posebej stoječim zvonikom, ki je nekdaj služil kot obrambni stolp. Poleg cerkve se nahaja Gostišče Urankar.

 

Limbarska gora je zelo priljubljena izletniška točka. Prepričajte se tudi vi!
 


Lokacija na: Google Maps, Open Street Map, ali Geopedia.si.

 

 

Gostilna na Limbarski gori

Tel.: (01) 7231 990, (051) 80 66 08  
 

Veliko fotografij z Limbarske gore si lahko ogledate na strani slike

 

Vsako leto DK Limbarska gora pripravi:
- marca: Pohod po nagelj na Limbarsko goro,
- jeseni Slovo poletju z glasbo.
 


Vrh Limbarske gore z obema kapelicama vzhodno in zahodno od cerkve je od leta 1999 razglašen za kulturni in zgodovinski spomenik.
 


Več na:
www.limbarskagora.com

   
.
 

MORAVČE so staro naselje, ki je bilo najprej kot fara omenjeno že med leti 1232 - 1246. Stara okrogla urbana zasnova Moravč se je ohranila do danes, medtem ko novi del razvija na vzhodni strani. Kraj je nastal na križišču krajevnih cest, ki se stekajo proti s parkom obdani župnijski cerkvi sv. Martina v središču kraja. Moravče so edino  večje strnjeno naselje na tem območju. V okolici so že nekoč kopali kremenčev pesek, ki so ga vozili tudi na Štajersko in Češko. Termit, ki je največje podjetje v Moravčah izvaja izkop še sedaj. Kremenčev pesek se uporablja za potrebe livarn, tovarn keramike in gradbenega materiala. Največ zaposlenih se vozi na delo v Domžale in Ljubljano.

Dostopnost se je za mnoge ljubitelje rekreacije z izgradnjo avtoceste še okrepila. Občina se lahko pohvali s številnimi markiranimi potmi. Ena izmed njih je 52 km dolga Moravška krožna pot, ki jo je uredilo domače planinsko društvo. Skozi občino vodi tudi Evropska pešpot E6, Bajdurova, Rokovnjaška in Valvazorjeva pot. Na njih imajo številni pohodniki in kolesarji možnost spoznati staro kulturno pokrajino, bogato ljudsko izročilo in mnoge kulturne in naravne zaklade, kot so številne cerkve, znamenja, kozolci, stare domačije in ostanke gradov.

 

 

Urejene turistične kmetije ponujajo počitek in sprostitev še tako zahtevnemu obiskovalcu. Posebno doživetje je za pohodnika prav gotovo pot po najvišjih robnih vzpetinah z mnogimi lepimi razglednimi točkami. Na njih so ljudje gradili cerkvice, večje in manjše, te pa so največkrat postale tudi cilj romarjev. Najbolj znane so cerkev svetega Mohorja (511 m) na Mohorjevem hribu, cerkev svetega Valentina (773 m) na Limbarski gori, cerkev svetega Florjana (698 m) na Slivni in cerkev svetega Miklavža (698 m) na Ciclju.

Moravška dolina leži v neposredni bližini geometričnega središča Slovenije, ki je na Sp. Slivni pri Vačah, ter na obronkih hribovja Limbarske gore in sv. Mohorja na severu in južnim pobočjem Ciclja, Murovice in Javoršice. Od glavnega mesta države, Ljubljane, je oddaljena slabih 30 km. Na 61 km2 in v 49 naseljih živi blizu 5.000 prebivalcev, ki si svoj kos kruha služijo predvsem z delom v sosednjih industrijskih središčih. Nekaj prebivalcev še obdeluje zemljo na številnih majhnih kmetijah, v zadnjem času pa se vse več kmetij ukvarja z dopolnilnimi dejavnostmi. Poleg občinskega središča sestavljajo občino krajevne skupnosti Moravče, Peče, Vrhpolje, Dešen in Velika vas.

Z vidika turizma in privabljanja ljudi pa sta zagotovo dva največja magneta grad Tuštanj in Limbarska gora. 

Več o Moravčah

.

Vabljeni na Limbarsko goro
 
.
.

Spletna mesta za boljši sluh:

 http://www.sluh.si/
  
 

 http://www.uho.si/

http://slusni-aparati.si/

http://slusniaparati.si/

http://varujsluh.si/

http://polzevivsadki.si/

http://naglusnost.si/

http://otorinolaringologija.si/

http://www.audiobm.it/

 SLUŠNI CENTRI
AUDIO BM slušni aparati in tehnični pripomočki za naglušne


SPLETNA TRGOVINA:
Specializirana spletna trgovina AUDIO BM